loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SOLANLEGGET: VVS-blogger Paweø Økland etterlyser bedre produktinformasjon om solanlegg.
SOLANLEGGET: VVS-blogger Paweø Økland etterlyser bedre produktinformasjon om solanlegg.

VVS-bloggen: Fullt trykk med varmeanlegg

Pawel Økland / 2017-10-09 09:14:19

VVS-blogger Pawel Økland melder om fullt trykk i studiene av varmeanlegg i VVS-faget.

Semesteret er i full gang og man begynner å kjenne på trykket nå som vi har kommet oss videre til varmeanlegg i VVS-faget, samt prosjektet.

Regnearkene flyr

Hele klassen beregner for fullt, Excel regneark flyr veggimellom og bøkene får kjørt seg.

Denne uken hadde vi også kurs i bruk av MagiCAD.  Kurset kunne godt ha blitt gjennomført ved semesterstart slik at alle ble fortrolig med programmet i tidlig fase av prosjekteringen. Tips til andreårsstudenter er å sette seg inn i opplæringsheftet ved semesterstart, eventuelt kjøpe Gretes Hus for MEP og gå gjennom opplæringen i forkant da mye av modelleringsteknikkene er like.

MAGICAD: Utkast av produktutvalgsfunksjon i MagiCADMAGICAD:  Utkast av produktutvalgsfunksjon i MagiCAD

Effektivt verktøy

Ettersom sommerjobben var full av arbeidsoppgaver ved bruk av tilleggspakken i Revit samt deltidsjobben og eget arbeid med programmet siden første studieåret gikk dette smertefritt. Kurset ble holdt av Alejandro Figueres-Munoz som er BIM-konsulent hos Focus Software AS.

Her fikk jeg også innblikk i en tjeneste jeg la merke til hvor en funksjon konverterer en generisk vegg i en modell til fullverdig bindingsverk. Dette er et effektivt verktøy når det kommer til å danne godt grunnlag for detaljerte energiberegninger i programvarer som IDA ICE.

Vi har prosjektert ventilasjonsanlegget nå og utført beregninger med Bahcos, hastighets og trykkfallsmetoden. Videre er alle koblinger satt i modellen som er klar for beregninger i MagiCAD for sammenligning. Varmeanlegget er ikke ferdig prosjektert enda som dere sikkert ser på bildet. Her prøver vi oss på et kombianlegg med varmepumpe og solfangere.

Begrenset produktinformasjon

Når det kommer til solanlegget, synes jeg det er vanskelig å finne god nok produktinformasjon blant leverandører. Beregninger i forhold til pensumet i «Vannbaserte oppvarmings- og kjølesystemer» går greit, men produktinformasjonen er en begrensning. Det er også andre grupper i kullet som mener det samme slik at om noen har gode tips her så settes det stor pris på.

Anlegget har blitt sjekket for kollisjoner så langt i Solibri og mengder har blitt tatt ut for ventilasjonsanlegget. Hadde vært kult å ha Norsk Prisbok for å generere en kostnadsoversikt basert på mengdene, men den har en litt stiv pris for en student.

Spurt om å bistå HiOA

Ellers er det ny innlevering i BIM-studiet ved NTNU med kravspesifikasjoner før modellering opp mot kravstillinger. Her benytter vi dRofus samt spesifiserer BIM-krav før neste steg.

HiOA har også spurt meg, Terje Prestby Tørholen og Markus Nordeidet om å bidra til forstudier til forskningsprosjekt samt innspill til økt digital implementering i studiene på tvers av fagspesialiseringer og forslag til bachelor/master oppgaver. Fokusområdet her er automasjon av prosesser og AI med fokus på bygg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Pawel Økland

Hei! Jeg heter Pawel Økland, er 33 år og kommer fra Bømlo i Hordaland.

Studerer Energi & Miljø i Bygg ved Høgskolen i Oslo Akerhus og BIM ved NTNU Gjøvik.

Jeg blogger om studieforløpet, livet som student og relevante hendelser i forhold til studiespesialiseringene.

Forutenom emnene jeg tar i studiene interesserer jeg meg for blant annet downhill-sykling, musikk og data.

MER FRA Pawel Økland
annonse
annonse