loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Prosjektet EcoSolar tar for seg ressursbruken langs hele verdikjeden i dagens solkraftnæringen. Målet er at solkraft skal bli både billigere og grønnere.

Kutter utslipp fra solcelleproduksjon

/ 2016-01-13 15:01:21

Nytt forskningsprosjekt skal kutte klimagassutslippet fra produksjon av solcellepaneler med opp til 30 prosent.

– Målet vårt er at solcelleindustrien skal utnytte materialer som ellers ville endt på avfallsdepoter når solcellepaneler kasseres. I tillegg skal vi sørge for at det blir mulig å lage solcellepaneler av mindre råstoff enn før, sier SINTEF-forsker Martin Bellmann, koordinator for det nylig påbegynte EU-prosjektet EcoSolar i en pressemelding på gemini.no.

Prosjektet EcoSolar tar for seg ressursbruken langs hele verdikjeden i dagens solkraftnæringen.

Økt gjennomslag

Resultatet av materialgjenvinning og redusert råstoff-forbruk vil være at solcellepaneler blir både billigere og grønnere. Utslippet av klimagasser vil synke når behovet for nylagde materialer går ned.

Disse faktorene skal bidra til at europeiske produsenter får økt gjennomslag i markedet.

– Det overordnete målet er å styrke europeiske industribedrifter som er innovasjonsdrevne og som samtidig kan bidra til å sikre Europas energitilgang på bærekraftig vis, sier Bellmann.

Krymper fotavtrykket

Prosjektet har en ambisjon om å redusere tilførselen av nytt råstoff så mye at karbonfotavtrykket vil krympe med 30 prosent for paneler med de vanligste solcellene, såkalte multikrystallinske celler.

Når det gjelder de mest effektive solcellene, såkalte monokrystallinske celler, er målet en reduksjon på 25 prosent.

Disse målene skal nås gjennom et vidt spekter av teknologiske virkemidler: Gjenbruk av ressurser som i dag blir avfall fra produksjon av solcellepaneler, kutte ned ressursbruken, forenkle resirkuleringen av solcellepaneler og øke strømproduksjonen fra installerte solcellepaneler.

Skal utvikle en «solcelledoktor»

EcoSolar har også planer om å utvikle en «solcelledoktor», et helautomatisk system som vil oppdage defekter på ferdigproduserte solceller og som reparerer de som kan utbedres. Alt dette for å sikre best mulig ytelse på panelene som installeres hos kundene.

Prosjektet startet i oktober 2015 og skal pågå i tre år.

– Forventningen er at resultater av arbeidet skal være ute i markedet ett til to år etter at prosjektet er avsluttet, sier prosjektkoordinator Martin Bellmann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee