loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ALARM: Flere branner som har startet i kjøkkenet får VVS-blogger John-Andreas Johnsen til å slå alarm. (Foto: Shutterstock)

Blogg: Nå må vi våkne!

John-Andreas Johnsen / 2016-09-23 08:00:55

VVS-blogger John-Andreas Johnsen fra Ventistål mener bransjen og myndighetene må reagere raskt for å forhindre flere branner som starter i kjøkkenet.

BLOGG: I den senere tid har det vært et par branner på flere kjente kjøkken i Oslo: Nedre Foss gård , Soria Moria, Illegal Burger og Havariet Restaurant har hatt branner som har startet i forbindelse med kjøkkenet. I flere av tilfellene har de hatt utstyr som genererer ekstrem varme. Bruken av steke- og grillutstyr som bruker fast brennstoff som kull og ved blir stadig mer populært.

Ingen kullgrill i stua, eller?

Mange har sett tv-programmer som viser hva man ikke skal gjøre hjemme. I vår bransje gjør vi nettopp dette! Selv drar vi ikke kullgrillen inn i stua, fyller den opp med tennvæske og kull – og fyrer opp?

Måten å lage mat på har endret seg i de siste 5-10 år. Tradisjonsmat som kjøttkaker i brun saus selger ikke på samme måte som før. Asiatisk mat og gourmetburgere har tatt over. Fremstilling av denne maten krever høyere varme og gjerne autentisk grillsmak. For å få til dette har de tradisjonelle leverandørene av kjøkkenutstyr begynt å selge griller og grillovner som bruker ved og kull som energikilde. Det er her lovverket og ventilasjonsbransjen henger langt etter.

Beskjedne krav i Norge

I Norge er det svært moderate krav brannmotstand på avtrekkskanaler fra kjøkken og til hvor lenge kanalnettet skal kunne hindre spredning av brann.

Branntekniske løsninger for ventilasjonsanlegg skal tilfredsstille TEK10:

«11-10. Tekniske installasjoner

(1) Tekniske installasjoner skal prosjekteres og utføres slik at installasjonen ikke øker faren vesentlig for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg.

 (2) Installasjoner som er forutsatt å ha en funksjon under brann, skal være slik prosjektert og utført at deres funksjon opprettholdes i nødvendig tid. Dette omfatter også nødvendig tilførsel av vann, strøm eller signaler som er nødvendig for å opprettholde installasjonens funksjon.»

Veiledningen til TEK10 sier:

«Avtrekkskanaler fra storkjøkken, frityranlegg m.m. må utføres med brannmotstand EI 30 A2-s1,d0 helt til utblåsningsrist, eventuelt føres i egen sjakt med samme brannmotstand.»

Se til Sverige

Min påstand er følgende:

Dagens forskrifter og veiledninger er ikke på langt nær gode og strenge nok. Vi må begynne å se på kanaler og utstyr som kan motstå den høye varmen som frigjøres ved bruk av kull og ved i ildsteder. Kanaler som spiro og tynnplate-firkant er ikke egnet for dette. Vi må se på våre nærmeste naboer og gå over til tykkere gods og et helt annet regime på brannisolering.

Vi må skille ut utstyr som ved matlaging genererer store mengder fett i dampform og plassere dette under separate avtrekkshetter. Utstyret må beskyttes med egnede brannslukningssystemer og egnede kanaler/separate sjakter. Det må velges rett type fettfilter som skiller ut fett og i tillegg beskytter kanalene mot stikkflammer. Bruken av fettfilter type «hønsenetting» burde forbys. Disse blir en brannbombe hvis de skulle antennes ved bruk.

I vårt broderland er det krav til EI60 for kjøkkenavtrekk i storkjøkken.  For systemer der det brukes fast drivstoff som kull eller ved, er det spesifisert at godstykkelse skal være minimum 1 mm rustfritt. Store hamburgerkjeder og restauranter i Norge  har faktisk sett nytten og viktigheten av dette. Her brukes det aktivt stålkanaler i 2-3 mm svartstål.

Halvert i TEK10

I «gamle» dager var kravet A60 for kanalnett fra storkjøkken. I TEK 10 greide vi å halvere dette! Vi må snu oss rundt og forhindre fremtidige branner. Vi må prosjektere og bygge systemer som «utføres slik at installasjonen ikke øker faren vesentlig for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg»

Kanaler renses. Ansvaret for kontroll av dette burde ligge hos for eksempel feier- eller brannvesen. Det må monteres brannslukkingssystemer som er beregnet for kjøkkenhetter/storkjøkken.

12 svar til “Blogg: Nå må vi våkne!”

 1. Hei,
  Delvis enig med hva du skriver. Ved å ikke bruke standarder, så blir det cowboy-marked. Da man også vet at i Norge så er kravene til fagfolka som monterer og rengjør kanalene minimale, da blir det (brann-)farlige anlegg.

  Vil også, som deg, henvise til Sverige og den jobben de har gjort med OVK (Obligatorisk VentilasjonsKontroll). Jevnlige inspeksjoner, avhengig av bruksområde og type bygning, gjør at man hele tiden får sjekket både renhet og funksjonalitet på vent.anlegget. Det svenske Boverket er ganske tydelig i sine regler på dette området. Når man samtidig vet at i Sverige har de sertifisering av både de som monterer kanalene og de som rengjør dem, da skjønner vi at markedet i Sverige er både regulert og profesjonelt. I Norge skal man bruke egnet utstyr…ikke mye til krav det 🙂

  Men…hvorfor skal kunden betale for noe som ikke er lovpålagt? Hvordan påvirke markedet til å velge gode løsninger som vi vet vil fungere (ref. andre lands erfaringer)? Vi leverandører må kanskje jobbe sammen for å påvirke myndighetene til å øke sine krav?

  Forresten, man kan rengjøre vent.anlegget på kjøkkenet godt med høytrykksspyler, vann, kjemikaler og børster (se på løsning fra Teinnova som et eksempel). Det er også mulig å benytte brannhemmende, flytende materiale i kanalen (sealing), og det kan brukes spesielle filtre som fjerner opp til 98% av alt luftbårent fett før det går i kanalene. Enkel løsning som ikke krever endring av anlegget eller bytte av produkter.

  Takk for ditt innlegg. Lykke til videre.

  • John-Andreas Johnsen sier:

   Hei

   Takk for din kommentar:-)

   Mye er gjort når bruker rengjør sitt system hyppig. Min påstand er at ytterst få gjør dette. Jeg mener at vi må få et helt annet regime på hele systemet.Det blir dyrere, men sikkerheten må vel være prioritert?

   Når det gjelder fettfilter så finnes det mange gode leverandører på dette. Problemet er at vi nå lager mat med så høy temperatur at mye av fettet passerer alle mekaniske filter. En typisk hamburger må ha ca 20-25% fett for at den faktisk skal smake bedre enn en middels tøffel såle. Når denne legges på en grill som fyres med gass/kull/ved, så vil en stor del av fettet «smelte» og renne ned i grillen. Når dette skjer får vi en antenning av fettet. Noe av fettet blir borte men det mesteparten ender opp som høytemp. fettdamp som igjen passerer filteret og legger seg i kanalnettet. Jeg vil påstå at 60-70% av massen fett passerer filteret pga temperaturen!

   Vi må få krav om kanalrengjøring som må følges opp av f.eks feievesenet.

   • Hei igjen,
    uavhengige kontrollører er min løsning på dette. Ser at i Storbritannia med sin TR19-lov så har de utdannet mange flinke folk som tar inspeksjonen veldig seriøst. De har, med sin internasjonale matkultur, sannsynligvis langt større problemer enn Norge med vår kjøttkak- og feskbaillkultur. Vi kommer etter med vår nyvunne forkjærlighet for godt stekte burgere og asiatisk mat som inneholder myyyye olje. Feiervesenet kan skaffe seg denne kunnskapen som TR19-gutta har, helt klart.

    Jeg ser også at TR19-inspektørene anbefaler en egen rutine for rengjøring av kjøkkenet. Det skal jo rengjøres hver dag, uansett. Hva med å sjekke avtrekkskanalene hver x.dag (tar 2 minutter), sjekke filtrene hver x.dag, sjekke fettnivået på avtrekkshetten hver x.dag osv.? Fordeler man dette så kan kostnaden minimeres for restauranteieren. Men, det blir forhåpentligvis gjort en slags inspeksjon!

    Hvordan selge dette inn? Gjør som i NL, reduser forsikringssummen hvis det kan bevises at kjøkkenets avtrekkssystem ikke er godt nok rengjort hvis brann oppstår der. Start opp en interesseorganisasjon som tar denne problemstillingen videre når nye regler for bygg utformes i Norge. Per i dag så settes det ikke krav til inspeksjonsluker på kanalene en gang…hvordan inspisere og rengjøre hvis man ikke har tilgang til kanalene utenfra? I tillegg så har man store lekkasjeproblemer også i mange kanaler. Bruk inspeksjonsluker på nye anlegg, og ikke ettermonter. Har anbefalt luker (mange) til Standard Norge på deres nye veiledning.

    Et vanlig fettfilter har sine begrensninger, men hvis man bruker ullfilter som byttes ut ofte nok så har man en god løsning. Har sett at i Australia har de gode erfaringer med å bruke ull, som samtidig er et miljøvennlig og resirkulerbart materiale. Du virker som å være en fyr som vet mye om mat, da vet du sikkert at det australske kjøkkenet er innovativt og med mye olje. Det er en god referanse det å henvise til Australia altså 🙂

 2. John-Andreas Johnsen sier:

  Nå kommer vi til kjernen til et av problemene..kanal rengjøring. Dette må være i lov…ikke en anbefaling. Når det gjelder brannslukking f.eks type ANSUL eller lignende må inn i TEK 17.Nå er det forsikrings selskapene som krever at dette monteres. Byggeiere som er selvassurandør kan faktisk se bort ifra dette…som er galskap!! Vi har mulighet til å bruke UV systemer eller ozon generatorer hvor temperaturen i systemet ikke overstiger 42 grader. Noen systemer tåler opp mot 100 grader men da vil ozon brytes ned av temperaturen. En god løsning er å gå inn med vanntåke i kanal eller integrert i hette som vil redusere temperaturen til et minimum. Da skaper du en barriere for gnister, noe av røyken og endel av fettet.

  Vi må se på ventilasjon fra storkjøkken som prosess ventilasjon!!

  • Anders Jensen sier:

   Hei

   Det finnes ett UV system som håndterer temperaturer opptil 90 grader celcius uten at effekten av fettfjerning eller luktreduksjon avtar. Det vil si at Ozonet har full effekt opp til 90 grader. Det er ikke ofte man kan måle 90+ grader i en kjøkkenhette. Spesielt ikke i filteret.

   Systemet har luftkjølt elektronikk som sikrer driftstemp på under 50 grader i komponentene. Slik at UV rørene har 100 % effekt til enhver tid. Det er her svakheten i de fleste Uv systemene ligger. Blir ballastene for varme greier de ikke levere nok juice til rørene.. de lyser svakere og til slutt ryker de på grunn av ustabil tilførsel.
   Tester utført med dette systemet på en Hamburger restaurant i Sverige viser at uansett hvor mye fett det er i avtrekksluften så er kanalen helt tørr selv etter 2 års prøvedrift. Restauranten er av typen du beskriver med 25-30% fett i farsen.

   Har selv sett dette med egne øyne.Om det dras fett inn i kanal forbi UV er det i de fleste tilfeller for høy hastighet over uv lyset. Kontakttiden UV lyset har med luften er 0,2 sekunder ved 4,5 m/s. Som regnes for å være maks hva man bør kjøre over UV for best mulig resultat. Gjør man det riktig hele veien med UV i forhold til dimensjonering og prisjektering. Ikke minst nok luft. Så fungerer UV bedre enn noe annet. Har man gass eller kullgrill så er poenget med UV mer eller mindre borte. Fordi sotpartiklene i avtrekksluften hindrer UV lyset fra å «brenne» fettet til støv siden det allerede er brent.Sot reduserer også UV lysets evner til å fjerne «rent» fett.

   De sotpartiklene er ikke «klissete» nok til å feste seg på noe filter men mindre det er et hepa filter med flere 100 pa trykkfall. Hepa er igjen svært kostbart og har en svært begrenset funksjonstid. Alt avhenger selvfølgelig av mengden forurensning.

   Det finnes gode løsninger i markedet. Som ikke koster skjorta og som i tillegg er svært brukervennlig for sluttbruker.

   😊

 3. Kanalrens må være tildels frivillig (privat enebolig) og lovpålagt på skole, i offentlige bygninger og i blokk/rekkehus, men inspeksjon må være lovpålagt uansett. Hvis man vet at dårlig luft dreper flere enn hva feil på det elektriske anlegget gjør, da må det være nok incentiver for å gjøre noe? Du vet at det elektriske anlegget kontrolleres og godkjennes, og ved feil så må det enten utbedres eller eier kan straffes ved uaktsomhet. Samtidig så tror jeg at hvis man sikter for høyt, da vil mange motarbeide dette p.g.a. at det er en lov. Åkkesom, så er det en lang vei å gå før det er en realitet. Ser ikke noen heftig debatt om emnet i VVS-relaterte tidsskrift, og de jeg har snakket med ser ikke helt hvorfor dette skal gjøres. Norge var jo mot V-stil både på langrennsski (kalles skøyting) og i hoppbakken, så vi er et tenkende folkeslag som ikke liker å forhaste oss ved nye ting 🙂
  Ellers enig i at ventilasjon på storkjøkken skal heve lista og sikte høyere m.h.t. kompleksitet. Et profft marked og tilbydere som jobber med standarder vil kun være fordeler for alle, og kunden vil se dette også til slutt

 4. Jørgen Ludvigsen, Swegon AS sier:

  I Sverige er det som tidligere kommentert etablert ett regime på dette med brannsikre kanaler for storkjøkken. Dette kan du lese mer om på http://www.imkanal.se
  Grunn til å tro at dette kan bli en bransjestandard i Norge etter hvert, da vi er langt etter på brannsikkerhet knyttet til bl.a storkjøkken/frityranlegg.
  Swegon kan allerede levere brannsikkert kanalsystem (HEAT) som tilfredsstiller kravene til klasse 1a, dvs. alle typer matlaging i storkjøkken som drives av faste eller flytende stoffer.

 5. John-Andreas Johnsen sier:

  Det finnes flere leverandører på disse kanalsystemene i Sverige. Bransjen har en jobb å gjøre!

 6. Vil også anbefale denne: http://rz-ecoseal.nl/home-english.html
  og denne: https://www.youtube.com/watch?v=exLwfoJVW-4
  Man må ikke bytte kanaler (noen ganger veldig prisdrivende), man kan også forsegle de som allerede er montert.
  Som skrevet, mange muligheter for å forhindre brann via kjøkkenets avtrekkssystem finnes!
  Jeg maser igjen på OVK (lovpålagt inspeksjon), og alle (gode) krefter bør settes inn på å innføre lignende system i Norge. Da vil brannfeller på kjøkkenet avdekkes før det brenner.

 7. PO Adler sier:

  Hei Norge! Jeg fant denne bloggen ved et uhell nå i august 2017.
  Det er fordeler med å ikke være den første 😉 Du kan unngå de feilene som er gjort i Sverige og andre land og direkte velge løsninger som er effektive, pålitelige og har lave vedlikeholdsbehov.
  Vi i Sverige tok tak i problemet med fett i kjøkken røykkanaler for flere år siden. Og det er selvfølgelig gjort feil – for eksempel i valg av teknisk løsning. Den tekniske løsningen er da best? Slik vi ser det, bør settes fire forhold. Fettet må fjernes effektivt. Løsningen bør være pålitelig år etter år. Behovet for vedlikehold vil være minimal. Og det skal være enkelt å installere i eksisterende kjøkken.
  Selv i Sverige der risikoen for brann, som startet diskusjonen. Men alt kom etter hvert både luktreduksjon og energigjenvinning blitt viktige argumenter.
  Vi kalte Ozonetech og har jobbet med ozonbehandling siden 1993. 2012 startet vi Ozone Academy. I dag har vi trent over 4000 ventilasjons konsulenter, grunneiere mv.
  Les mer på ozonetech.com (spesielt vår Kitchen Exhaust Guide) og har du lyst til å snakke direkte med oss, vennligst ring +46 8 714 07 00

  (Hvis språket er dårlig, klandre vi Google Translate…)

  Vennlig hilsen
  PO Adler

 8. VDH sier:

  Vi ser stadig eksempler på at restauranter inngår leie av lokaler og overtar anlegg / kanalføringer som er tilsmusset fra før. De som leier ut burde ta ansvar for at kanaler er renset før ny leietaker overtar. I de fleste leiekontrakter står det ikke noe om vedlikehold av ventilasjonssystem og det er jo ingen som har lyst å dekke denne kostnaden.

  Jeg ser til dagen skrekk eksempler fra de verneverdige områdene ved bryggen og Fløyen i Bergen. Kanaler og aggregat er full av fett og representerer en ekstrem brannfare i vår fine tre/ tettbebyggelse der. Noen ventilasjons kanaler har aldri vært rengjort etter 20-30 års restaurant drift!

  Vi har Svenske bedrifter i Bergen de bestiller rengjøring 1 gang hver år – uansett tilstand, det er fast rutine. De vasker hette og renser filter i hetten kontinuerlig, flere ganger i uken. Når vi da kommer å tørriblåser kanaføringene deres hvert år så blir det ikke så dyrt. Arbeidet går fort, mengde tørris er lav selv om dette er et enormt stort anlegg så holder det med en god 12 timers økt 1 gang pr år.

  Tror mye handler om å pålegge et ansvar til bruker av anleggene.

  Jeg anbefaler pålegg om dokumentasjon på at det er utført årlig inspeksjon fra hette og ut til aggregat og vedlikehold om nødvendig. Mener forsikringsnemda oppfordrer / prøver å pålegge dette.

  Dette burde være en del av sjekken til næringsmiddeltilsynet når de er på besøk og gir smile fjes til restaurantene. De sjekker kun hetten og sier at ventilasjonen ser fin ut, da blir jeg skremt!

  I kokke undervisningen i Norge burde de inkludere sikker bruk og vedlikehold av HVAC. Noen kokker griller og woker på så høy varme at brann detektoren utløser seg – det er galskap å drifte «kokeanretningene» på så høy varme.

  Restauranter bestiller inn store kull griller og kobler dem på anlegg som ikke er beregnet for dette i utgangspunktet.

  Her er mye å ta tak i hvis vi skal får ryddet i dette men en blogg som engasjerer er jo et steg på veien. Tusen takk for en fantastisk blogg ! Ble så glad når jeg kom over den i dag, god helg
  Mvh VDH

  • John-Andreas Johnsen sier:

   Hei og takk for tilbakemelding:-)

   Hadde en befaring med Oslo Brannvesen denne uka på en restaurant i Oslo. De arbeider hardt mot myndighetene nå for at regelverk må endres. Hvis vi får feievesenet til å gjøre inspeksjoner på alle restauranter i Norge på lik måte som piper kontrolleres så er mye gjort. De kan da gi et pålegg om rengjøring/rens. Da vil nok mye være gjort.

   God helg til deg også!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM John-Andreas Johnsen

Jobber som salgsingeniør i Ventistål. Har drevet med salg av ventilasjonsutstyr siden 1997 med fokus på storkjøkken og brann.
Har Energifag/elektro fra videregående skole

Gift og har 1 datter på 7 år

Veldig glad i mat!!

MER FRA John-Andreas Johnsen
annonse
annonse
annonse
annonse