loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BERGENSVÆR: Når det er vått i Bergen, krever det sitt å stoppe fuktigheten. Tore Mjåtvedt laget et eget luftinntak for været i Bergen. (Foto: Georg Mathisen)

20 år mot yr og frosttåke

Georg Mathisen / 2016-12-07 08:51:15

Nå jubilerer Bergensristen: 20 år etter at den ble utviklet for å stoppe tåke og yr, er den også i bruk mot frost og snø.

Det begynte på sykehus. Da anleggene på Haukeland i Bergen ble bygget om i 1994, viste det seg at tåke og yr gikk rett gjennom inntaksristene.

Vått og rustent

– Vi oppdaget etter hvert at filtrene ble våte og at aggregatene korroderte. Salt, svovel og fuktighet ødela aggregatene, forteller oppfinner Tore Mjåtvedt.

– Dette var midt under «filterkrigen». Alle som solgte filter, reiste landet rundt, holdt møter og skremte vaktmestre, sier Mjåtvedt.

Han fant sin egen løsning på problemet. Den ble døpt Bergensristen. Risten ble laget med tanke på bergensværet, med små vanndråper i form av tåke og yr. Men det viste seg fort at den hadde mer å bidra med:

– Den stoppet også grove partikler, forteller Mjåtvedt.

Til Østlandet

Mjåtvedt har levert Bergensristen i 20 år. Det meste av tiden har han eid og drevet Bergen Ventilasjonsprodukter alene.

I dag er ristene også i bruk under helt andre værforhold. Et forskningsprosjekt brukte luftinntak som var utformet som en miniutgave av Bergensristen, under forhold som tilsvarte Gardermoen om vinteren. Det var vellykket.

Det første uteluften møter er et grovfilter som er omgitt av grovmasket netting, før den trekkes inn i luftbehandlingsanlegget. I tillegg er det montert varmekabler festet til nettingen. Når det legger seg is, stoppes anlegget en liten stund mens varmen settes på.

Frostpatent

– Og filtrene kan skiftes sjeldnere. Det blir billigere selv om kompaktfiltrene vi bruker, er dyrere enn posefilter, sier Tore Mjåtvedt.

Nå er ristene hans på plass på utvidelsen av flyplassen, også. Løsningen mot «freezing fog» har han patent på.

– Det som gjør at vi selger Bergensristen på Østlandet, er at vi stopper den lette snøen, konstaterer Mjåtvedt.

Skal ikke være billig

20 år etter starten selger han fremdeles nok til at han er fornøyd. Vestfold fylkeskommune skifter ut ristene på de videregående skolene i fylket. Flesland bygges ut, Undervisningsbygg i Oslo bruker risten.

– Bergensristen skal ikke være billig. Men den holder forurensning og tøft vær ute av ventilasjonsanlegget ditt, sier 20-­årsjubilant Tore Mjåtvedt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse