loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FREMTIDENS BYGGEPLASS: Balfour Beatty er stort entreprenørkonsernet som har forsket på hvordan byggeplassen blir i 2050. (Foto: Shutterstock)
FREMTIDENS BYGGEPLASS: Balfour Beatty er stort entreprenørkonsernet som har forsket på hvordan byggeplassen blir i 2050. (Foto: Shutterstock)

Byggeplass 2050: Robotene overtar

/ 2017-12-28 09:26:14

Robotene bygger. Modulene setter seg sammen selv. Dronene flyr over byggeplassen, overvåker arbeidet og løser problemene før de oppstår. Det er bare drøye 30 år til.

Det er Balfour Beatty som har forsket på fremtidens byggemetoder.

Byggeplassen i 2050 kommer til å være helt uten mennesker, ifølge rapporten fra det internasjonale entreprenørkonsernet.

Det høres kanskje fjernt ut i en bransje som fremdeles er avhengig av papirer og møter. Men hvis du ser på de kompliserte jobbene som robotene gjør i industrien allerede i dag, så er det kanskje ikke like vanskelig å forestille seg.

Robot-team

Balfour Beatty beskriver hvordan robotene kommer til å arbeide i team for å sette sammen kompliserte strukturer med nye materialer.

Dronene flyr over og skanner kontinuerlig, inspiserer arbeidet som er gjort og bruker dataene til å forutsi problemer og løse dem før de dukker opp. Samtidig sender dronene instruksjoner til robotkraner, helautomatiske gravemaskiner og håndverkerroboter.

Den eneste jobben som blir igjen til en prosjektleder av kjøtt og blod, blir å fjernstyre flere prosjekter samtidig; sjekke filmer, bilder og data og sikre at alt går etter spesifikasjonene.

Om det i det hele tatt dukker opp mennesker på byggeplassen, kommer de til å være dekket av et lag med robot: De kler på seg forsterkede eksoskjelett og bruker teknologien i dem til å kontrollere maskiner og roboter på stedet.

Raskere og tryggere

Resultatet blir at den dårlige produktiviteten øker kraftig, at mangelen på kompetente håndverkere ikke er noe problem lenger og at det ikke skjer arbeidsulykker. Stadig ifølge Balfour Beatty.

Konsernet viser til BIM med 3D-modeller, med fremdrift og kostnader presentert som en fjerde dimensjon – og til AR- og VR-teknologi.

Dronene samler data raskere enn mennesker, telematikk overvåker firmabilene for å passe på at de brukes trygt og økonomisk. Det er ikke lenge igjen til det første hele huset skrives ut på en 3D-skriver, inkludert elektriske installasjoner og røropplegg, på mindre enn 24 timer.

Mer å tjene

Rapporten ser ikke bare på hvilke løsninger som ser ut til å være på vei, men også på hvordan de vil gi bransjen bedre fortjeneste.

– For eksempel kommer tilgangen på data i sanntid til å gjøre det mulig å tilby forbrukerne mer skreddersydde produkter og tilpassede løsninger. Det i sin tur gir vanligvis høyere marginer, heter det.

Nye byggematerialer bør redusere utslippene, holde lenger og gi mindre avfall. Selvreparerende betong og gulv som bruker bevegelsene til dem som er i rommet, til å produsere energi, er eksempler som allerede finnes.

Balfour Beatty mener at det vil være de som tilpasser seg tidlig, som kommer best ut av det digitale kappløpet. Men det å omfavne den digitale fremtiden handler om mye mer enn bare å skaffe seg en håndfull nye duppeditter. De som skal følge med, må være forberedt på å endre måten de designer, kjøper inn og bygger på.

Ti spådommer

Her er de ti fremtidsspådommene fra rapporten «Innovation 2050 – A Digital future for the Infrastructure Industry»:

1. Byggenæringen kommer til å bli stadig mer opptatt av innovasjon. Både entreprenører og kunder vil være mindre redde for risiko.
2. Innholdet i og tilbudet fra byggenæringen kommer til å endre seg kraftig, med nye forretningsmodeller, produkter og tjenester.
3. Bygninger kommer til å gå fra betong og stål til nye materialer.
4. Nye jobber og nye bransjer kommer til å dukke opp, og noen kommer til å forsvinne.
5. Det blir gammeldags å tenke bare på design og bygging etter hvert som bygningene får flere funksjoner.
6. Roboter blir en mer gjennomgående del av byggeprosessen.
7. Bygging blir raskere ved hjelp av 3D- og 4D-skrivere og gjenstander som bytter funksjoner og egenskaper automatisk.
8. Helt nye ideer kommer til å gjøre kollektivtransport raskere, sikrere og mindre miljøskadelig.
9. Vi kommer til å bruke stadig mer av teknologi til å kle på seg, som for eksempel eksoskjelett.
10. Byggenæringen kommer til å få tilgang til hjelpemidler som kan kontrolleres direkte ved hjelp av nervesignaler.

Ett svar til “Byggeplass 2050: Robotene overtar”

 1. Ingar Ronde sier:

  Imponerende idioti er vel hva jeg mener.
  Det virker som om verdenssamfunnet, i alle fall i-landene, ikke kan få nok av innovasjon og nyutvikling.
  Noen endringer jeg mener å ha observert i tiden etter at Datamaskinen ble allemannseie er:
  • Automasjon her gjort det mulig å tilpasse energibruken i bygg etter behov (personbelastning)
  • Stadig flere hjemmekontorer minsker behovet for eksterne arbeidsplasser (kontorbygg)
  • Stadig flere funksjoner på PC gjør flere arbeidsplasser overflødige (grafikere, trykkeriarbeidere, bankansatte mm.)
  • IT arbeidere er i ferd med å gi bort arbeidsplassene til egenutviklede Datamaskiner, som er «selvgående» med kunstig intelligens
  Dette er bare et lite utdrag av endringene til nå. De nye «flotte» endringene som er varslet i denne artikkelen gir ifølge Balfour Beatty resultater som:
  • Ingen personer på byggeplassen, bortsett kanskje en byggeleder med skall (skillepadde)
  • Raskere og tryggere byggeplasser
  • Bedre fortjeneste for «bransjen»
  • Skreddersydde produkter og tilpassede løsninger til forbrukerne
  Fy flate for noen herlige muligheter!
  De fleste av disse 10 spådommene går sikkert i oppfyllelse allerede innen 2050 om vi jobber hardt nok for det. Men jeg er litt usikker på om disse spådommene er «uredigert og virkelige» eller om de har annet formål. Sånn jeg ser det ville noen svært få hatt goder av en slik utvikling.
  Hvis vi nå trekker hodet litt opp av sanden:
  • Vil vi kanskje se at byggenæringen da også vil bli vesentlig mindre enn før, når alle arbeiderne forsvinner fra bransjen. Men den økte fortjenesten skal fordeles på en mindre bransje
  • Vi vil kanskje også se at alle de med hjemmekontorer eller som er arbeidsløse ikke trenger en ekstern arbeidsplass som byggenæringen og servicenæringen skulle sørget for. Så skreddersydde produkter og innovative løsninger tror jeg faller utenom byggenæringen i de tilfellene
  • Vi vil kanskje se at man ikke trenger kollektivtransport heller, når butikken kommer hjem til deg med varene du bestilte på nettet
  • Vi vil kanskje se at å reise på hytta eller lignende er en energikrevende og miljøbelastende faktor som vil avgiftsbelegges for å stimulere til «riktig valg». Så bygging av stor hytte med innovative løsninger for en familie uten jobb og inntekt, er kanskje ikke særlig sannsynlig, ei heller transportbehovet
  Jeg liker selv utvikling som varmepumper eller annet som utnytter kloden på en miljømessig bedre måte, men det er litt skremmende å se hvordan vi stadig omfavner rasjonelle, innovative og nyskapende løsninger som gjør oss selv unyttige og verdiløse. Barna våre i dag bruker det meste av tiden på skole og dataspill som finansieres av foreldrenes inntekter.
  Hva skal de gjøre når ingen trenger utdannelsen deres i jobb og inntekten til foreldrene som finansierte databruken deres tar slutt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse