loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Inn på BIM

Pawel Økland / 2016-08-02 08:30:53

BLOGG: Glede! Jeg  har fått studieplass ved NTNU Gjøvik.

Studiet er BIM årsstudium, nettbasert, 60 studiepoeng og går over 2 år.  Denne løsningen passet ypperlig for meg da jeg kan ta denne tilleggsutdanningen og bli ferdig samtidig med bacheloren i Energi & Miljø i bygg ved HiOA.

Ettersom jeg har stått på venteliste til dette studiet, så har jeg hatt en klump i magen fordi jeg jeg hadde et stort ønske om å få ta dette årsstudiet. Og om jeg ikke kom inn, så var Noroff sitt DAK-tilbud neste på listen. Det ville innebære en mye større kostnad for meg.

Fremtiden

Fokus på BIM er stadig økende og personlig tror jeg at bruken kommer til å være en standard i de fleste firmaer i fremtiden. Energiberegninger, miljøpåvirkninger, lysanalyser m.m. kommer til å stort sett skje i BIM-programmer. Problemer som krasj mellom f.eks det elektriske og ventilasjonskanalene oppdages digitalt og reduserer kostnadene. Samarbeid med kunde og presentasjoner blir mye bedre og mer effektivt med teknologier som Microsoft Hololens og Oculus Rift.

Dette fikk jeg en liten smakebit av når Cowi hadde en presentasjon av et sykehus via VR i løpet av næringslivsdagen ved HiOA i år. Det er en utrolig spennende utvilkling som skaper ekstremt mange muligheter. Setter man tankeboksen igang når det gjelder kombinasjoner av teknologiene og bruksområdene i prosjektering og på byggeplassen, så dukker det nok opp en rekke ideer.

BIM i studiet

Arbeid med 3D har fasinert meg helt siden første møte med Lightwave ørten år tilbake.  Naturligvis da jeg ble introdusert for Revit i første semester i fjor så falt jeg fort for teknologien som benyttes i byggebransjen. Deretter fikk jeg oppleve BIM-fagseminaret med veldig inspirerende foredrag av Diderik Haug fra Statsbygg og Håvard Vasshaug fra Snøhetta.

Siden da har jeg lekt meg i Revit med ulike prosjekter utenom skolearbeidet. Deriblant lysanalyserer, energianalyser og solstudier på et tenkt passivhus. Deretter fikk jeg vite om at vi får lære å bruke MagiCAD som tar seg av VVS-delen og skaffet opplæringsheftet fra lærer som holder kurset og fikk gått igjennom det. Etter modelleringen er ferdig, kan man gå gjennom anlegget og utføre blant annet  lyd- og trykkfallsberegninger.

PAWEL-sideprosjekter761

Planen er å fokusere på VVS delen i BIM. Har anskaffet «Vannbaserte oppvarmings og kjølesystemer» av David Zijdemans og skal anskaffe «Ventilasjonsteknikk Del 1» av Sturla Ingebrigtsen som støttelitteratur i modelleringen av fremtidige prosjekttoppgaver. Videre er SystemAirCAD  lastet ned, et produktutvalgsprogram for luftbehandlingsaggregat, der jeg kan eksportere aggregatene og importere de inn i MagiCAD. Når det gjelder varmepumper, så har Autodesk et greit bibliotek  som kan benyttes til prosjektene.

I sommer har jeg tatt noen timer og begynt å lage det første av flere bygningsskall der tekniske løsninger skal plasseres senere om noen prosjekter i studieforløpet passer. Siden jeg har jobbet som lærer i nesten 10 år,  er det klart det ble et skolebygg.

PAWEL-SKOLEBYGG761

 

Stille før stormen

Jeg kom også over et seminar for de som er interessert: Standard Morgen: Miljødeklarasjoner med BIM som holdes onsdag den 24. august. Selv har jeg veldig lyst å gå på det,  men det er samme dag som det obligatoriske oppmøte ved NTNU,  så det faller bort om jeg ikke får til en avtale.

Nå er det stille før stormen og jeg skal nyte siste delen av ferien før det braker løs. Planen var en sommerjobb for et firma, men som ferdig førsteårsstudent så virker det håpløst å komme inn til tross for x antall sendte søknader. Jeg jeg prøver igjen neste sommer. Resten av denne skal nytes i Hellas og Sverige.

Fortsatt god sommer til alle!

 

2 svar til “Inn på BIM”

  1. Lykke til med videre studier!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Pawel Økland

Hei! Jeg heter Pawel Økland, er 33 år og kommer fra Bømlo i Hordaland.

Studerer Energi & Miljø i Bygg ved Høgskolen i Oslo Akerhus og BIM ved NTNU Gjøvik.

Jeg blogger om studieforløpet, livet som student og relevante hendelser i forhold til studiespesialiseringene.

Forutenom emnene jeg tar i studiene interesserer jeg meg for blant annet downhill-sykling, musikk og data.

MER FRA Pawel Økland
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee