loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ÅPNET: Kjersti Sandvik (til venstre), Anne-Karin Holm og Carl-Morten Gjeldnes. (Foto: Høgskolen i Østfold, Bård Halvorsen)
ÅPNET: Kjersti Sandvik (til venstre), Anne-Karin Holm og Carl-Morten Gjeldnes. (Foto: Høgskolen i Østfold, Bård Halvorsen)

Første Digibygg er åpnet

/ 2018-02-13 10:14:11

Et av verdens første papirløse byggeprosjekt er klart til bruk. Høgskolen i Østfold, avdeling Remmen, har fått 1.000 nye etterlengtede kvadratmeter.

Statsbygg har startet et eget prosjekt kalt Digibygg, som skal prøve ut digitale løsninger i flere prosjekter. Målet med digitaliseringen er alltid å ha oppdaterte tegninger, bedre kvalitet i byggeprosessen, spare tid og penger på raskere prosess og bedre HMS-arbeidet på byggeplass.

LES MER: Myhre går av som sjef i Digibygg

Lærerik pilot

– Statsbygg har ivret for digitale løsninger på byggeplass, og Veidekke har vært en pådriver fra entreprenørbransjen. Det har vært lærerikt og spennende å samarbeide om dette pilotprosjektet, sier prosjektleder Bjarni S. Einarsson i Statsbygg.

Ikke en papirtegning å se

På byggeplassen har både entreprenør og håndverkere benyttet seg av elektroniske håndholdte enheter som smarttelefoner, nettbrett og BIM-kiosker for å se den elektroniske modellen av det de skal bygge. Både byggherre Statsbygg og entreprenør Veidekke vært fornøyd med den nye teknologien.

–  Vi har prosjektert og planlagt det nye bygget digitalt i en bygningsinformasjonsmodell (BIM). Det har ikke vært en papirtegning å se, sier Einarsson.

Full drift under bygging

Det nye bygget består av 50 nye kontorarbeidsplasser med tilhørende fasiliteter som møterom, fellesarealer og nødvendig teknisk og bygningsmessig infrastruktur. Den nye kontorfløyen er bygget på taket av den eksiterende kantina, og byggingen er gjennomført mens skolen har vært i full drift.

Internasjonal oppsikt

Prosjektet vakte oppmerksomhet på BILT EUR i Aarhus, en internasjonal byggekonferanse i starten av oktober 2017.

EU-kommunikasjonen har vist interesse for digitaliseringsprosessen, og Statsbygg har presentert prosjektet for dem. Prosjektet ble også presentert på BIM World i München i november 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse