loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ÆSJ! Mekaniske fettfilter fungerer ikke så bra som vi tror, skriver John-Andreas Johnsen i VVS-bloggen.

Fettfilter i kjøkkenhetter

John-Andreas Johnsen / 2016-10-31 10:39:25

Jobber du i ventilasjonsbransjen oppdager du fort at samme hva slags fettfilter du velger i kjøkkenhettene, så er det fett i kanalen. Hvorfor? John-Andreas Johnsen svarer i VVS-bloggen.

Det er en veldig enkel forklaring på dette. Mekaniske fettfilter fungerer ikke så bra som vi tror.

Etter en del år i ventilasjonsbransjen har jeg sett mange restaurantkjøkken. Som leverandør av kjøkkenhetter har jeg til dels blitt hjernevasket. Hvem har ikke opplevd at å gå med øynene klistret til taket for å se hvordan andre har utført jobben vi også gjør. For min del prøver jeg alltid å få et glimt av kjøkkenet på restaurantene jeg spiser. Det blir på måte en liten galskap.

Flere typer fettfilter

Et fettfilter som stopper alt fett er en myte. Det finnes mange leverandører på markedet i dag som har «verdens beste» filter av type syklon-, baffel- eller såkalte hønsenetting-filter. For å dokumentere virkningsgrad/utskillingsgrad for fettfilter brukes det en type lavtemperert fettdamp for å simulere stekeprosessen. Denne testen vil gi en utskillingsgrad på filteret. I den virkelige verden lager vi mat med høy temperatur!

Typisk sammenligning av filterGRAFIKK: Typisk sammenligning av filter.

Som jeg har nevnt tidligere «kremerer» de fleste restauranter maten slik at vi skal få en autentisk grillsmak. Dette fører til at fettet går over i dampform.

UV og vanntåke

Mekanisk filtrering vil aldri greie å skille ut fettdamp alene. For å få til dette må vi inn med et sekundær filtersystem som greier å bryte ned/skille ut fett. Det finnes mange slike løsninger. Vi har UV-systemer som ved hjelp av ozonlyse og fotolyse bryter ned fettet. Dette er et system som fungerer veldig bra helt til vi når temperaturer over 42 grader. Da vil ozon (03) brytes ned på grunn av temperaturen. UV krever at bruker vedlikeholder/vasker UV-rammene/-lampene. Dette er et vedlikeholdspunkt som ikke følges opp i alle tilfeller.

Hvis du går over til amalgamlamper for UV klarer disse en mye høyere driftstemperatur. Denne type UV-system burde monteres i for eksempel et lukket UV-kammer etter kjøkkenhetten.

Vi har også noe som heter ozongenerator. Dette er en enhet som produserer store mengder med ozon som reagerer med fettpartiklene i avtrekket.

Dette må du ta hensyn til

Med alle UV-systemer er det et par viktige ting vi må ta hensyn til:

 • Det må benyttes et to stegs mekanisk filter før UV-systemet
 • Det vil produseres mye ozon når det ikke produseres mat. For å minimere dette må det installeres kullfilter som bryter ned restozon
 • UV-systemet må kunne skru seg av automatisk hvis vifte skulle stoppe
 • Det skal ikke forekomme lyslekkasje igjennom filteret på hetta
 • Unngå å bruke roterende gjenvinner på kjøkken med UV. Disse vil lekke ozon til tilluft

 

I den senere tid har det kommet en leverandør som bruker vanntåke som filtersystem. Fordelen med dette systemet er at vanntåken skiller ut mye av fettet til sluk og skaper en barriere for eksempelvis gnister fra stekeutstyr som bruker kull og ved som varmekilde. En positiv bieffekt er også at vanntåken senker temperaturen drastisk i kanalnettet.

Vanntåke funksjonILLUSTRASJON: Vanntåkefunksjon.

Må rengjøres

De systemene som er nevnt over har alle en svakhet. De skiller ikke ut alt fett. For å få et 100 prosent system, så må det installeres flere steg med filtrering. Denne investeringen er det ingen som vil ta. Sikkerhet koster!

Vi må akseptere at det alltid vil være noe fett som passerer filteret og legger seg i kanalnettet og i filteret til ventilasjonsaggregatet.

Avtrekk fra kjøkken er prosessventilasjon. Det vil alltid være behov for rengjøring av kanaler.

Kanaler må brannisoleres og det burde monteres slukkesystemer som er egnet for fettbrann.

LES MER: VDI europeisk standard

4 svar til “Fettfilter i kjøkkenhetter”

 1. Bra artikkel.
  Jeg kommenterer ytterligere på Facebook da det er 1-2 dagers venting på innleggsmoderator her på Norsk VVS. Blir ikke dynamisk diskusjon ut av det…

 2. Arnt Willy Fredriksen sier:

  Kjempe bra skrevet, det er alt for lite oppmerksomhet rundt dette.
  Kanskje dette er noe man burde latt mattilsynet tatt seg av. Det med fett i kanaler er jo i å for seg brann farlig, HMS er jo noe som er veldig vanlig i alle bedrifter, hva med restaurant / storkjøkken. Dette er jo en selvfølge offshore

 3. John-Andreas Johnsen sier:

  Fokuset på kanalrensing er tilnærmet borte. Noen restauranter har rutiner på dette men disse utgjør bare en promille. Det er helt klart at brannfaren er ekstrem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM John-Andreas Johnsen

Jobber som salgsingeniør i Ventistål. Har drevet med salg av ventilasjonsutstyr siden 1997 med fokus på storkjøkken og brann.
Har Energifag/elektro fra videregående skole

Gift og har 1 datter på 7 år

Veldig glad i mat!!

MER FRA John-Andreas Johnsen
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee