loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FRAMTIDSRETTET: BIM-modellen fra Hjellnes Consult gjør at det spesielle taket på Vikingtidsmuseet lar seg utforme raskt, også ved endringer. (Illustrasjon: Visco)
FRAMTIDSRETTET: BIM-modellen fra Hjellnes Consult gjør at det spesielle taket på Vikingtidsmuseet lar seg utforme raskt, også ved endringer. (Illustrasjon: Visco)

BIM-pris til Hjellnes Consult

/ 2017-10-31 09:32:41

Hjellnes Consults Harald Yggeseth har fått pris for bruk av bygningsinformasjonsmodeller (BIM) i det nye Vikingtidsmuseet.

På den årlige teknologikonferansen «Den Kloke Teknologi» mottok  Harald Yggeseth en prisen for beste BIM-ide i forbindelse bruken bygningsinformasjonsmodellen (BIM) til det nye Vingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo.

Yggeseth er leder for BIM utvikling i Hjellnes Consult, som er Statsbyggs byggteknisk rådgiver for museet. Idéen var å automatisere utformingen av bærekonstruksjonene som skal holde taket oppe på det nye Vikingtidsmuseet.

Yggeseth holdt foredraget «Vikingskip og visuell programmering» under konferansen «Den kloke teknologi».

Automatisert utforming

AART arkitekter vant den åpne plan- og designkonkurransen for det nye museet i 2016. De ga taket en spennende og utfordrende form. Det er sirkelformet med dobbelkrummet overflate. Dette gjør at alle bærebjelkene i taket må ha forskjellige utforminger hele veien rundt bygget.

Yggeseth brukte programmeringsmoduler i BIM-verktøyet til å automatisere utformingen av hele bæresystemet i taket.

Flere programmer

En komplett utforming av de  bærende takkonstruksjoner kan gjøres på under ett minutt.

Dersom noe endres ett sted i bygget,  så kan programmet  raskt og effektivt regne ut hvilke endringer som må gjøres i bærekonstruksjonen. Dette gir en bedre og mer effektiv løsning i planleggingen av bygget.

Ved hjelp av Grasshopper, Flux og Dynamo har Hjellnes Gonsult skapt en parametrisk arbeidsflyt for design- og analysemodell på Vikingtidsmuseet.

Poenget er at geometrien genereres opp via visuell programmering og input av parameterverdier, dette gjør det meget fleksibelt når det kommer endringer. En liten endring i inputverdien endrer hele konstruksjonens geometri.
Ifølge Hjellnes Consult var det umulig å løse dette ved hjelp av ett program. Derfor er styrken i flere programmer sydd dette sammen gjennom Flux, slik at modellene kan benyttes i både modellerings- og analyseprogrammer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee