loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FOKUS PÅ LØNNSOMHET: – Vi er overbevist om at man må tenke «blått» for å oppnå det «grønne, sier konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK. Foto: GK.

– Tekniske anlegg er noe dritt

Jan Erik Røine / 2016-06-17 11:06:50

Det må du gjerne referere meg på, sier en krystallklar konsernsjef i GK, Jon Valen-Senstad.

Norsk VVS møtte Valen-Sendstad noen timer før han tok imot en rekke representanter fra bygge- og eiendomsbransjen til samling på GKs hovedkontor i Oslo torsdag ettermiddag.

– Byggenæringen kan ikke på noen måte kan ta ansvar for det grønne skiftet uten å få økonomi i prosjektene sine. Det har vi fått til her, sier Valen-Sendstad og referer til GKs hovedkontor.

Det er gått fire år siden GK flyttet inn i Miljøhuset på Ryen i Oslo. Nå er merinvesteringen i energismarte løsninger innspart.

– Med støtten fra Enova har vi klart å få økonomi i passivhuset vårt. Den tilleggsinvesteringen vi gjorde for å dra ned energibruken fra 150 til nærmere 70 kvm/m2, er nå nedbetalt. Det er det kommersielle og ikke den grønne ideen eller den grønne samvittigheten som har drevet det grønne skiftet.

Ned 10 TWh på 5 år

GK-sjefen er opptatt av Stortingets mål om å spare 10 TWh i eksisterende bygningsmasse innen 2030.

– Det høres ganske voldsomt ut. Men med ganske få tekniske virkemidler, pluss litt forskrifter og støtteordninger, så tror jeg vi kunne klart det i løpet av fem år, mener Valen-Sendstad.

Gjennom å snakke om det blå i byggeprosjektene, økonomien, så håper Valen-Senstad at byggherrene og myndighetene vil få større lyst til å ta del i det grønne skiftet.

– Vi ønsker å fortelle at det faktisk ikke er så vanskelig. Vi kan gjøre det med eksisterende produkter fra eksisterende leverandører med eksisterende teknologi. Virkemidlene og målene er innen rekkevidde, mener konsernsjefen.

Lei tekniske anlegg

Han er litt lei av å høre om vinddrevne ventilasjonssystemer og soloppvarmede fasader som skaper konveksjon.

– Det er mye mystiske ting der ute som vi vil litt til livs. Det blir feil at Snøhetta styrer retningen mot grønne bygg. La oss bruke kjent teknologi.

Men hva ønsker byggherrene?

– Noen ønsker å fremstå med en grønn profil, men så har du også de som er drittlei tekniske anlegg. Tekniske anlegg er jo noe dritt. Det må du gjerne referere meg på, sier han.

Lønnsomhet viktigst

– Leverandørindustrien vår er for dårlig. Det leveres anlegg som verken er godt innkjørt eller innregulert og som fra tid til annen er feilprosjektert, feildimensjonert og feilmontert. Det er en skam for bransjen. Jeg blir lei meg når jeg får høre at noen har kjøpt noe som ikke fungerer. Vi må lære av våre feil og tåle kritikken, og så må vi vise frem de gode løsningene, mener han.

Er løsningene som leveres i dag gode nok?

– Jeg tror løsningene mange ganger er gode nok. Men når byggherrene blir misfornøyde så begynner de å se seg om etter andre løsninger som reduserer teknikk og innhold i bygget.

– Det viktigste er at de løsningene man velger er lønnsomme. For å få til det grønne skiftet så må det være lønnsomt. Ellers så flyr det ikke, mener konsernsjef i GK, Jon Valen-Sendstad.

2 svar til “– Tekniske anlegg er noe dritt”

 1. Geir Andersen sier:

  Det som er synd er at mange opplever det som noe dritt fordi bransjen ( Spesielt VVS )ikke er dyktige nok. Feil på feil på feil. Får ikke byggene til å fungere. Dette er trist for svaret er som det nevnes, at det å benytte eksisterende anerkjent teknikk er løsningen for å komme ned i lavt energiforbruk med godt inneklima ( hel året ), bare det gjøres riktig. Vi har et skolebygg som bruker under 40 kWh/m2 mens rammetallet sier 120 kWh/m2. Energibesparelsen på 80 kWh så skyldes 1/4 isolering og vinduer 3/4 ( Arkitektfaget ) Resten skyldes teknikk, behovsstyring og varmepumpe. (Primært VVS faget ). Egentlig ikke så komplisert, men det var en kamp å få det til – Tankekors.
  Og når jeg hører om naturlig ventilasjon ,»fantastiske» bygg i Østerrike, solceller overalt ( Også mye positivt med solceller )ivaretar det grønne bygget, så smiler en kar som har vært med i faget i noen år – og tenker – ikke GLEM teknikken. Men om fokuset kan bli noe spesielt så er jeg svært glad for at arkitekten engasjerer seg på dette området.

 2. Leif Amdahl sier:

  Tidlig i vår hadde jeg gleden av å gjøre en oppsummering av VVS-faget gjennom 50 år. Dette var ved HiST, for VVS-studenter.
  I dette perspektivet fremstår VVS-faget i dag som fullmodent og akseptert. Det viktigste er at det nettopp er VVS-fagene som sikrer optimale energiløsninger og et inneklima som sikrer helse og velvære.
  I dagens marked er alle forutsetninger til stede for bransjen til å levere bærekraftige løsninger, tror jeg. Jeg tror også at bransjen leverer. Det som er viktig for en fortsatt positiv utvikling, er at vi fokuserer på de vellykkede løsningene og de gode resultatene. Det vil være en positiv markedsføring og dokumentasjon på det vi er i stand til å gjøre.
  Så oppfordringen er; tenk positivt, vær positiv, løft fram de positive løsningene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse