loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Inspirerende solfanger

Pawel Økland / 2016-04-05 12:39:06

Blogg: Da var påskeferien over og batteriene ladet for den siste delen av vårsemesteret.

Selv var det ikke fjellet her til lands som fikk fokus denne påsken da jeg tok en tur sammen med famile og kjæreste ned til Kreta.

Etter å ha landet nede i Chania bar det 165 km til Chersonisos og på veien bort fikk jeg se et hav av solfangere på hustakene til de greske innbyggerne. Selvsagt var det naturlige å ta ut mobilen og begynne å sette i gang en solfanger photosession. Reisefølget synes kanskje ikke dette falt under kategorien «helt normalt» men jeg satser på mer forståelse blant leserne her.

Videre fikk jeg snakket litt med de lokale om byggeskikken i landet og snublet over en knust vegg hvor man fikk innblikk i oppbyggingen. Skulle man heller ikke tro at jeg fikk en liten repetisjon om adiabatiske prosesser fra termodynamikken når jeg gikk på stranden og så en kjent formel på veggen til et forfallent bygg.

Pawelblogg_solfanger2

Det ene ledet til det andre og jeg endte opp med å søke etter byggeskikk for middelhavsklima. Jeg kom over et veldig interessant dokument «Energy Efficient Building Guidelines for MENA region»  som er støttet av EU. En 30 siders sak med god innføring over hvilke tiltak man bør gjøre for å redusere kjølebehovet.

Dette var artig lesestoff da vi sist semester har hatt full fokus på å redusere varmetap. Da var byggeskikken sentrert rundt klimasoner som gjelder Norge støttet opp av SINTEF Byggforsk sin «Trehus» som sikkert mange av dere kjenner til.

Her er jo det meste snudd på hodet da man prøver å holde varmen ute. Det derimot som byggeskikkene i de norske klimasonene og middelhavsklimaet er enige om er at for å redusere energibehovet mest mulig så er det essensielt at fokuset bør ligge allerede ved utformingen av bygget. Nå har jeg hørt dette så pass mange ganger at det sitter i beinmargen.

Det blir vel en tur i Revit fra tid til annen og prosjektere et gresk bygg der jeg tar stilling til middelhavsklimaet. Det blir nok en solfanger på taket.

PS: Ble obs på en annen fordel ved solfangere som jeg ikke har sett i noen bøker ennå! Utrolig greit for turister uten GPS i bilen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Pawel Økland

Hei! Jeg heter Pawel Økland, er 33 år og kommer fra Bømlo i Hordaland.

Studerer Energi & Miljø i Bygg ved Høgskolen i Oslo Akerhus og BIM ved NTNU Gjøvik.

Jeg blogger om studieforløpet, livet som student og relevante hendelser i forhold til studiespesialiseringene.

Forutenom emnene jeg tar i studiene interesserer jeg meg for blant annet downhill-sykling, musikk og data.

MER FRA Pawel Økland
annonse
annonse
annonse
annonse