loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DAGENS OSLO-VARSEL: Dette er dagens Oslo-varsel fra Nilu. NB! Effekten av dette diesel inngår ikke i varselet. (Skjermdump fra luftkvalitet.info)

Ren luft 90 prosent av døgnet

Knut Olav Knudsen / 2017-01-17 10:13:06

VVS-blogger Knut Olav Knudsen bor ved Sinsenkrysset og kjører dieselbil. I dag ble det T-banen.

I går kveld, kanskje en av de verste dagene, gikk jeg til butikken for å handle litt mat. Eksosen og røyken fra vedfyring var tydelig å se i lyset av gatelyktene.

Jeg kunne også kjenne det i nesa. Må innrømme at jeg synes det er litt ubehagelig å tenke på konsekvensene, spesielt når jeg bor like ved Sinsenkrysset i Oslo, ikke den beste plassen akkurat nå. Siden begge bilene våre går på diesel, så ble det T-banen til jobb i dag.

LES MER: Oslo kommune informerer om dieselforbudet

Hva er det med disse bilene? Og hvorfor var det bra med dieselbiler bare for noen år siden. Var det fordi politikerne og media ikke hadde bedre kunnskap? Kan vi som VVS-bransje filtrere bort noe av galskapen? Ja! Det handler mye om filtrering, man kan rett og slett filtrere bort opp mot 80 prosent partiklene.

Bensin verre på CO2

Grunnen til at det var best med diesel før,  var fordi politikerne hadde ensidig fokus på CO2-utslipp og klodens helse. I snitt slipper dieselbiler ut mindre CO2 enn bensinbiler. En Ford Mondeo 2005-modell med en 125 hk bensinmotor slipper ut 182 g/km mens samme bilen med en dieselmotor på 131 hk slipper ut 153 g/km. Det er ca. 15 prosent mindre, derfor valgte samfunnet å premiere dieselbiler.

Det man glemte i debatten var NOx-utslippet, heia politikere! NOx bidrar blant annet til luftveissykdommer, pluss en masse andre ting vi ikke er sikre på enda. Dessverre er det slik at dieselbiler slipper ut mer NOx enn bensinbiler.

Spørsmålet blir da om vi skal ta hensyn til sakte ødeleggelse av kloden eller prioritere nærmiljøet: Valget står mellom pest og kolera.

Innendørs 90 prosent 

Hvorfor gnåler jeg om dette, er det ikke nok syting i media allerede?

Midt oppe i galskapen er det noen lyspunkter: Vi kan som VVS-bransje faktisk gjøre noe med dette så lenge vi er inne, og det er vi store deler av døgnet. De fleste av oss sover inne, jobber inne – det medfører at vi oppholder oss inne cirka 90 prosent av døgnet. Spesielt gjelder dette om vinteren når forurensningen er som verst.

Moderne og tette bygg

Moderne bygg bygges etter strenge forskrifter, forskrifter som stiller krav til tetthet og krav til ventilasjon. I fremtidige forskriftsendringer tror jeg ikke det blir mindre fokus på tetthet og ventilasjon. Egentlig ikke med hensyn på å stenge ute dårlig luft, men for å få kontroll på energibruken.

Er det noe vi i bransjen kan, så er det ventilasjon og energisparing. Spørsmålet er om vi er gode nok på filtrering. Er vi klar over hvilke muligheter som ligger i god filtrering? Mange som flytter inn i nye hus glemmer ofte å bytte filter. Bor du i et område med stor trafikktetthet,  så bør du gjerne bytte to ganger i året. For mange går det flere år mellom hvert bytte.

Fokus på luftkvalitet

Noen mener at moderne bygg fort kan bli for tette, den diskusjonen tar vi ikke nå. I stedet må ventilasjonsbransjen bruke tettheten til noe fornuftig.

Jeg tenker selvfølgelig på mulighetene som ligger i filtrering. Vi blir stadig mer opptatt av helse. Mange kjøper kjøper flaskevann i butikken selv om alt tyder på at springvannet er like bra.

Hvorfor er vi ikke like opptatt av hva vi puster inn? De mest populære plassene å bo er ofte sentralt i de travleste miljøene, der luften i perioder er direkte farlig.

Hvem hadde frivillig drukket forurenset vann? Vi drikker vanligvis ca. 1-2 liter vann i døgnet. Hvert døgn forbruker et vanlig menneske 10.000 liter luft, det tilsvarer mange kilo luft. Den bør være så ren som mulig.

LES MER: Her kan du sjekke luftkvaliteten der du bor

Ikke dyrt

Moderne ventilasjonsanlegg i kombinasjon med god filtrering kan gi oss betydelig renere luft når vi er inne. Det er uante muligheter om man vil, det er heller ikke så dyrt. Det er mye dyrere å kjøpe flaskevann på butikken.

Hvorfor i all verden har ikke alle ventilasjonsanlegg i byer de beste filtrene?

Det er rett og slett for at vi ikke er gode nok selgere, vi kjenner ikke godt nok til fordelen.

Til og med forskere som jobber med forurensning er ikke klar over mulighetene som finnes.

På tv hevdes det i beste sendetid at vi som samfunn bare har en mulighet, og det er å forurense mindre. Selvfølgelig bør vi forurense mindre, men vi bør også filtrere bedre. Dette er ikke fiksjon eller lurium, det er fakta.

Budskapet må ut

Tenk at vi som bransje kan bidra til betydelig bedre helse om vi bare får ut budskapet. Hadde en huseier fått valget mellom et vanlig filter og et oppgradert filter med de fordelene det gir, da er jeg sikker på hva som ville bli valgt. Det koster bare 30 prosent mer for et filter som gir deg bedre luft inne.

Støvsugerselgerne er bedre selgere enn oss: De har fått oss til å velge Hepa-filter på støvsugeren – hvorfor velger vi ikke det i større grad i ventilasjonsanlegget?

Vi bruker tusenvis av kroner på helse hvert år,  men glemmer det viktigste – luften. Et vanlig bra filter vil filtrere bort halvparten av partiklene, mens et oppgradert filter vil kunne filtrere opp mot 80 prosent av partiklene.

Er luften lite forurenset, så vil ikke nytteverdien av oppgradert filtrering være stor, det sier seg selv.

Filtrene fungerer best når luften er sterkt forurenset, og det er det i alle større byer/tettsteder i Norge der det brukes olje, bensin, diesel og andre forbrenningsprosesser som slipper ut partikler.

Det har lenge vært kjent at luftbårne partikler kan være skadelige. Men det er først siste fem-ti årene at forskerne har koblet partikler til sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer. Luftveislidelser har vært kjent lenge.

Stigende engasjement

Min spådom er at engasjementet rundt luftkvalitet vil bli mye sterkere om noen år. Jeg håper at valgene vi tar fremover er med på å forbedre luftkvaliteten. Så langt kan vi bidra til at kvaliteten forbedres opp mot 80 prosent så lenge man er inne, men det forutsetter et fungerende ventilasjonsanlegg med et oppgradert og bra filter.

2 svar til “Ren luft 90 prosent av døgnet”

 1. Kjempebra Knut Olav. Du spør hvorfor vi ikke bruker bedre filter? Vi er dårlige selgere. Ja, det siste kan det absolutt gjøres noe med. Men dessverre, en årsak til at det ikke brukes bedre filter, er det ensidige fokuset på energibruk. Ren luft kan ordens, men det koster i form av høyere energibruk. Sammenligning med støvsugere er god, men ingen kjøper støvsuger basert på lavt energibruk, tvert i mot, dess høyere Watt-verdi, desto bedre tror vi den er.
  Sintef Byggforsk anbefaler F8 kvalitet og helst med kull der hvor du bor, og ellers i såkalt rød sone i Oslo og andre byer.
  Filterbransjen står på og informerer, så vi kan bare håpe at det virker etter hvert.

 2. Bra jobba KOK,
  hvis man ikke har benyttet filter, så må en annen handling gjøres før man setter inn et nytt og bra filter…nemlig, ventilasjonsrens. Jeg tror også at ved å ha jevnlig inspeksjon av vent.anlegget så kan mangelfulle filterrutiner avdekkes. Det hadde vært morsomt å se hvordan tallene for Sverige er vs. Norge mht. filtersalg og hvilke type filter de bruker der. Der har de, som kjent, OVK (Obligatorisk VentilasjonsKontroll), som lovpålegger inspeksjon av vent.anlegget, både for private og større bygg. Gir det en ønsket virkning å ha lover og krav vs. situasjonen i Norge hvor det er minimalt med tilsvarende lover?

  mvh.
  PBA AS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Knut Olav Knudsen

Fagsjef i VVS-Foreningen.
VVS-Foreningen er en interesseorganisasjon for alle som har interesse av eller jobber med bygg. Vi har rundt 4000 personlige medlemmer fordelt på 14 regionale grupper. Foreningen representerer alle ledd i bransjen, bestiller, prosjekterende, utførende, leverandøren og drifteren. Vi er den eneste organisasjonen i bransjen som tilbyr en nøytral arena, og styres ikke av særinteresser som mange aktører i bransjen.

MER FRA Knut Olav Knudsen
annonse
annonse
annonse
annonse