loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Spar 100 000 på vannbåren gulvvarme

Knut Olav Knudsen / 2016-05-11 11:29:55

Blogg: Det hevdes at vannbåren varme øker prisen på en 60 m2 leilighet med 100 000 kr. Alle vet at det er andre faktorer som driver boligprisene i været. I eksemplet under så sparer leilighetseier 100 000 kroner på det vannbårne systemet.

Hva koster egentlig vannbåren varme?

Her er et godt eksempel fra en ny leilighet i Hokksund. Leiligheten er på 64 m2 og har installert vannbåren gulvvarme. Det er montert ventilasjonsanlegg, noe alle leiligheter må ha. Ventilasjonsanlegget har integrert varmepumpe for oppvarming av tappevann og varme. Dette er standard i hver leilighet, den samme enheten har også mulighet for tilkobling av vannbåren varme.

Komplekset består av 27 leiligheter. Det er bare valgt vannbåren gulvvarme i én leilighet.

I de andre leilighetene ble det valgt panelovner og el kabler på badet. Dette var utbyggers valg. Hovedårsaken er at de fleste tror det blir vesentlig dyrere med vannbåren varme, noe det ikke trenger å bli.

Gulvkonstruksjonen er vanlig hulldekke der trinnlydsplater og overstøp er benyttet –  en vanlig måte å bygge på. Hva skal da til for å få gulvvarme? Jo, bare rørene og tilkoblingen til varmepumpen. Når utbygger så at rørene ble lagt på 55 minutter i hele leiligheten av tre dyktige håndverkere, var kommentaren. Dette skal vi velge på neste prosjekt.

Flytsparkel i Davids leilighet 2

Kunsten er å gjøre dette industrielt og på rett tidspunkt i byggeprosessen. Utbygger må se på dette som en mulighet og en gode for de som skal kjøpe leilighetene. Ikke bare fokusere på det dyreste eksempelet de har hørt om.

Jeg er helt sikker på at hadde de andre kjøperne fått tilbud om vannbåren varme til under 20 000 så hadde de fleste bestilt.

Man skal heller ikke glemme at boligeier kan dele hele oppvarmingskostnaden på 3 siden varmepumpen bidrar til hele oppvarmingen av både tappevann og romvarmen. Jeg anslår at leiligheten vil bruke 7 000 kWh i løpet av et år til dette formålet, da blir besparelsen ca 4500 kr i året og hele anlegget er betalt på 3 år på grunn av varmepumpen som allikevel er der.

Om vi leker oss med de neste 20 årene så vil valget av vannbåren gulvvarme føre til en besparelse/inntekt på 90 000 kr, ja du leste rett. Om strømprisen skulle stige noe de neste 20 årene så er vi over 100 000 i økte besparelser. Skal ikke være økonom for å ønske seg dette.

Men dessverre så velges dette ofte bort.

Kostnadsoversikt, prisene er med moms:

Legging av 4 kurser med rør7000
Fratrekk for varmekabler på bad-3500
Tilkobling til varmekilde10 000
Totalkost for vannbåren gulvvarme13 500

 

Til sammenligning ga mindre endringer på kjøkken en prisøkning på 30 000, og en mindre garderobeendringer en økning på 20 000. Noe bedre parkett kostet fra 250 kr/m2 (ca 14.000) ekstra.

Ett svar til “Spar 100 000 på vannbåren gulvvarme”

  1. Tony sier:

    64 kvadrat til 13500, og så regner jeg med at ekstra kvadrat vil være billigere å legge? Dere har herved oppdraget med å legge vannbåren i huset jeg skal bygge neste år, hvis dere kan garantere den prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Knut Olav Knudsen

Fagsjef i VVS-Foreningen.
VVS-Foreningen er en interesseorganisasjon for alle som har interesse av eller jobber med bygg. Vi har rundt 4000 personlige medlemmer fordelt på 14 regionale grupper. Foreningen representerer alle ledd i bransjen, bestiller, prosjekterende, utførende, leverandøren og drifteren. Vi er den eneste organisasjonen i bransjen som tilbyr en nøytral arena, og styres ikke av særinteresser som mange aktører i bransjen.

MER FRA Knut Olav Knudsen
annonse
annonse
annonse
annonsee