loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EXIT ETTER 30 ÅR: Tore Stenbråten forlater Trox Auranor etter nesten 30 år.
EXIT ETTER 30 ÅR: Tore Stenbråten forlater Trox Auranor etter nesten 30 år.

Stenbråten skifter beite

/ 2018-09-05 08:52:41

Hele sin yrkesaktive karriere har produktutviklingssjef Tore Stenbråten (49) jobbet i Trox Auranor. Nå skifter han bokstavelig talt beite – til landbruksmaskiner.

Det het selvfølgelig ikke Trox den gangen Tore Stenbråten var ferdig med militæret og trengte litt penger til studier.

Hos Ingeniørfirmaet Ole A. Larsen AS fikk han jobb på fabrikken i 1989, og tre år senere ble det permisjon for å gå Fagskolen på Gjøvik (automasjon).

I 1994 var Stenbråten tilbake på fabrikken på Brandbu med planer om å søke automasjonsjobber, men så begynte «Just in time»-prosjektet, så ble han produksjonsplanlegger, så ble det konstruksjon, så ble det prosjektledelse, så ble han sjef for produktutvikling … og kort oppsummert ble det aldri noe av å søke andre jobber.

Fra 30 til 160 ansatte

Bedriften på Brandbu har etter hvert blitt til Trox Auranor, og tallet på ansatte er mangedoblet fra de rundt 30 ansatte på slutten av 1980-tallet. Produksjonen per ansatt har økt mye mer.

– Vi har hatt en stor utvikling på automatisering; det er våpenet vårt for å kunne konkurrere og ha produksjon i Norge, understreker Stenbråten.

Etter 18 år med øverste ansvar for produktutviklingen er han ikke i tvil om hva som har vært den viktigste nyvinningen blant produkter.

– Behovsstyring! Da vi utviklet et nytt VAV-spjeld på slutten av 1990-tallet, tok det markedet av. Der har jeg fått være med på hele løpet, fra det var sjeldent til at det er en selvfølge at du har behovsstyring i bygget ditt, sier Stenbråten.

Hele bredden i samme bedrift

Automatikk har preget utviklingen mer og mer, og spesielt de siste årene. Alle vil gjerne dra opp en iPad eller smarttelefon og følge med bygget sitt, enten de eier, leier ut eller har ansvar for driften.

– Mye mer krevende produkter krever mer kompetanse innad i bedriften, både for utvikling og – ikke minst – salg, sier Stenbråten.

Bakgrunnen fra Fagskolen har vært nyttig for ham, men også den brede erfaringen fra mange deler av bedriften.

– Vi har produktutvikling med egne laboratorier, produksjon og salg; vi gjør alt sjøl. Du finner ikke det i mange bedrifter, spesielt ikke i Norge, og dette har gjort det interessant å være her i så mange år, sier Stenbråten.

Da Trox kom inn i 2005, åpnet det muligheten for å jobbe mer internasjonalt, og for mer eksport fra Brandbu.

Fra 160 til 10

– Og dette skal du altså forlate, etter 18 år i samme stilling og 29 år i bedriften?

– Ja, sier Stenbråten.

Og tar en ørliten  pause.

– Siden jeg er 49 år, har jeg att noen år i arbeidslivet. Noen bekjente har kjøpt en lokal bedrift, og jeg fikk mulighet til å bli daglig leder og deleier. Jeg tenkte at den muligheten kommer ikke igjen senere, fortsetter han. At det er en helt annen bransje passer bra; Stenbråten kunne ikke tenkt seg å jobbe for en konkurrent av Trox. Så nå blir det over til landbruksmaskiner, tilbehør, hagemaskiner og mer til på Eik-senteret på Hadeland, i en bedrift med ti ansatte.

Gammel kjærlighet ruster ikke

Når Stenbråten først skulle skifte beite, var det ikke tilfeldig at det ble landbruksprodukter.

– Jeg er egentlig veldig interessert i sånt utstyr, det har jeg vel alltid vært, røper han. Med oppvekst på småbruk kom det litt av seg selv.

– Vi kjørte traktor, personbil, lastebil – alt som kunne prøves. Da får du et annet forhold til motoriserte ting, sier Stenbråten med et smil.

Han fikk velge mellom firmatraktor og firmabil i den nye jobben, som forhandler Massey Ferguson og Fendt.

– Traktor fristet, men jeg valgte bil, sier Stenbråten; han har jo allerede et par traktorer hjemme.

Vemodig å forlate bransjen

1. november starter han i ny jobb.

– Det blir helt sikkert moro! Men det blir også vemodig; jeg kommer til å savne folk i Trox og alle andre jeg har møtt i bransjen, sier Stenbråten.

Nå jakter Trox på sin neste produktutviklingssjef. Stenbråten tror de neste 18 årene i Trox blir minst like utfordrende som de han har hatt.

– Utviklingen går stadig raskere, og også over på andre områder enn det tradisjonelle. Men uansett hvordan verden går videre, er jeg helt sikker på at det blir en spennende og interessant jobb. Bedriften er i sterk utvikling og investerer stort for å sikre fremtidig vekst.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse