loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VVS-bloggen Pawel Økland 170317
JENTER SOM TRIVES: Cecilie Vassli Olaussen (t.v.), Tania Markussen, Stine Bjønnes, Helene Smehaug og Oda Theis studerer energi og miljø i bygg på Høgskolen i .

Møt jentene på energi og miljø

Pawel Økland / 2017-03-17 09:59:08

VVS-blogger Pawel Økland gleder seg over jentene i klassen sin som trives og gjør det bra. I denne bloggen intervjuer han fem av dem.

Vår klasse har en god andel jenter, noe som jeg synes er ganske kult. Selv om det er en større andel i forhold til normalen i vår klasse er det fremdeles flest gutter. Det er flott å se at flere jenter velger ingeniørstudiet slik at vi får en større andel ute i bransjen.

Følg oss: Fagbladet Norsk VVS har fått ny Facebook-side 

Videre er det flott å se at de trives og gjør det bra! I dette innlegget forteller noen av jentene fra klassen hvordan de opplever studiet og hvorfor flere jenter bør vurdere energi og miljø i bygg ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Oda Theis (24) fra Bergen

Oda Theis

– Hvorfor valgte du energi og miljø i bygg?

– For meg så var det litt tilfeldig at jeg endte opp på dette studiet. Jeg visste at jeg likte matte og fysikk, og jeg synes at energi og miljø høres hørtes ut som en fremtidsrettet og spennende studie.

Hvilket fag har vært mest spennende til nå?

– Av de fagene vi har hatt til nå synes jeg at termodynamikk og strømningsteknikk har vært de mest spennende fagene. Jeg liker å regne på det praktiske, hvor jeg får ett svar som forteller meg noe om for eksempel hastighet, temperatur og energi.

Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig med utdanningen?

– Jeg har ikke et spesifikt ønske om jobb nå. Jeg er åpen for det meste så lenge det er relevant for mitt studie og at jobben kan gi meg mulighet for videreutvikling faglig. Jeg tror jeg ønsker å gå inn i rådgivning i første omgang for å lære det grunnleggende før jeg senere kanskje går videre til prosjektering.

Vil du anbefale andre jenter å ta samme utdanningen?

– Ja, absolutt! Bygge bransjen trenger flinke jenter, og jeg har hvert fall funnet min plass i energi og miljø studiet. Det er et spennende studie som krever at du jobber med fagene. Hvis man synes at fysikk, matte og energifag er kjekt, kommer man veldig langt i dette studiet.

Tania Markussen (26) fra Åsgårdstrand

Tania Markussen

– Hvorfor valgte du energi og miljø i bygg?

– Jeg studerte sosiologi før og tok en pause fra masterstudiet da jeg undersøkte litt rundt om andre studier og jobber. Jeg kom over tre termin-ordningen til HiOA og bestemte meg for å søke det. Det virket veldig interessant og om ikke annet så kunne jeg bruke en sommer på å børste støv av matte- og fysikkunnskapene mine. Skolestart var i slutten av juni og jeg gikk hjem nesten ti cm høyere hver dag den sommeren fordi det var godt å endelig føle litt mestring i skolen igjen. Da det ble tid for å velge videre linje  så var det energi og miljø i bygg som var den retningen som skilte seg mest ut for meg. Det er fortsatt den jeg syntes virker mest interessant i dag.

Hvilket fag har vært mest spennende til nå?

– De aller fleste fagene vi har hatt har vært interessante og spennende. Sett i sammenheng har jeg lært veldig mye de to siste årene. Jeg er veldig glad for at jeg tok denne muligheten til å velge en ny utdannelse. Et av de fagene jeg vil trekke frem som ekstra spennende er termodynamikk, hvor vi hadde en kjempeflink lærer som klarte å lære bort kompliserte fenomener på en enkel og forståelig måte.

Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig med utdanningen?

– Jeg vil gjerne jobbe med vurdering og oppgradering av eksisterende bygg.

Vil du anbefale andre jenter å ta samme utdanningen?

– Absolutt!

Cecilie Vassli Olaussen (26) fra Ski

Cecilie Vassli Olaussen

– Hvorfor valgte du energi og miljø i bygg?

– Jeg er fra tidligere utdannet sykepleier men fant ut at dette ikke var helt rett for meg. Etter et år i jobb som sykepleier valgte jeg å søke på ingeniørstudiet på HIOA. Energi og Miljø i bygg var ganske enkelt den retningen som virket mest interessant og jeg valgte derfor å satse på det. Er veldig fornøyd med valget mitt i dag, og er sikker på at jeg endelig har funnet den retningen som er rett for meg.

Hvilket fag har vært mest spennende til nå?

– Jeg synes de fleste fagene vi har hatt til nå har vært interessante og lærerike. Jeg har lært masse disse to årene! Hvis jeg skal trekke frem noen fag som jeg har funnet ekstra spennende må det være strømningsteknikk, teknologiledelse og termodynamikk.

Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig med utdanningen?

– Jeg er ennå ikke helt sikker på hva jeg vil gjøre når jeg er ferdig. Men vurdering og oppgradering av eksisterende bygg er noe jeg synes virker interessant.

Vil du anbefale andre jenter å ta samme utdanningen?

– Ja!

Helene Smehaug (23) fra Fredrikstad

Helene Smehaug

– Hvorfor valgte du energi og miljø i bygg?

– Jeg har alltid interessert meg for realfag og viste tidlig at jeg ville gå i den retningen. Jeg er av typen som foretrekker to streker under svarte, kontra lange drøftinger. Etter å ha lest litt om studiet fant jeg ut av det var en del praktiske oppgaver som på laboratorium og gruppeprosjekter, noe som bryter opp dagene fra all lesingen. Energi og miljø i bygg er en veldig fremtidsrettet linje og det virket veldig interessant.

Hvilket fag har vært mest spennende til nå?

– Jeg går nå på det fjerde semesteret og har da vært gjennom en del fag. Mange har vært veldig interessante med jeg blir nødt til å trekke frem termodynamikk og strømningsteknikk. I disse fagene går man videre fra den grunnleggende fysikken og matten, og begynner å se hvordan ting egentlig fungerer. I tillegg hadde vi en utrolig flink foreleser i disse fagene, noe som gjorde det gøy.

Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig med utdanningen?

– Jeg er litt usikker på hvilken retning jeg vil gå, men jeg tror jeg heller mot prosjektering av nybygg. Dette syns jeg virker veldig spennende.

Vil du anbefale andre jenter å ta samme utdanningen?

– Jeg vil absolutt anbefale denne utdanningen til andre jenter. Vi er et fåtall av jenter og det trengs virkelig flere.

Stine Bjønnes (23) fra Nøtterøy

Stine Bjønnes

– Hvorfor valgte du energi og miljø i bygg?

– Jeg har alltid vært interessert i bygninger og dens funksjon. Derfor syns jeg energi og miljø i bygg passet utmerket med tanke på hvordan bygg brukes i dag og hva som kan bli bedre. Energieffektive bygg er veldig framtidsrettet og noe jeg syns er spennende.

Hvilket fag har vært mest spennende til nå?

– Vi har hatt mange interessante fag. Det første semesteret og deler av det andre syns jeg det var grunnleggende, men lærerikt for resten av fagene. Videre hadde vi spesielt to fag som fanget min interesse; strømningsteknikk og termodynamikk. Her går man mer inn på hvordan ting fungerer, og i tillegg var læreren veldig engasjert.

Hva ønsker du å jobbe med når du er ferdig med utdanningen?

– Det er mange muligheter etter jobb. Jeg er litt usikker på hvilken retning jeg ønsker å gå, men syns det er spennende hvordan eldre bygninger kan bli mer energieffektive.

Vil du anbefale andre jenter å ta samme utdanningen?

– Ja, absolutt! Vi trenger flere jenter på ingeniørstudiet. Er du interessert i miljøet og bygninger, kan disse to kombineres på en god måte.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Pawel Økland

Hei! Jeg heter Pawel Økland, er 33 år og kommer fra Bømlo i Hordaland.

Studerer Energi & Miljø i Bygg ved Høgskolen i Oslo Akerhus og BIM ved NTNU Gjøvik.

Jeg blogger om studieforløpet, livet som student og relevante hendelser i forhold til studiespesialiseringene.

Forutenom emnene jeg tar i studiene interesserer jeg meg for blant annet downhill-sykling, musikk og data.

MER FRA Pawel Økland
annonse
annonse
annonse
annonse