loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Barns helse må i fokus

Jan Erik Røine / 2015-10-27 13:45:24

– Manglende vedlikehold av skoler og barnehager er et stort folkehelseproblem, sa statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen, under Inneklimadagen 2015 denne uken.

Statssekretæren åpner Inneklimadagen 2015 med å understreke at barn og unge har rett til et godt arbeidsmiljø.
– Det er viktig med et godt psykososialt miljø både i skole og barnehage, sa Brein-Karlsen.

Et økende problem

Forekomsten av personer med astma- og allergisykdom er økende. Undersøkelser viser at 10-20 prosent av alle tiåringer har eller har hatt astma.
– Barn er spesielt utsatte, og jo yngre barna er desto mer følsomme er de. De har også større sjanse for å utvikle KOLS som voksne, sa Brein-Karlsen, og la til:
– Ny kunnskap om betydningen av fukt og mugg i innemiljøet tilsier at dette både bidrar til forverring og utvikling av disse sykdommene.

Manglende vedlikehold

Folkehelseloven stiller krav til fysisk og psykososialt arbeidsmiljø. Alle barnehager og skoler skal være godkjente, og for å få godkjenning skal kravene i forskriften være oppfylt.
I 2013 gjennomførte Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet en kartlegging av godkjenningsstatus for skoler. Denne kartleggingen viser at mer enn 300 000 elever går på skoler som ikke er godkjent.
– Manglende vedlikehold av skoler og barnehager er et stort folkehelseproblem. Det er bekymringsfullt at vi ikke tar bedre ansvar for barns helse, sa Brein-Karlsen.
I tillegg viser kartleggingen generelt manglende tilsyn med skolene. Nesten halvparten av alle skoler mangler vedlikeholdsplan.
– Det bør være en selvfølge at ingen barn blir syke av å gå på skole eller i barnehage, sa statssekretæren.

Ta vare på byggene

Regjeringen har foreslått en gjennomgang av de psykososiale forholdene i barnehager og skoler som skal sikre barnas miljø. Gjennomgangen skal ha som mål å etablere et helhetlig regelverk som tydeliggjør ansvar og krav til barnas arbeidsmiljø, sikrer barnas rettigheter og samordner tilsynsordninger.
At byggene tas vare på med god forvaltning, drift og vedlikehold er viktig for økonomien, men helsen og trivselen til menneskene i bygget er minst like viktig.
– Det er kommunenes og fylkeskommunenes ansvar å sørge for godt inneklima i skoler og barnehager, men også regjeringen vil være med og ta et ansvar for dette, sa Brein-Karlsen, og legger til at regjeringen i høst har lansert en tiltakspakke på 500 millioner kroner til vedlikehold av skoler og omsorgsbygg.

Samarbeid

I tillegg til et landsomfattende kursprogram i kommunene, «Krafttak for et bedre fysisk skolemiljø», pågår det et arbeid med å utvikle bedre styringsdata for drift og vedlikehold av offentlige bygg, blant annet gjennom verktøyet IK-bygg.
– Vedlikehold blir i dag sett på som en kostnad og ikke som en investering, sa statssekretæren, som tror på samarbeid på tvers av myndigheter og organisasjoner.
– Vi må skape arenaer for samarbeid for å lykkes med utfordringene. Inneklima er et utrolig viktig tema som vi skulle ønske fikk mer oppmerksomhet.
Inneklimadagen 2015 er et samarbeid mellom Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB), Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK), Utdanningsdirektoratet, Arbeidstilsynet, Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI) og Helsedirektoratet.

Her finner du relevant informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse