loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Solen virker, folkens!

Knut Olav Knudsen / 2016-05-20 13:30:59

Blogg: Endelig er våren her med skyfri himmel og tid for gratis varme.

Tenkte å følge opp tidligere blogg om eget solanlegg.

Først litt om anlegget for de som ikke har lest tidligere blogg;

Anlegget er ikke stort, det har tre solfangere på, til sammen 6 kvadratmeter. Solfangerne er rettet nesten rett mot sør, vinkelen på taket er 24 grader. Anlegget har også en vedovn med vannkappe og en luft/vann varmepumpe. Energien mates inn og tas ut av en akkumulator på 400 liter. Smør på flesk vil vel noen hevde, kanskje. Men for en med litt dilla blir det aldri for mye. Angrer egentlig på at jeg ikke valgte flere solfangere når jeg først var på taket, jeg trodde vel ikke akkumulatortanken var stor nok. Å tro er vel ikke godt nok for en fagsjef i VVS-Foreningen, helt enig.

Hva får jeg ut av solfangerne?

Allerede i slutten av februar mottok anlegget en effekt på drøye 1600 W. Til sammenligning er en typisk 200 liters bereder utstyrt med en elkolbe på 2000 W, 16.mai var effekten 3250 W. Effekt er en ting, men hva gir det av energi? Et typisk døgn i mai gir 18 kWh, et år gir 2500-3000 kWh.

Knutsen blogg3

Hvorfor velges solceller fremfor solfangere på eneboliger?

Alle bygg det bor folk i trenger varmt tappevann, typisk 1000-2000 kWh/år pr person. Et vanlig solfangeranlegg har en virkningsgrad på 50-70% mens et typisk solcelleanlegg har en virkningsgrad på 15-20%, solceller er også dyrere pr/m2. Strøm er fantastisk og veldig anvendbart, men om bygget trenger varmt vann så er det mer økonomisk med solfangere som førstevalg.

Knutsenblogg4

7 svar til “Solen virker, folkens!”

 1. Svein sier:

  Takk for fin artikkel. Men at det er mer økonomisk med solfanger enn solceller er veldig unyansert. Solceller er mer lønnsomt enn solfangere på små anlegg. Eksakt hvor den grensen går vet jeg ikke helt. For feks ca kr 75000 inkl mva produserer du 3000kWh strøm pr år tilnærmet uten vedlikehold i 40-50 år. Jeg vil tro at dette er rimligere enn tilsvarende solfanger anlegg.

  • Knut Olav sier:

   En kort blogg er vanskelig å få til å bli nyansert, beklager det. Ønsker heller ikke at dette skal bli en kamp mellom strøm og vann, men jeg ser at solceller har fått en større utbredelse enn solfangere og det synes jeg er rart. Nå er jeg også elektroingeniør med noe kunnskap om strømmen. Jeg tror ikke det er så stor forskjell på vedlikeholdet. Den store fordelen med solceller er at strømmen er en mer edel energi, men om vi ser på en standard enebolig med en vanlig familien så bruker de 4000-6000 kWh til oppvarmet vann. Dette må de ha uansett hva de velger å varme vannet opp med. Derfor må alle disse boligene ha en bereder om de ikke har andre varmekilder, ofte en 200 liter. Velges en bereder med en spiral i stedet og øker det til 300 liter får man en ekstra kost på noen få ekstra tusenlapper. Netto så koster et enkelt solfangeranlegg minus 10000 i støtte fra Enova ca 30000 ink mva ferdig montert. Da produserer anlegget det samme som solselleanlegget. Derfor blir spørsmålet hva man skal bruke energien til. Trenger boligen varmt tappevann så er det smart å gjøre det direkte ikke gå via en fase til. Men monter gjerne solceller, jeg har lyst på det selv, men ikke til produksjon av varmt tappevann. En kombinasjon er kanskje det smarteste, men det blir enn så lange litt kostbart.

 2. Christoph sier:

  Strålende med mer info om dette. Selv byttet jeg ut en gammel oljefyr med bergvarme og benytter eksisterende infrastruktur til dette med hell. Men hva kan man eventuelt gjøre for å bygge på en slik løsning?

  Solfangere hjelper oss jo uansett ikke allverden på toppen av bergvarme gjør det?

  Og solcelle syns jeg at vi har fått for lite ut av ved beregninger.

  • Knut Olav sier:

   Du har etter min mening gjort mye riktig når valget falt på bergvarme. Om alt er gjort riktig hjemme hos deg så har du allerede en god løsningene. Du sier at du bruker den eksisterende infrastrukturen, som jeg går ut fra er radiatorer. En utvidelse av anlegget til for eksempel solvarme avhenger mye av hvilke akkumulator tank som er valgt. Solenergi sammen med en bergvarmepumpe vil mange hevde er smør på flesk, i noen sammenhenger er jeg enig i det. Men om dette gjøres på en genial måte så kan det forsvares. En varmepumpe lever lenger og gir større besparelse for hver grad temperaturløftet kan senkes. Brukes solvarmen til å ettervarme det som kommer opp fra fjellet før det går inn i varmepumpen kan solvarme brukes større deler av året og gi deg en besparelse helt opp mot 6 gangen det du tilfører. Dette kan vi prate mye mer om men det er litt vanskelig når jeg ikke kjenner anlegget ditt.

 3. Johan I. Friisvold sier:

  Interressant dette, har selv et varmeanlegg med luft/vann kombinert med vedovn med vannkappe.
  Regnet på lønnsomheten av å montere solfangere for noen år siden og kom til at jeg droppet den investeringen. Beliggenheten min er midt-Norge, og det kommer ikke frem hvor I landet blogger befinner seg. Er det noen som har erfaringer fra midt-Norge?

  • Knut Olav sier:

   Jeg bor i Oslo. Det er ikke så enkelt å regne lønnsomhet. Det avhenger så mye av hva man tillegger sol delen av anlegget og hva man tillegger det andre. En noe utvidet akkumulator og en styring pluss solfangerne er ofte inntjent før noe av det må byttes. Det er jo ikke så mye her i verden som blir gratis etter noen år. Men det er absolutt mest lønnsomt om huset trenger oppgradering av taket og man benytter muligheten til å legge fangerne da. I tillegg brukes ofte tallene fra leverandørene på varmepumper når lønnsomheten skal beregnes. Det jeg har sette av egen test for Enova er at varmepumpeanlegget ikke er så lønnsomt om våren og sommeren, når den bare skal lage tappevann. Varmepumpen er desidert mest lønnsom når den har mye å jobbe med. Derfor er det ikke så dumt med solfangere i tillegg, slik at varmepumpen står stille. Jeg vil også tro at levetiden på varmepumpen forlenges, men det er kan jeg ikke bekrefte, det blir bare spekulasjon. Det er heller ikke så stor forskjell på energi fra solen på Vestlandet og på Østlandet.

 4. Asbjørn Stoveland sier:

  Takk for fin artikkel!
  Lurte på en ting: 2500 – 3000 kWh på et år: er dette beregnet eller målt energiproduksjon? Tallet virket veldig høyt, derfor jeg lurer 🙂
  Solenergiforeningen arrangerte informasjonsmøte om solfangere i Bergen i vår og opplevde at det var besynderlig få anlegg med gode målerdata tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Knut Olav Knudsen

Fagsjef i VVS-Foreningen.
VVS-Foreningen er en interesseorganisasjon for alle som har interesse av eller jobber med bygg. Vi har rundt 4000 personlige medlemmer fordelt på 14 regionale grupper. Foreningen representerer alle ledd i bransjen, bestiller, prosjekterende, utførende, leverandøren og drifteren. Vi er den eneste organisasjonen i bransjen som tilbyr en nøytral arena, og styres ikke av særinteresser som mange aktører i bransjen.

MER FRA Knut Olav Knudsen
annonse
annonse