loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Er det ikke litt naivt å tro at effekt fortsatt vil være "gratis" når vi får de nye AMS målerne januar 2019, spør fagsjef i VVS-Foreningen Knut Olav Knudsen i dette blogginnlegget.

Strømprisen får skylda!

Knut Olav Knudsen / 2016-05-31 10:26:05

Blogg: Nordmenn vil ikke ruste opp boligen sin fordi strømmen er for billig, hevder Teknisk Ukeblad i en nettsak. Men vet vi egentlig hva strømmen koster?

Teknisk Ukeblad publiserte en artikkel på nett i går hvor de skriver følgende: Kraftprisen ligger nå og vaker like over 20 øre per kilowattime, og aktørene i kraftmarkedet venter ingen stor oppgang de nærmeste årene. Dermed kan det for mange friste mer å sitte på gjerdet enn å gjøre enøk-tiltak.

Hva koster egentlig strømmen når nettleie, mva og andre avgifter er lagt til? 20 øre er bare spottprisen uten mva, den er også i nedre del av skalaen, ofte er den høyere om vinteren. En vanlig bolig bruker betydelig mer strøm om vinteren når prisene er høyere. En typisk nettleie i Norge ligger på litt over 50 øre, inkludert alle avgifter. De siste årene har derfor den totale energiprisen lagt rundt 90 øre om vinteren når vi konsumerer 70 % av energien. Hvorfor i all verden snakkes det da om 20 øre? Dette synes jeg er ganske misvisende.

Og hva skjer etter januar 2019 når vi får de nye AMS målere? Er det ikke litt naivt å tro at effekt fortsatt da vil være “gratis”. Jevn bruk av strøm vil premieres mens større effektuttak vil bli dyrere. Ser for meg at far i huset løper rundt og skrur av ovnene mens det brases på kjøkkenet for å hindre effekttopper.

I deler av Østfold har de allerede tatt i bruk de nye AMS målerne og innført effektprising. Bor du på Hvaler må du betale gjennomsnittet av de tre høyeste målte timeverdiene multiplisert med effektpris, i tillegg et fastbeløp og en energipris gir den totale nettleien. Vanlig bruk av effekt på Hvaler vil gi en typisk nettleie på 70 øre. Er man derimot flink til å fordele effekten utover døgnet vil nettleien bli mer som snittet i Norge. Men det krever bevissthet og kanskje noen duppeditter som hjelper å styre dette. For eksempel et ur på berederen som hindrer den å slå inn på den verste tiden, men det krever at berederen kanskje er litt større.

Sterke krefter ønsker å helelektrifisere samfunnet. Samtidig som det hevdes å ikke påvirke strømprisen. Det tror jeg ingen ting på. Jeg er overbevist om at alle må være med å frigjøre el til transport og lys, mens vi varmer med andre ting, eller bruker varmepumper til å redusere forbruket. Nå finnes det også varmepumper som kan levere 100 % av energien, dermed reduseres behovet for effekt topper.

Hvorfor maser jeg om dette? Det er for å vise at vi fort vil havne over 1 kr/kWh store deler av året, noe som er langt fra 20 øre. Derfor er det bare å sette i gang med tiltak, mange av tiltakene vil være lønnsomme, og kanskje enda mer lønnsomme etter 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Knut Olav Knudsen

Fagsjef i VVS-Foreningen.
VVS-Foreningen er en interesseorganisasjon for alle som har interesse av eller jobber med bygg. Vi har rundt 4000 personlige medlemmer fordelt på 14 regionale grupper. Foreningen representerer alle ledd i bransjen, bestiller, prosjekterende, utførende, leverandøren og drifteren. Vi er den eneste organisasjonen i bransjen som tilbyr en nøytral arena, og styres ikke av særinteresser som mange aktører i bransjen.

MER FRA Knut Olav Knudsen
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee