loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
- Hvis du tror normerte beregninger er kartet, kommer du på ville veier, sa Ida Bryn i Erichsen og Horgen under Varmepumpekonferansen 2016 i går. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

For lite data om virkelig energibruk

Synnøve Prytz Berset / 2016-03-10 09:11:04

Man vet alt for lite om virkelig energibruk sammenlignet med teoretisk energibruk, mener Ida Bryn i Erichsen og Horgen.

Ida Bryn, avdelingsleder i Erichsen og Horgen og professor ved HiOA, har deltatt i prosjekteringen av energisentraler i store prosjekter og har opparbeidet seg et engasjement i forhold avvik mellom teori og virkelighet når det gjelder energibruk.

– Hvis du tror normerte beregninger er kartet, kommer du på ville veier. Men tar du inn terrengvarianten, blir dette lønnsomt, sier hun.

Ifølge Bryn har energileverandørene lenge sagt at kundene bestiller 50 % større effekt enn de trenger.

Kartlegging

Dessverre finnes det lite data på virkelig energibruk sammenlignet med teoretisk energibruk.

En av de få kartleggingene som finnes ble utført av en student som i sin masteroppgave kartla et kontorbygg med passivhusstandard som ble bygget i 2011. Tallene, som er fra 2014-2015, viser at bygget hadde installert 70 % mer effekt enn nødvendig. Og de hadde beregnet 60 % mer enn nødvendig.

– Det fører til altfor store tekniske installasjoner, som er nesten dobbelt så store som nødvendig.

Dette fører igjen til en ineffektiv drift som alltid går på dellast, høyt energibruk og høye årskostnader på grunn av alt for høy investering, poengterer hun videre.

Årsaken til dette skjer er ifølge Bryn at det ikke finnes noe beskrevet metode når det gjelder effektbehov, det er i alle fall lite av det som finnes som er brukbart, og det finnes ingen gode lærebøker eller bransjepraksis.

Stor usikkerhet

– Vi har en standard for de normerte beregningene. Men vi burde ha en metode å regne på virkelig energibehov, men det har vi ikke, sier Bryn.

Noe av det som kompliserer beregningene er stor usikkerhet og variasjon knyttet til inndata, bruken av bygget, drift og vedlikehold.

– Vi har ikke noe apparat til å håndtere disse usikkerhetene.

Derfor har de nå sett på mulighetene for å beregne «sannsynlig» virkelig energibruk, som kan erstatte de normerte beregningene som blir brukt i dag.

Mulig innvirkning

Bryn tror også denne problemstillingen har hatt en innvirkning på beregningene satt i den nye TEK-veilederen som nå er midlertidig tilbaketrukket.

– Det er mulig at de beregningene man gjorde der var basert på normerte beregninger, sier Bryn, som avslutningsvis stiller spørsmål om hvorvidt vi nærmer oss nullenerginivå for bygninger hvis vi går for el-baserte løsninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee