loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PÅ TALEFOT: Thomas Fransrud (til venstre) og Daniel C. Tabacaru snakker godt sammen og håper medlemmene i Oslo Arkitektforening og VVS-foreningen vil gjøre det samme.
PÅ TALEFOT: Thomas Fransrud (til venstre) og Daniel C. Tabacaru snakker godt sammen og håper medlemmene i Oslo Arkitektforening og VVS-foreningen vil gjøre det samme.

Starter samarbeid med arkitektene

Georg Mathisen / 2018-01-22 09:04:37

De skal lære arkitektene og rådgiverne å snakke sammen. De tekniske fagene må inn i prosjektene mye tidligere, mener Oslo Arkitektforening og VVS-foreningen.

Helst skal de kjenne hverandre bedre og vite mer om hverandres fag. Når arkitekter og rådgivende ingeniører snakker sammen, blir byggenæringen mer effektiv.

Kortere tid

– Prosjektene utføres mye fortere og prosjekteringstiden er kortere. Vi må tilpasse oss og være mer effektive, sier Daniel C. Tabacaru.

Han sitter i styret i Oslo Arkitektforening. Nå drar arkitektene og VVS-foreningen i gang samarbeid for å bli flinkere til å samarbeide tidligere.

– Vi må unngå konflikter og kommunikasjonssvikt som forringer kvaliteten på byggene, sier kompetansesjef Thomas Fransrud i VVS-foreningen.

Sent er dyrt

Det som ofte skjer, er at problemene i et prosjekt blir oppdaget altfor sent. Når det er for sent å snu, eller i hvert fall altfor dyrt. Da blir det gjerne kompromisser på tekniske løsninger eller energivalg som er for dårlige.

Tabacaru snakker om hvordan alle endringer er mye enklere få til tidlig i et prosjekt og om hvor dyrt det er å måtte gjøre sene endringer.

– Alt som du endrer tidlig, er utrolig billig. Arkitektene må trekke inn rådgivende ingeniører mye tidligere. Ikke bare for VVS, men også RiB og elektro, sier han.

– Også tekniske rådgiverne må tåle å snakke om enkeltvurderinger og ikke bare vente på å få nøyaktige beregninger senere i prosjektet.

BI-PROFESSOR: Rådgiverne må inn fra start

Kommunikasjon

– Det at arkitekten trekker inn de tekniske fagene tidlig, gjør også at de tekniske fagene vil måtte snakke sammen, sier Fransrud.

– Der opplever vi også store konflikter sent i byggefasen.

De to understreker at det først og fremst handler om misforståelser og om at folk ikke har kommunisert godt nok. Derfor vil de prøve å hjelpe de respektive medlemmene sine mot rutiner der de møtes tidligere og snakker sammen. Har de først sett ansiktene på hverandre, blir det mye enklere å ta en prat hver gang det er behov for å avklare en detalj eller for å be om hjelp fra den som behersker et annet fag.

– Alle vet at vi må gjøre det, fastslår Daniel C. Tabacaru.

Gode eksempler

Han er klar for å skrive i Norsk VVS om prosjekter, erfaringer og konkrete caser. I løpet av våren legges det også opp til felles frokostmøte om samhandling mellom teknisk rådgiver og arkitekt.

– Oppgaven vår er å sette fokus og gjøre noe med «meg og mitt»-kulturen. Vi har mange gode eksempler. Dem ønsker vi å trekke frem for å skape forståelse i bransjen for at dette er nyttig og viktig, sier Thomas Fransrud.

Oslo Arkitektforening (OAF) er en lokalforening i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). OAF består av NAL-medlemmer av som har sitt faste arbeidssted eller bosted i Oslo og Akershus.

OAF ledes av sivilarkitekt MNAL Joakim Skajaa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse