loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DRIFT: – Det nye faget er ikke et montasjefag – det skal handle om igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold, forklarer VKE-styreleder Steinar Holm.
DRIFT: – Det nye faget er ikke et montasjefag – det skal handle om igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold, forklarer VKE-styreleder Steinar Holm.

Ventilasjonsfagbrev fra 2018

Georg Mathisen / 2017-02-27 09:00:04

Skoleelevene får garantert læreplass, og bransjen svært kompetente mennesker. Høsten 2018 begynner de første elevene veien mot fagbrev i ventilasjonsfaget.

– Skolen er klar på rekordtid; nå venter vi bare på Utdanningsdirektoratet. Prøveåret blir i 2018, forteller styreleder Steinar Holm i VKE.

Nå er det blitt for sent til at det er mulig å kjøre igang allerede fra høsten i år.

Å få kompetanse inn i bransjen har vært en fanesak helt siden Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi ble startet.

– Fra før har vi kuldemontørfaget. Nå kommer ventilasjonsteknikk som nytt fag, sier Holm.

Drift og vedlikehold

Det nye faget handler ikke om montasje eller om blikkenslagerarbeid.

– I byggebransjen er vi veldig opptatt av å bygge, naturlig nok. Vi har meter på meter med krav, helt til snoren blir klippet og bygget tatt i bruk. Jeg er livredd for at all den fantastiske teknikken vi installerer i bygg, ikke blir driftet og vedlikeholdt på beste måte, innrømmer han.

– Da har vi gjort en dårlig investering, sier Steinar Holm, som sammenligner det med å kjøpe en ny Mercedes som går som en 73-modell Corolla.

– Det vi trenger, er en fagarbeider som kan inneklima og som kan igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold.

Elektrostart

Ventilasjonsteknikk skal bygge på elektrofag. Det vil si at de fremtidige lærlingene begynner på vg1 elektrofag, går videre på et nytt vg2 ventilasjonsteknikk og så får to år i lære.

– Disse personene må kunne elektriske arbeider slik at de kan bytte likt mot likt og foreta enkle til- og avkoblinger av det utstyret som sitter i et ventilasjonsanlegg. Derfor bygger det på elektrofag, forklarer Holm.

Rud videregående skole i Bærum blir først ut med det nye faget; i neste omgang er håpet et tilbud som dekker hele landet. Skolen kunne tatt imot elever allerede i høst, men Utdanningsdirektoratet ble ikke ferdig tidsnok til at det lot seg gjøre.

200 i året

Interessen for faget er stor allerede, viser den første utdanningsmessen der det er blitt presentert. VKE-lederen er spesielt fornøyd med at mange jenter var interesserte.

– Markedsbehovet er cirka 200 per år som går ut i lære. Vi har bedrifter allerede nå som har garantert læreplasser. Det var en del av trumfkortet vårt da vi søkte: Bedriftene våre sa at «dette vil vi ha», og vi garanterer læreplasser.

Når det nye fagbrevet er på plass, blir det også mange som kommer til å få papir på den kompetansen de allerede har.

– Vi ser et stort behov for å gi de menneskene som har jobbet med faget i mange år, en mulighet for å ta fagbrev. Vi i bransjeforeningen skal sørge for at de får den teoretiske opplæringen, sier Steinar Holm.

Etter blikkenslageren

Han forteller om god støtte i BNL og NHO, og oppfordrer flere i bransjen til å melde seg inn i VKE for å være med og påvirke faget – og går gjerne opp grensen mot blikkenslagerfaget:

– Dette faget overtar der blikkenslageren slutter. Blikkenslageren monterer anlegg og har det som sitt fag. Når anleggene er montert, da kommer dette faget inn og forestår igangkjøring, oppstart, drift og vedlikehold. Dette er et fag som fokuserer på funksjon; det er ikke et montasjefag, forklarer Holm.

LÆREBØKER: Sturla Ingebrigsten og Steinar Holm er to av medlemmene i et VKE-styre som har arbeidet entusiastisk for å få på plass det nye faget.

LÆREBØKER: Sturla Ingebrigsten og Steinar Holm er to av medlemmene i et VKE-styre som har arbeidet entusiastisk for å få på plass det nye faget.

 

4 svar til “Ventilasjonsfagbrev fra 2018”

 1. Ingar Ronde sier:

  At det nå blir et eget fag høres veldig fornuftig ut.
  Jeg tror det også er fornuftig å samkjøre det litt med blikkenslager/montør så anleggene blir bygget riktig mht. trykkfall, støy, kondens osv. det er jo helheten som til slutt teller.

  Det er kanskje på tide å løse opp forkortelsen VVS som til nå har fulgt rørleggeren.
  For en tradisjonell rørlegger forstår vel ca. like lite om ventilasjon som en blikkenslager/kuldemontør forstår av sanitær (bare en tanke).

  • Jan-Ove Kvalvåg sier:

   Kommentar til Ingar Ronde:
   At forkortelsen VVS «har fulgt rørleggeren» slik du skriver, er en utbredt misforståelse.
   Begrepet VVS har aldri stått for Vann-Varme-Sanitær slik de fleste rørleggere, og en del andre synes å tro. VVS-begrepet står tvert i mot for Ventilasjon-Varme-Sanitær.
   At ikke rørleggere for lengst har forstått «dobbelbeskrivelsen» av sanitasjonsdelen i deres bruk av VVS-begrepet er mildest talt underlig all den tid vann de facto er en del av sanitæranlegget.

 2. Dan Hjelme sier:

  Les Ronde’s kommentar en gang til, der står ikke noe om vann 🙂
  VVS begrepet har fulgt og følger rørleggeren, det kan neppe betviles. Mange rørleggere har VVS med i navnet, gjerne for å legge trykk på at man driver med varme. Ventilasjonsbiten er nok litt misvisende, men det har sin naturlige forklaring. Først og fremst så følger det av at VVS er en ingeniør-gren og der det prosjekteres energianlegg (som rørleggere monterer) prosjekteres også ventilasjon. Dessuten var disse to håndtverksfagene i sin begynnelse ett og samme, og med ett fagbrev. En tidligere kollega av meg tok fagbrev på 80-tallet som rørlegger OG blikkenslager i Øst-Berlin. Slik sett synes jeg egentlig VVS begrepet er helt OK.

  Tommelen opp for det nye ventilasjonsfaget! 🙂

 3. Per Strand sier:

  Veldig spennende dette og på høy tid. NVEF lokalt i Bergen forøkte å få dette til tidlig på 90 tallet, men motstand internt i organisasjonene, stoppet prosessen. Kjekt å se at «klimamontøren» nå blir en realitet. Til diskusjonen om fagbegrepet VVS, så er det gjerne på sin plass at bransjen går inn i et refleksjonsmodus… Det er tross alt ca 10 år siden skoleverket, fra videregående til NTNU gikk bort fra VVS-begrepet og byttet dette ut med KEM (klima, energi og miljø). Søkertallet til utdanningene økte voldsomt. Skal vi lykkes med økt fokus på klima, energi og milj, må vi få med oss alle; både blikkenslageren, rørleggerne og klimamontørene.Gode håndverkere er det beste fundamentet for velfungerende installasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee