loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SNART BYGGEPLASS: Fra kontorene har Therese Øvernes og resten av prosjektorganisasjonen utsikt over tomten der det skal bygges nytt storsykehus.
SNART BYGGEPLASS: Fra kontorene har Therese Øvernes og resten av prosjektorganisasjonen utsikt over tomten der det skal bygges nytt storsykehus.

Utfordrer bransjen med nytt sykehus

Georg Mathisen / 2018-03-09 10:12:13

Nye samarbeidsformer, industrialisert bygging, prefabrikkering og oljebransjen som enten konkurrenter eller partnere. Det nye sykehuset i Stavanger utfordrer bransjen til å tenke nytt.

Da oljekrisen rammet, var det tungt i Rogaland. Nå går det bedre.

Samtidig vil prosjektorganisasjonen som arbeider med nytt universitetssykehus på Ullandhaug i Stavanger, trekke veksler på kompetansen fra Nordsjøen. Nå inviteres oljebransjen til å være med og bygge sykehus.

Fra oljå til byggenæringen

De kan mye om det som beveger seg på innsiden av rør og kanaler, men Therese Øvernes ser ikke først og fremst på oljefolk som konkurrenter på rør og VVS. Snarere som nye og spennende partnere.

– Vi jobber med å få inn industrialisering i byggeriet vårt. Byggebransjen er ikke innovativ nok. Den må bli billigere, raskere og mer effektiv. Når vi sier det, sier bransjen «industrialisering». Men hvordan skal vi få det til? spør Øvernes.

Hun er prosjektleder for prosjektering i Helse Stavanger, i prosjektet som har fått navnet SUS2023.

Første byggetrinn består av 105.000 kvadratmeter sykehus fordelt på fem sammenhengende bygg, og 25.000 kvadratmeter parkeringshus.

Prisen på det første av to byggetrinn er beregnet til cirka 8 milliarder 2014-kroner.

Ny teknologi

– Vi har en egen mann som skal holde oss i ørene og passe på at vi tenker standardisering og industrialisering. De som prosjekterer for oss, har utviklet en teknikk for modellering i tegningene som gjør at vi industrialiserer prosjekteringen. Den har ledelsen i Autodesk, som lager Revit-programmene, presentert for 12.000 bransjefolk på messe i Las Vegas. Så har vi en ung mann i Haugesund som har utviklet en modul som heter Placeholder, ramser Therese Øvernes opp.

Enkelt forklart er det en modul som gjør at for eksempel badet på alle de 650 sengerommene i første byggetrinn på sykehuset, kan prosjekteres én gang og kopieres.

Hvis VVS, elektro eller et av de andre fagene går inn og endrer noe, så kommer endringene på samme måte inn på hvert eneste bad bare med noen tastetrykk.

Tilbyr tomt til produksjon

Øvernes nevner vertikale sjakter med føringer for blant annet vann og ventilasjon som eksempler. De skal helst prefabrikkeres og monteres på stedet. Der har oljebransjen god erfaring – med å produsere på land og frakte ut på plattform.

Samtidig har sykehusprosjektet stor nok tomt til at den som får oppdraget, kan lage et produksjonslokale rett ved siden av byggeprosjektet.

Snart ut på anbud

Entreprenører som kommer tidlig inn i detaljprosjekteringen slik at de kan få være med og påvirke. Men samtidig delte entrepriser for å gi lokale tilbydere mulighet til å være med, og ønske om at flere går sammen og samarbeider.

Det er stikkord videre når blant annet baderom, rør, luft, vertikale sjakter og et felles teknisk opphengssystem skal ut på anbud i annet kvartal i år.

– De som klarer å rigge seg for dette, har store muligheter. I Norge skal det bygges sykehus for ti milliarder kroner i året de neste 15 årene, og antagelig det samme de 15 årene etter det, sier Therese Øvernes.

Flatpakkede bad

Sengerommene og de åtte kilometerne med horisontale føringer i korridorene er andre eksempler på elementer som kan industrialiseres. En eget underetasje for tekniske føringer skal knytte sammen teknikken i hele sykehuset. SUS2023 ønsker seg også flatpakkede bad for å gjøre det enklere å flytte og bygge om når behovet melder seg.

– Som et dusjkabinett, bare mye større. Så kan veggene settes i det. På de løse vaskene på sengerommene skal ikke rørene gå i veggen: Vi lager et panel som vask, lys og speil henger på, forklarer hun.

– Sykt kreative!

Ideene er mange, men de praktiske løsningene er det ennå tid til å finne frem til.

UTFORDRERE: Prosjektleder Therese Øvernes og prosjektdirektør Kari Gro Johanson utfordrer byggenæringen til å industrialisere, prefabrikkere og samarbeide på nye måter.UTFORDRERE: Prosjektleder Therese Øvernes og prosjektdirektør Kari Gro Johanson utfordrer byggenæringen til å industrialisere, prefabrikkere og samarbeide på nye måter.

– Vi skal ha et leverandørseminar snart. Det må mange komme på og være sykt kreative! smiler Therese Øvernes.

– Har de suksess her, så kan de levere til mange sykehus etterpå. Her må folk bare finne gode løsninger!

FEM BYGG: Første byggetrinn består av fem bygg som bindes sammen både over og under bakken, med kollektivtrasé mellom byggene.FEM BYGG: Første byggetrinn består av fem bygg som bindes sammen både over og under bakken, med kollektivtrasé mellom byggene.

 

 

2 svar til “Utfordrer bransjen med nytt sykehus”

  1. plato sier:

    Thank you ever so for you post.Much thanks again.freelance copywriter

  2. Ankit sier:

    Really such a amazing post dear.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee