loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TILBAKE ETTER RBANNEN: Produksjonsplanlegger Ivo Wennemers (til venstre) og teknisk sjef Egil Eide Markussen i Novema aggregater as.
TILBAKE ETTER RBANNEN: Produksjonsplanlegger Ivo Wennemers (til venstre) og teknisk sjef Egil Eide Markussen i Novema aggregater as.

Suksess i krisetid

Jan Erik Røine / 2017-11-22 10:42:33

2017 lå an til å bli et toppår for Exhausto i Flå i Hallingdal. Så gikk brannalarmen.

Fredag 7. april 2017: Bortsett fra en gammel stansemaskin som fortsatt går, er det ingen aktivitet i fabrikken til ­Novema aggregater i Flå. De ansatte ser frem til en velfortjent påskeferie. Så går brannalarmen.

OMFATTENDE SKADER: Storbrannen hos Novema Aggregater på Flå i Hallingdal 7. april tok trolig hele maskinparken.OMFATTENDE SKADER: Storbrannen hos Novema Aggregater på Flå i Hallingdal 7. april. 

Opp i røyk

Bak en liten skog, noen hundre meter fra fabrikken, bor produksjonsplanlegger Ivo Wennemers. Han er den første som blir varslet. I det han løper ned veien kjenner han lukten og ser den kullsvarte røyken sive mellom tretoppene. Den første brannbilen er allerede på plass når Ivo kommer.

Brannvesenet starter slukkingen, men det brenner kraftig. Det kommer brannbiler fra hele Hallingdal og stigebil fra Hønefoss. Ivo ringer administrerende direktør Lars R. Reinemo. Han har akkurat avsluttet arbeidsdagen i Oslo.

Reinemo kaster seg i bilen og kjører nordover. Han frykter at hele maskinparken har gått med i flammene. På vei til Flå varsler han fabrikken i Danmark og eierne i Frankrike.

Samtidig er teknisk sjef Egil Eide Markussen på vei ned fra Gol. Brannmannskapene er bekymret når de hører at det arbeides i bygget. Det viser seg å være en programmert stansemaskin som hamrer og går inntil den må gi tapt for varme og røyk.

Novema aggregater er en hjørnesteinsbedrift i Flå kommune. Ordfører Tor Egil Buøen står på parkeringsplassen og ser 46 arbeidsplasser gå opp i røyk. Han lover å stille lokaler til disposisjon mandag morgen.

Ved midnatt har brannen roet seg og brannmannskapene konsentrer seg om etterslukking som pågår gjennom natten.

Tidenes beste år

Det er blitt oktober. Frostrøyken danser over Hallingdalselva og morgensolen stikker mellom trærne i det vi svinger inn mellom fabrikkbygningene til Novema aggregater i Flå. I bakgården står det en utbrent stansemaskin delvis tildekket av plast. Annet enn det er det lite eller ingenting som fører tankene tilbake til brannen som ødela en tredjedel av fabrikken i april.

– Vi lå 26 prosent over budsjett. 2017 så ut til å bli tidenes beste år for oss. Vi hadde ordentlig steam, forteller administrerende direktør Lars R. Reinemo, som har tatt turen til Flå for å vise frem den nye fabrikken.

Arbeidet med å reetablere fabrikken startet hjemme i stuen til Iwo Wennemers natt til lørdag 8. april.

– Alt var havarert. Maskiner, lagervarer. Alt, forteller teknisk sjef Egil Eide Markussen.

De kontaktet raskt forsikringsselskapet og skadeselskap. Et lokalt vaktselskap sikret bygningene de første dagene før de ble avløst av SSG. Kripos gir beskjed om at deres krimteknikere må prioritere brannen til matvaregrossisten Asko i Østfold. Kripos har ennå ikke funnet ut hva som forårsaket brannen hos Novema aggregater.

Flyttet produksjonen

– Vi har helt siden brannen startet hatt fokus på kundene våre, sier Ivo Wennemers.

Alle selgerne ble satt til å ringe på ordre i systemet. Til tross for omstendighetene valgte mange av kundene å la ordrene stå, med uviss leveringstid. Ordrereserven var stor.

– Vi opplevde at kundene våre ville at vi skulle komme tilbake på beina. At de valgte å bli er vi veldig takknemlig for, sier Reinemo.

Verre er det da med maskinparken. Alt må skiftes ut. Alle maskinene er forsikret og de får bestilt nye. Men hvor skal stå? Novema aggregater leier fabrikklokalene i Flå. På tomten ligger det også en gammel, nedlagt lysfabrikk. Det blir redningen.

– Men det var ikke bare å flytte inn. Vi manglet det meste, sier Eide Markussen.

Men ikke pågangsmot.

– Alle bidro. De ansatte har gått på med krum nakke og gitt alt. Engasjementet har vært enormt, sier Eide Markussen.

– En brann er aldri bra, men det som skjedde har skjedd. Og det som skulle skje etter at det skjedde har også skjedd. Vi hadde gode brannrutiner, og innsatsen alle la ned gjorde at vi klarte å holde hjulene i gang, sier Wennemers.

På rekordtid fikk de i gang aggregatproduksjonen i den nedlagte, nå rehabiliterte, lysfabrikken.

– Vi har klart å levere varer hele veien, sier Eide Markussen.

De har under hele perioden fra april til oktober holdt tett kontakt med markedet.

– Vi har hele tiden sagt og signalisert at vi ville være med å regne på oppdrag, fremhever Reinemo.

Full drift igjen i 2018

Fabrikken til Novema aggregater har vært gjennom flere byggeprosesser siden starten på 70-tallet. Men maskinparken har alltid stått i den delen som brant. Det originale oppsettet med en stanse, to knekker, en bankemaskin og en saks måtte erstattes. Det ga dem en gylden mulighet til å se på plassering på nytt.

 NY PRODUKSJONSLINJE: Administrerende direktør Lars Reinemo (til venstre), produksjonsplanlegger Ivo Wennemers og teknisk sjef Egil Eide Markussen har, sammen med ansatte, designet en ny og forbedret produksjonslinje i fabrikken i Flå.NY PRODUKSJONSLINJE: Administrerende direktør Lars Reinemo (til venstre), produksjonsplanlegger Ivo Wennemers og teknisk sjef Egil Eide Markussen har, sammen med ansatte, designet en ny og forbedret produksjonslinje i fabrikken i Flå.

– Vi la frem forslag til layout på ny routing i fabrikken. Aldes sendte en av sine spesialister på arbeidsflyt til Flå og vi hadde gode diskusjoner om hvordan den nye oppstillingen skulle være. Flere ansatte ble involvert i denne prosessen og det var en av dem som forslo hovedtrekkene i det nye opplegget. Vi landet på et oppsett som gir bedre flyt, mindre mellomlagring og færre berøringer enn vi hadde tidligere.
Nå er vi inne i en testperiode hvor vi går oss til i den nye fabrikken. Men vi regner med å være tilbake i full drift i 2018, sier administrerende direktør Lars Reinemo.

– De kan være stolte

Direktør for forskning og utvikling i Aldes Group, Laurent Mochet er full av lovord om innsatsen Exhausto og Novema aggregater har gjort etter brannen 7. april.

– Brannen var beklagelig både for selskapet og for forretningene. Men, sett i ettertid, så ga det oss en mulighet til å gjøre om i fabrikken og forbedre arbeidsflyten. Jeg vil gjerne få understreke engasjementet til de de ansatte og ledelsen i denne perioden. De fikk raskt i gang produksjonen og da vi diskuterte planene for den nye fabrikken, var de hele tiden opptatt av å se mulighetene. Ansatte her ved hovedkontoret har bistått i planleggingsarbeidet, men det var de som hadde løsningen og som gjorde jobben. Og de har all mulig grunn til å være stolte av resultatet, sier Mochet til Norsk VVS.

Fakta

I 2010 kjøpte danske Exhausto opp Novema aggregater as. Kort tid etter ble Exhausto overtatt av VKR Holding, som i desember 2012 solgte aksjemajoriteten i Exhausto AS til det danske kapitalfondet Axcel.

Som et ledd i en utvidet satsing og vekstplan for Exhausto ble det norske selskapet delt i to: Exhausto som et salgsselskap og Novema aggregater as som et rent produksjonsselskap. I juni 2016 ble Exhausto overtatt av det franske Aldes-konsernet.

Exhausto omsatte for 165 millioner kroner i 2016.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee