loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
baflene
DISKUSJON: Geir Olav Johnsen snakker gjerne om det som ikke er så bra, også – blir det diskusjon, blir som regel sluttproduktet bedre.

Tar et oppgjør med baflene

Georg Mathisen / 2018-11-27 21:55:23

Lokallagsleder Geir Olav Johnsen slår et slag for vaktmesterbegrepet, etterlyser aktuatorer som sier fra og vil ha varmen ned i radiatoren.

Driftslederen fra Braskereidfoss leder Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk forening i Hedmark og Oppland.

– Nisjen min er drifting av eiendommer, konstaterer Johnsen.

Han foretrekker å kalle seg vaktmester, men den formelle tittelen er driftsleder hos Utstillingsplassen Eiendom. Han begynte karrieren med å tømme søppelsjakter og pendlet til Oslo og Vaktmesterkompaniet i 22 år. Etter to år i Elverum kommune havnet han på Hamar.

Tause aktuatorer

– Jeg har arbeidet med drifting og vaktmestertjenester hele livet. Det er interessant, du treffer mye folk og du ser mye ny teknologi. Utviklingen har vært stor fra 1980-tallet og opp til nå, sier han. Han begynte med å tømme søppelsjakter i Oslo.

All den nye teknologien er han ikke sikker på om er bare positiv.

– Det kan bli for mye og for vanskelig å drifte. Det som blir satt inn, skal virke, understreker han.
Geir Olav Johnsen trekker frem aktuatorer som eksempel på et problem:

– Du kan ha 400 aktuatorer i et hus, og de gir aldri beskjed om det er noe feil med dem. Det burde vært et signal. Når vi er så tekniske, så kunne de godt si «Hallo! Jeg har et problem!». Det er sikkert noe med pris, tror han, og kommer med et problem til:

Spjeldmotorer

– Spjeldmotorer på ventilasjon. Alt det der som sitter over himlingen og lever sitt eget liv inntil de konker ut.

Johnsen og kollegene meldte seg inn i foreningen for noen år siden.

– Mest for å få litt input. Foreningen har seminarer og kurs som er interessante. Så ble det spørsmål om styre i fjor, og det var meningen at jeg skulle bli styremedlem, forteller han.

Det ble større endringer, og Johnsen ble leder i gruppen i Hedmark og Oppland.

– Vi er i startgropen og skal dra i gang så vi får satt årshjulet og en strategi for hva vi skal gjøre for å løfte avdelingen opp igjen. Litt av problemet er avstandene, med medlemmer fra Kongsvinger til Otta, sier lederen.

Inn i foreningen tar han med seg kunnskapen om drift.

Baffelpresser

– Vi driver hele bygget og har mange andre ting å ta hensyn til på eiendommene, men for at husene skal virke, må VVS-anleggene være i orden. Så møtes vi og får input på nye ting. Det skjer noe hele tiden, selv om vi ikke alltid er enige om det er positivt eller negativt, sier han.

Der er baflene et godt eksempel:
– Vi er ikke så glade i de nye kassettene med varme og kjøling i ventilasjonen. Varmen blir igjen i taket. Vi ønsker å ha varmen ned på radiatorene eller i gulvet og kjølingen i taket. Vi sliter for mange plasser der vi har den løsningen. De som sitter der, klager på at det blir kaldt på knærne, forteller Johnsen.

Diskusjon

Utstillingsplassen Eiendom har ansvaret for over 400 000 kvadratmeter eiendomsmasse. Det gir erfaringer på godt og vondt, og Johnsen er ikke redd for å snakke om de mindre gode erfaringene, heller.

– Det å få i gang en diskusjon er positivt. Når vi får engasjert de forskjellige faggruppene til å tenke nytt og se på saken fra en litt annen vinkel, blir ofte sluttproduktene bedre. Det er bra å få litt flere tanker. Jeg tolererer at andre har andre meninger enn jeg har, men ofte blir det bra når vi går en runde, sier Geir Olav Johnsen.

Som altså synes vaktmester er et godt og innarbeidet begrep, synes byggdrifter er et godt ord, men ikke liker tittelen driftsoperatør:

– Det sier ingenting om hvor du driver. Du kan være driftsoperatør på en miljøstasjon eller en fabrikk. Vaktmester – da skjønner alle at «å ja, du driver på bygg!».

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee