loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Utvider i Tromsø på passivhusnivå

Jan Erik Røine / 2015-08-19 11:27:55

Framsenteret i Tromsø skal bli utvidet. Statsbygg er på jobben.

Regjeringen foreslår å sette i gang den planlagte utvidelsen av Framsenteret i Tromsø. Det betyr 10.000 kvadratmeter med nye kontorer, laboratorier og lager.

Nybygget skal bli et passivhus, som skal bruke lite energi til oppvarming sammenlignet med vanlige bygg. Dette blir også en del av et pilotprosjekt i «Framtidens byer».

– Vil by på ekstra utfordringer

«Framsenteret består av 21 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, rådgivning, forvaltning og formidling innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi. Flere institusjoner blir med utvidelsen samlokalisert,» skriver Statsbygg på egen hjemmeside.

Dagens bygg er på 14.800 kvadratmeter og ble tatt i bruk i 1998. Det nye bygget skal plasseres parallelt med eksisterende bygg, på sørsiden.

«I tidligfase har Statsbygg selv utført LCC-analyse i forhold til valg av energiambisjon, mål for energibruk i prosjektet. Estimert merkostnad entreprisekost for passivhus basert på forprosjektet er 3-5 prosent, men passivhus er vurdert som kostnadsbesparende i forhold til TEK10 i et livsløpsperspektiv, der drift og vedlikehold er inkludert,» skriver arkitektur.no om prosjektet.

Prosjektet har strenge miljøkrav og miljømål.

«I tillegg til ambisiøs målsetting om årlig energibruk har prosjektet målsettinger for klimagassutslipp og miljøriktig material og produktvalg. Siden bygningen har en relativt stor mengde laboriatorier vil dette by på ekstra utfordringer,» står det på arkitektur.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee