loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Sjeføkonom: Jan L. Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Eika Gruppen

- Boligpolitikken må opp til diskusjon

Jan Erik Røine / 2016-02-26 07:00:58

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen vil ha romsligere forskrifter som åpner for større handlefrihet for forbrukerne.

– Før i tiden var kjøkkenet bare et rom i huset hvor man lagde mat. Nå er kjøkkenet blitt mannens nye garasje. Bilen er blitt en computer, en gjenstand vi ikke lenger kan reparere selv. Nå har mannen flyttet inn på kjøkkenet og krever sveiseflamme for å brenne sukkeret på Crème brûléen og ismaskin, sier Jan L. Andreassen til Norsk VVS.

Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland. Han er en aktiv debattdeltaker i aviser og på tv og har sin egen blogg hvor han daglig kommenterer den løpende økonomiske utviklingen. Gjennom bloggen serverer han også interessante analyser om utviklingen i bolig- og eiendomsmarkedet.

– Jeg har lagt merke til TEK10-debatten mellom ingeniørene, men tenker at det meste er prøvd allerede. Jeg mener man bør få lov til å bygge det man har lyst til. Forskriftene bør være romslige. Hjemme er vi ikke glade i panelovner fordi de brenner støv. Derfor har vi kjøpt oss svenske granittovner. Poenget mitt er at vi må ha så mye handlefrihet som mulig. Vi går for langt som vi gjør i Norge i dag med å bestemme hvordan folk skal bo, mener Andreassen.

SPA-bad og vinkjeller

– Vi må ha rom for flere type boliger. Boligpolitikken med one size fits all må opp til diskusjon. Det er helt feil å kreve lik standard på alt vi bygger. Det er naturlig at noen tar helt av med vinkjeller og SPA-bad. Da jeg var student var jeg likeglad til VVS-anlegget. Nå er jeg over 50 og liker å være hjemme i helgene. Da er det deilig med et flott kjøkken og et deilig baderom. Folk over 50 vil ha det sånn og de synes det er regningssvarende å bruke penger på det.

Penger går det også med i boligmarkedet – et marked som Andreassen følger tett.

– Mange spør meg om hva som har gått galt i boligmarkedet. Vi har det markedet vi har. Noen av oss bor i verdens beste boliger. Mange hevder at boligene våre er dyrere nå enn før i tiden, men tidligere så dekket det offentlige mye av felleskostnadene. Nå må du gjøre alt selv. Før snakket vi om boligsubsidier, nå snakker vi om boligskatter. Problemet i dagens marked er at mange unge ikke har råd til å kjøpe seg det de trenger fordi de ikke får nok lån i banken. Jeg mener for eksempel et ungt lege-ektepar med én million i egenkapital bør få lov til å låne ti millioner, sier sjeføkonomen.

Les hele saken i februarutgaven av Norsk VVS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse