loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
HJEMMEMARKEDET: Staben i TB Poland har lært BIM på norske bygg og forbereder seg på å nyte godt av forspranget på det polske markedet.
HJEMMEMARKEDET: Staben i TB Poland har lært BIM på norske bygg og forbereder seg på å nyte godt av forspranget på det polske markedet.

Tegner norske bygg i Polen

Georg Mathisen / 2017-12-11 11:31:31

Norske bygg prosjekteres i Polen. Nå satser TB Poland på hjemmemarkedet, også – godt hjulpet av BIM-erfaring som konkurrentene ikke har.

I Kraków sitter tolv polske ingeniører og arbeider med norske bygg. Apply TB gikk utenlands for å sikre kvalifiserte folk fordi det var vanskelig å finne nok ingeniører hjemme. Nå begynner TB Poland å se videre enn bare til Norge.

– Noen ganger er det store forskjeller mellom det norske og det polske markedet. Men nå kjenner vi dem. Fysikken er den samme og bygningene er de samme – det er bare noen små justeringer som må til, sier Marek Piotrowicz.

BIM

Seksjonssjefen for TB Poland og kollegene hans leverer først og fremst til Apply TB.

NORSK PÅ POLSK: Jacek Grabowski (til venstre) og Marek Piotrowicz er i full gang med et fremtidig norsk bygg – på skjermen i Kraków.NORSK PÅ POLSK: Jacek Grabowski (til venstre) og Marek Piotrowicz er i full gang med et fremtidig norsk bygg – på skjermen i Kraków.

– Vi kommer alltid til å arbeide for dem. Men de lar oss også vokse på egen hånd. Hvis vi er gode til å levere BIM-løsninger, hvorfor skulle vi ikke henvende oss til flere? spør han.
Akkurat BIM er et viktig stikkord.

– Det er et år siden vi begynte å snakke på alvor om å selge kompetansen vår til andre, spesielt her på det polske markedet. Da er det viktig at vi leverer på BIM-måten. I Polen vokser BIM og 3D-modellering raskt, men det mangler personell som kan det. Det er bare de store som har råd til å investere og lære opp folkene sine. Vi har denne kunnskapen fra arbeidet for det norske markedet, konstaterer Piotrowicz.

På vei

I første omgang har TB Poland arbeidet for et selskap som prefabrikkerer trehus til det norske markedet. Flere kommer.

– Når vi planlegger for fremtiden, tenker vi også på andre muligheter. Vi fokuserer på Norge, skal vokse i Polen, men vi diskuterer andre muligheter for å tilby kompetansen vår. Til Sverige, for eksempel, sier Marek Piotrowicz.

Tøffere konkurranse

Siden han og kollegene begynte å levere fast til Apply TB, har mye skjedd med arbeidsmarkedet i Stavanger og Bergen.

– Konkurransen på det norske markedet er tøff. Vennene våre i Apply TB forteller oss at vi må være bedre og raskere for å klare oss. Det er ikke så lett å få en jobb nå som det var for tre år siden, og vi retter oss mot komplekse prosjekter som trenger avansert ingeniørarbeid, sier han.

Prefabrikkering

Apply TB og det polske selskapet ser hele tiden på andre løsninger og vurderer oppkjøp blant annet innenfor prefabrikkering.

– Det er åpenbart art markedet kommer til å utvikle seg i den retningen. Prefabrikkering kommer til å bety store endringer i løpet av få år, spesielt i et marked der prisen for en arbeidstime er høy, slik som i Norge, spår Piotrowicz.

Mange skandinaviske firmaer har etablert seg i Polen. Multiconsult, Norconsult og Sweco er for eksempel på plass. Kraków har godt over 100.000 studenter. Rundt en tredjedel studerer tekniske fag og IT. Samtidig er det rikelig med kontorarealer til leie.

Leverer på norsk

– Transport var et av de viktigste argumentene for å etablere seg her. Vi kan ikke bare sitte foran skjermen – vi må se bygningen, sier seksjonssjefen. Med jevnlige direktefly fra både Stavanger og Bergen er det
enkelt.

– Tegninger og bim-modeller som vi leverer, er på norsk. Vi har lært oss de nødvendige setningene og faguttrykkene. Hvis vi trenger det, får vi hjelp med oversettelsene, men det er som regel ikke nødvendig, sier Marek Piotrowicz.

Om han har et favorittord på norsk? Ja visst:

– «Utsparingen». Det er et morsomt uttrykk. Når vi arbeider på engelsk, kaller vi det «block out», men jeg er ikke sikker på om jeg ville bruke det hvis jeg skulle snakke med en engelskmann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse