loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Stavanger får endelig fjernvarme
SISTE STORBY UT: Audun Aspelund og Kirsten Løland i Lyse Neo sammen med Petter Hersleth i Enova under Enovakonferansen 2017 i Trondheim. (Foto: Enova)

Stavanger får endelig fjernvarme

/ 2017-02-15 08:54:24

Stavanger blir den siste store byen i Norge som får fjernvarme. Byggingen starter umiddelbart.

Lyse Neo skal legge fjernvarmerør fra Jåttåvågen inn til Urban Sjøfront i Stavanger. Det nyter både dagens og framtidens siddiser godt av.

– Stavanger er den siste store byen som ikke har fjernvarme. Ved å legge fjernvarmerør fra Jåttåvågen til Urban Sjøfront vil vi kunne tilby klimanøytral varme til eksisterende og nye bygg i store deler av Stavanger. Dette er et riktig og viktig steg i en miljøvennlig retning, sier Audun Aspelund, administrerende direktør i Lyse Neo.

45 millioner fra Enova

Fjernvarme gjør at fornybar kraft som ellers ville vært brukt til oppvarming av bygg, kan brukes der hvor klimanytten er større, for eksempel til elektrifisering av transportsektoren. Enova bidrar med 45 millioner kroner til prosjektet.

– Her er Lyse Neo og Stavanger med på å bygge lavutslippssamfunnet, stadfester markedssjef Petter Hersleth i Enova.

Den 9 kilometer lange hovedledningen vil følge kollektivaksen fra Jåttåvågen til Urban Sjøfront hvor det er ventet mye byggeaktivitet, blant annet knyttet til området Paradis. Enovas markedssjef mener Lyses prosjekt er et stort løft for framtiden:

– Nå blir det en smal sak for framtidig byutvikling i dette området å knytte seg til fjernvarmenettet. Lyses utbygging vil avlaste kraftsystemet fra første stund, men potensialet er enda større på lang sikt, sier Hersleth.

12 kilometer rør

I tillegg til utbygging av fjernvarmenett mellom Jåttåvågen og Urban Sjøfront i Stavanger sentrum, skal Lyse Neo etablere elkjel til spisslast på Forus og frikjøleanlegg i Urban Sjøfront.

Fjernvarmen til Lyse Neo benytter avfallsvarme som grunnlast, mens eksisterende varmeanlegg ved Urban Sjøfront er en midlertidig løsning basert på gass. Med Lyse Neos planlagte utvidelse vil også Urban Sjøfront forsynes med klimanøytral fjernvarme.

Byggingen starter umiddelbart og forventes å være ferdig i 2020.

Ett svar til “Stavanger får endelig fjernvarme”

 1. Harald Ringstad sier:

  Jeg mener oppriktig at det er tris og feil og starte utbygging av fjernvarme i Stavanger.
  Her skal det brukes avfallsvarme som grunnlast. Hvis det innebærer å forbrenne søppel så blir det helt feil å forbrenne søppel som absolutt bør gjenvinnes. Gjenvinningsgraden er dessverre på vei nedover i Norge og det er ikke slik vi ønsker det. Ressursene er begrenset, det vet vi, så vårt felles mål må være å gjenbruke så mye som mulig av alle brukte ressurser. Dette bør også være Enovas mål. Og søppelgjenbruk er egentlig svært enkelt, men selvsagt er det enklere å brenne det.
  Fjernvarme har for kundene slik jeg ser det kun ulemper. Kunden binnes opp mot kun en energileverandør. Dette gir kundene i et dynamisk og ellers åpent energimarked alt for liten fleksibilitet og mulighet til å inngå individuelle priser. Man låses til kun én leverandør og det er aldri bra.
  Videre gir fjernvarmen kunden selv igjen mulighet til å redusere energibruken ved å installere f.eks. varmepumper. Vanlig varmepumper har i dag en SCOP på gjerne 3-5. Men effektiviteten stiger stadig og de beste varmepumpene har i dag en effektivitet (SCOP) på 7. Det vil si at du betaler kun for én kWh, men for ut opp til 7 kWh. Denne fordelen vil aldri fjernvarmen kunne gi en kunde. Mange fjernvarmesentraler bruker en varmepumpe, men dette gir ikke kunden en fordel. Han må fult ut betale for den ene kWhen han bruker.
  Vi ser også at sårbarheten stiger ved bruk av fjernvarme. Fjernvarme kan som alle andre tekniske anlegg ha driftsutfordringer og med kontinuerlig 100% drift. For et enkeltanlegg for et hus er dette ikke så kritisk, men når fjernvarmen er eneste energikilde for mange tusen eiendommer og mennesker vil dette føre til et stor og meget kritisk problem. Det har vi bl.a. sett når fjernvarmen i Oslo har falt ut.
  Og så er det økonomien. De aller fleste fjernvarmenettene i Norge er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomme og burde av denne grunn ikke ha vært bli bygd. En økonomisk bærekraftig modell bør være basisen for om vi foretar samfunnsinvesteringer for de neste hundre årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee