loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Kan få 30 prosent innsparing i norske byer

Jan Erik Røine / 2015-08-18 08:16:05

… og norske bygg er i hovedsak bedre isolert og har et lavere energitap enn bygg i en rekke europeiske land.

– Vi kan få til 30 prosent innsparing i norske byer. Det krever optimalisering, løsninger for at bygg kan levere strøm til nettet, og gode systemer, sier Annemie Wyckmans, professor på NTNU, til Automatisering. Innsparingspotensialet er enormt. Byene vokser, spesielt de største. Tidligere i år passerte for eksempel Oslo 650.000 innbyggere, og med dagens veksttakt blir det anslått at det bare vil ta fire år før det bor 700.000 i Oslo.

Det er ikke godt nok

For å få et lavere forbruk og bruke energien mer effektivt, blir det trukket frem at man bør vite i detalj når, hvor og mye en by forbruker. Da er det lettere å vite hvilke tiltak man bør iverksette for å få best effekt.

– Vår erfaring er at man ofte sitter og styrer etter fragmenterte rapporter som viser energiforbruket flere måneder tilbake i tid. Det er ikke godt nok. Ideelt sett bør byens ledelse hver morgen får en enkel, men detaljert oversikt over energiforbruket fra dagen før. Uten den innsikten starter man i blinde, sier Flavio Santos, VP Execution Center and Energy & Sustainability Services i Schneider Electric.

Noen byer går foran og viser potensialet. Barcelona, Boston og Stockholm er noen av de byene Schneider Electric jobber med som allerede kan vise til gode resultater. Totalt er det nå over 200 byer som jobber etter «smart cities»-konseptet.

– Prosjektene viser at de fleste byer kan redusere strømregningen sin med 10-30 prosent årlig, sier Santos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse