loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MORO? Ingen tvil hos VVS-blogger Pawel Økland: Beregninger er moro!

VVS-bloggen: Beregninger er moro

Pawel Økland / 2017-02-06 10:27:44

VVS-blogger Pawel Økland stortrives som student. Inneklimaberegninger er et sentralt prosjekt dette semesteret.

I prosjektoppgaven ved NTNU har vi arbeidet med programvaren Solibri for å få en forståelse av hvordan bygninger kan representeres digitalt til nytte for BIM-aktiviteter.

Ambulansegarasje

Vi tok utgangspunkt i en ambulansegarasje som bestod av sju modeller fra forskjellige fagdisipliner. Det var interessant å få innsikt i sporbarheten i programmet som viser tydelig hvilke feil som er til stede og hvor feilene kommer fra. Det var spennende å se hva som gjorde at feil oppstod. Det viste seg å være et resultat av manglende klare og tydelige rammer om hvordan man skal samhandle i et BIM-prosjekt. I oppgaven skulle vi også lage egne BCF-rapporter som blir sendt til de ulike disiplinene for at feilene skulle bli rettet opp.

Pawel 060217-2FEILTYPER: BCF-rapport

Videre skulle vi undersøke om hvordan de ulike bygningsdelene ble klassifisert og om de ulike modellene tilfredsstilte Statsbygg sine BIM-krav. Disse kravene kan installeres som en egen plugin i Solibri.

Lager egne regler

Vi lærte også å ta ut mengder fra modellene samt lage våre egne regler. Min regel tok stilling til avstand fra tilluftsventiler til vegg. Regelen tar ikke stilling til spesifikke krav, men da kan jeg benytte samme fremgangsmåten for å undersøke modell når vi kommer til VVS-spesialiseringen til høsten.

Pawel 060217-3SJEKK: Resultat av regelsjekken i VVS- og ARK-modellen

Neste prosjekt som allerede er godt i gang er modellering av et hus. Her skal man ha minimum to fagdisipliner og modeller, GEO referere og kombinere modellene med terrengmodell. Videre skal bygningsdelene klassifiseres i henhold til NS 8360, modellen sjekkes opp i forhold til krav i SimpleBIM og mengder skal tas ut i det proprietære programmet samt Solibri for sammenligning.

Energi, inneklima og sanitasjon

Ved HiOA har vi et inneklimaprosjekt dette semesteret. I dette prosjektet foretar vi målinger av nødvendige inneklimaparametere i et bygg og analyserer resultatene. De skal føres inn i en rapport og leveres til faglærere for vurdering. Videre skal vi også utføre beregninger ved bruk av SIMIEN og NS 3031. Vi har da også laboppgaver som tar utgangspunkt i de ulike instrumentene som skal brukes ute i feltet. Studiet begynte med et smell med fire laboppgaver på en uke og to obligatoriske innleveringer i tillegg til Solibri-innleveringen.

Nå har det roet seg litt slik at jeg kan gi en liten oppdatering om hvordan det går.

Ja, jeg valgte rett studium

Det jeg er takknemlig for er at gang på gang så får jeg en bekreftelse på at studiet jeg har valgt er et godt valg.

Når du sitter dag etter dag med beregninger, analyser, innleveringer og det blir mer og mer moro, så vet jeg at mitt valg er rettferdiggjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Pawel Økland

Hei! Jeg heter Pawel Økland, er 33 år og kommer fra Bømlo i Hordaland.

Studerer Energi & Miljø i Bygg ved Høgskolen i Oslo Akerhus og BIM ved NTNU Gjøvik.

Jeg blogger om studieforløpet, livet som student og relevante hendelser i forhold til studiespesialiseringene.

Forutenom emnene jeg tar i studiene interesserer jeg meg for blant annet downhill-sykling, musikk og data.

MER FRA Pawel Økland
annonse
annonse