loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NYTT MØTER GAMMELT: Gangbroene forbinder det nye Smaragdbygget på NTNUs Campus Gjøvik med de eldre bygningene. (Foto: Statbygg)
NYTT MØTER GAMMELT: Gangbroene forbinder det nye Smaragdbygget på NTNUs Campus Gjøvik med de eldre bygningene. (Foto: Statbygg)

Gjøviks nye juvel åpnet

/ 2018-01-26 08:56:53

Smaragdbygget på Campus Gjøvik står nå klart til å tas i bruk. NTNUs nye bygning er på nesten 5.000 kvadratmeter.

Arealene i nybygget består av kontorer til administrasjon og faglærere, undervisningsrom inkludert ett stort auditorium og kafé/lunsjbar. Det inneholder også verkstedhaller og laboratorier med større takhøyde.

Nesten nullenergistandard

Fredag 26. januar 2018 overleverer byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg nybygget til NTNU ved rektor Gunnar Bovim.

Nybygget, som altså går under navnet Smaragdbygget, er et bygg for framtiden med en svært høy energiytelse og bygget har nesten-nullenergistandard.

Det betyr at bygget bruke omtrent 25 prosent mindre energi enn et passivhus.

Kostnadsrammen har vært 202 millioner kroner (prisdato sept. 2015).

Biobasert fjernvarme

Det er lagt vekt på godt inneklima, høy brukertilfredshet og lavt klimautslipp i bygningens levetid.

Som energitiltak er solcellepanel og 100 prosent biobasert fjernvarme benyttet.

Det er utstrakt bruk av tre i konstruksjoner og i fasadekledning, i kombinasjon med plasstøpt og prefabrikert lavkarbonbetong. Det er i høy grad benyttet lokale og kortreiste bygningsmaterialer med stort fokus på bærekraft.

Forbilde for universell utforming

Bygningen er koblet med gangbroer til to eldre bygg, og skal være et forbilde når det gjelder universell utforming.

Prosjektet binder sammen ute- og innemiljøet som gir muligheter for spennende pedagogiske virkemidler og oppbygging av kunnskap.

Bygget er et læringsobjekt for studentene ved NTNU med store, fleksible forskningsarealer på takene.

Konstruksjoner og materialer i bygget er i stor grad er eksponert for å synliggjøre byggets konstruktive oppbygging.

De arkitektoniske løsningene bygger opp om NTNU Gjøviks mange betydningsfulle og fremtidsretterede utdanningsområder.

Fakta

  • Oppdragsgiver: NTNU Gjøvik
  • Brutto bygningsareal: 4.980 m2
  • Prosjekteringsleder: Betonmast Innlandet AS
  • Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
  • Rådgivende ingeniører bygg: SBG Byggeprosjekt AS
  • Rådgivende ingeniører VVS: Ingenia AS
  • Rådgivende ingeniører elektro: Sivilingeniør Sv. Bolkesjø ANS
  • Rådgivende ingeniører miljø: Asplan Viak AS
  • Byggherreombud: Norconsult AS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse