loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OPPSTART: Administrerende direktør i Boligbygg, Marit J. Leganger, sammen med Torfinn Lysfjord i ÅF Advansia og involverte i prosjektet. (Foto: Boligbygg)
OPPSTART: Administrerende direktør i Boligbygg, Marit J. Leganger, sammen med Torfinn Lysfjord i ÅF Advansia og involverte i prosjektet. (Foto: Boligbygg)

Norges største EPC-prosjekt på bolig

/ 2018-10-16 09:52:52

500 konkrete tiltak skal sikre nesten 30 prosent lavere energibruk i 102 kommunale boligeiendommer innen 2020. Nå starter gjennomføringen.

– EPC står for Energy Performance Contracting og er en energisparekontrakt med resultatgaranti. Kontrakten fungerer slik at entreprenørfirmaet, som her er ÅF Advansia, garanterer for at tiltakene de selv har funnet vil redusere energibruken i eiendommene med nær 30 prosent til avtalt kostnad innen 1. mai 2020, forklarer Marte Paus Vadem.

Hun er innleid som fra WSP for å lede prosjektet i Boligbygg Oslo KF.

Garantert i fem år

– ÅF Advanisa garanterer for denne reduksjonen i fem år, og innen den tid er investeringen nedbetalt av reduserte energikostnader, opplyser prosjektlederen.

EPC-kontrakten ble inngått i november 2017. I etterkant har arbeidet med å gjøre ENØK-analyser i alle de 102 utvalgte bygningene pågått for fullt.

Mandag 15. oktober ble kontrakten for andre fase av prosjektet signert mellom Boligbygg og ÅF Advansia. Det betyr at man nå kan gå i gang med å iverksette tiltakene.

– Vi er spent på å komme i gang og har en god følelse på at vi vil nå våre felles mål. I fase 1 av prosjektet har vi lært Boligbygg å kjenne og samarbeidet har vært svært godt, noe som lover positivt for fase 2, sier seksjonssjef for energieffektivisering i ÅF Advansia, Torfinn Lysfjord.

Slik skal det kuttes

EPC-prosjektet er det største på bolig i Norge og tiltakene skal til sammen føre til en besparelse på 19 millioner kilowattimer fordelt på eiendom som sammen utgjør ca. 370.000 kvm.

– Den mest kostnadskrevende investeringen i prosjektet er 34 nye tappevannsvarmepumper. Disse vil være svært viktige tiltak for besparelsen, forteller prosjektleder Marte Paus Vadem.

I tillegg starter blant annet installasjonen av tiltak som energibesparende LED-belysning, bedre styring for avtrekksvifter, isolering av rør og ventiler og optimalisering av varmesystemene.

– Man gjør også en rekke tiltak for bedre energioppfølging og oversikt over energiforbruk i bygningene. Bedre oversikt legger til rette for bedre styring av energiforbruket, sier Boligbyggs prosjektleder.

Alle de konkrete installasjonene gjøres i fellesområder og tekniske rom, men et viktig tiltak er samtidig å gi beboerne god informasjon om hvordan de selv kan spare mer energi, og hvordan de kan få et bedre inneklima hjemme hos seg selv. De som ønsker det vil også få en utstyrspakke til egen leilighet med eksempelvis energibrytere med timer som bryter strøm etter en gitt tid og perlator for tappevann på kjøkken.

Sparer penger og miljø

Eiendomsmassen som er omfattet av prosjektet har i dag et energiforbruk på ca. 72 millioner kilowattimer per år.

– EPC-prosjektet er det viktigste bidraget for å redusere energibruken i Oslos kommunale boliger. Tiltaket skal bidra kraftig til Boligbyggs overordnede mål om å redusere energibruken i eksisterende bygg med 15 prosent, slik det er fastsatt i Boligbyggs miljøstrategi mot 2020. Dette er også et av flere viktige bidrag for at Oslo kommune skal nå klimamålene man har satt seg for kommunen som helhet, sier fagansvarlig for klima og miljø i Boligbygg, Helene Moen.

I tillegg til å spare miljøet, vil tiltakene føre til at kostnadene til energi blir lavere for de kommunale boligeiendommene.

– Dette vil komme leietakerne våre til gode, blant annet gjennom lavere felleskostnader og lavere strømregninger, litt avhengig av hvor man bor.

Fakta om prosjektet

  • EPC = Energy Performance Contracting, eller energisparekontrakt.
  • EPC-prosjektet er det største på boliger i Norge og omfatter 102 bygninger på ca.370 000 kvm med et estimert energiforbruk på 72.000.000 kWh per år.
  • Kostnad: 55,6 millioner kroner
  • Prosjektet har fått innvilget Enova-støtte på 4,5 millioner.
  • Prosjektet er planlagt ferdig i 2020.
  • Byggherre: Boligbygg Oslo KF/Oslo kommune
  • Entreprenør: ÅF Advansia

Ett svar til “Norges største EPC-prosjekt på bolig”

  1. Øystein Rønneseth sier:

    Spennande og bra tiltak! Slikt burde det vore meir av! 🙂 Er det CO2-tappevassvarmepumper det er snakk om? Store, som forsyner heile bustadblokker? Det er supert! Korleis skal romoppvarmingsbehovet dekkast for desse bygga? Forstår eg det riktig i at det ikkje vil bli gjort tiltak som etterisolering og montering av balansert ventilasjon?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse