loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SOL: Fire solfangere bidrar godt til å varme opp huset. De har gitt opptil 35 kilowattimer på en dag.
SOL: Fire solfangere bidrar godt til å varme opp huset. De har gitt opptil 35 kilowattimer på en dag.

40 kroner i strømregning

Georg Mathisen / 2017-08-17 09:33:47

Kombinasjonen solfangere og vedovn med vannkappe har presset strømregningen ned i 40 kroner på en måned.

Randi og Gunnar Jøingsli har et hus fullt av miljøtanker. Og ikke bare om vann.

Eneboligen deres på Hadeland har spennende løsninger hele veien – fra ubehandlet malmfuru på ytterveggene til matproduksjon fra grunnen i kjelleren. Men først og fremst på energisiden.

Miljøtanker

– Vi har hatt miljøtanker hele tiden. Så fikk vi hjelp fra VVS-foreningen og mulighet til å være med på et prosjekt med Husbanken og Energiråd Innlandet. De hadde ikke fått testet ut kombinasjonen av solfangere og ovn med vannkappe for å dekke både vinterbehov og sommerbehov på en ny enebolig, forteller Gunnar Jøingsli.

Dermed har de fått rådgivning og hjelp, samtidig som de stiller måleresultatene sine til disposisjon.

– Vi har fått gode resultater. Dette er så lønnsomt at vi anbefaler andre å bruke samme løsningen, sier han.

Sol og ved

På taket har paret fire solfangere. I stua står vedovnen. Når de fyrer for fullt om vinteren, går 13,7 kilowatt ut i vannet som akkumuleres i en tank i kjelleren og varmer opp resten av huset. Tre kilowatt varmer opp stua.

I boligfeltet på Harestua, med allmenningskogen som nærmeste nabo, er det ikke noe problem å fyre med ved. Veden er som kjent miljøvennlig i globalt perspektiv; i den grad det er noe problem med den, er det den lokale forurensningen i de tetteste befolkede områdene.

– Huset har vært dyrere å bygge. Men vi tjener det inn igjen ganske fort. Vi har jo nesten ingen fyringskostnader, fastslår Jøingsli.

Veden vokser i gangavstand fra huset. Isolasjonen holder nesten passivhusstandard – mot taket er den 67 centimeter tykk.

Mer enn varmt nok

– Strømregningen har vært nede i 40 kroner på en måned. Det er så gode varmekilder og så godt isolert at det nesten kan bli litt varmt. Når juleribba er stekt og huset fullt av folk, er det bare å åpne og slippe ut varmen, forteller han.

De dyreste månedene har han betalt 600-700 kroner i strøm. Men da har hjemmebakeriet i kjelleren gått for fullt. Her i huset lages det nemlig alt fra bakervarer og spekemat til øl og vin helt fra grunnen. Dels til eget forbruk, dels til salg i nærmiljøet. Neste prosjekt bygger på honningen fra en slektning som er birøkter – den skal bli til 350 liter mjød.

Varmt til oppvaskmaskinen

Gunnar Jøingsli har lang bakgrunn som kokk. Fra storkjøkken var han vant til oppvaskmaskin som går på varmt vann. – Det var jo nesten umulig å skaffe til forbruker. Men jeg kontaktet leverandøren direkte, forteller han. Dermed kan han bruke varmt vann i oppvaskmaskinen og kombinere varmt og kaldt i vaskemaskinen, og spare enda mer strøm på den måten.

Miljøløsningene på Harestua er slett ikke ferdige ennå.

– Vi mangler solcellepanel for å produsere egen strøm. Vi har lagt opp kabler og er klare, men foreløpig har vi ikke hatt råd til panelene. Men det kommer, sier Randi Jøingsli.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee