loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SOLALLIANSE: Jan Erik Johansen fra Solar Technologies Scandinavia AS (til venstre) og Bård Løkke i Onninen har inngått en strategisk allianse for å bli markedsledende innen solceller i Norge. (Foto: Onninen)
SOLALLIANSE: Jan Erik Johansen fra Solar Technologies Scandinavia AS (til venstre) og Bård Løkke i Onninen har inngått en strategisk allianse for å bli markedsledende innen solceller i Norge. (Foto: Onninen)

Onninen satser tungt på solceller

/ 2017-12-12 12:34:34

I løpet av fem år er det norske solcellemarkedet trolig passert 500 millioner kroner. Onninen satser for å bli markedsleder.

Onninen går nå i allianse med Solar Technologies Scandinavia (STS) og vil tilby ny, mer effektiv og tryggere solcelle-teknologi for å bli den ledende aktøren innen solceller i Norge.

Mer effektiv teknologi

– Omsetningen i solcellemarkedet vil i år trolig lande på 150 millioner kroner. Med den takten vi nå ser vil dette markedet innen de neste fem årene raskt beløpe seg til 500 millioner kroner. Vår ambisjon er å bli markedsleder, sier Bård Løkke, kommersiell direktør for Onninen i Norge.

I sin satsning har Onninen og Solar Technologies Scandinavia (STS) lagt vekt på å tilby teknologi som kan redusere investeringskostnadene betydelig.

De nye produktene gjør det nå mulig for alle å overvåke sitt eget solcelleanlegg helt ned på panelnivå. Fra europeiske leverandører kan det leveres optimizere som i tillegg til å ha funksjonen med overvåking av strømproduksjon, også har innebygde sikkerhetsfunksjoner med hensyn til blant annet branntilløp. Dette er fraværende på solcelleprosjekter i Norge i dag. Solcelleanlegg med optimizere har også den funksjonen at hvert solcellepanel vil kunne leve sitt eget liv og alltid produsere maksimalt ut i fra sol og skyggeforhold.

– Tester viser at ved å montere denne teknologien på solcellepaneler vil anlegget avgi opptil 25 prosent mer strømproduksjon, sier Jan Erik Johansen, daglig leder i STS.

Kurser elektrikere

Solcelle-satsningen til Onninen og STS innebærer at alle landets el-installatører skal kunne installere den nye teknologien. Over 1.000 el-installatører fra alle landets elektriker-kjeder skal tilbys kurs for å sikre en forsvarlig og trygg installering av de nye anleggene. Allerede i januar skal de første 100 el-installatørene på skolebenken.

– Det er viktig at vi sikrer at installeringen foregår på en forskriftsmessig og kvalitetssikker måte, og at vi på denne måten sørger for en god kundeopplevelse. Og markedet er modent for tilbydere som kan levere volum med kvalifisert personell og som gir garantiansvar ved installering, sier Bård Løkke i Onninen.

Prisene faller

I Norge forventes solcellemarkedet å oppnå en vekst på hele 40 prosent i 2017. Internasjonalt er solkraft med sin årlige vekst på 25–30 prosent kanskje en av de største driverne i overgangen fra fossil til fornybar energi.

I 2016 ble det installert mer solkraft enn både kull og gasskraft til sammen og det internasjonale energibyrået (IEA) forventer at solcellekapasiteten vil øke til mellom 740.000 megawatt og i 1 gigawatt i 2022.

IEA har anslått at kostnadene for store solcelleprosjekter vil falle, frem til 2022 med 25 prosent. Bare i år har prisene i Norge falt med nærmere 30 prosent. I noen av tilbudene i årets auksjoner for større solcelleanlegg har prisen vært 24 øre per kilowattime. Dette må sammenlignes med prisen norske strømkunder betaler for strømmen sin, som i fjor var på 91,8 øre per kWh inkludert nettleie og avgifter. Samarbeidet mellom STS og Onninen vil sørge for flere bestillinger, noe som igjen vil presse prisen på solceller nærmere det globale nivået.

Strømprisen hjelper solkraften

– Alt tyder på at strømprisene bare vil øke ytterligere. Kombinasjonen billigere og mer effektive solceller og at landets husstander nå er i ferd med å få automatiske strømmålere tror vi vil skape økt interesse for solceller i Norge, sier Løkke.

Onninen, en av landets største grossist-og logistikkselskaper innen tekniske produkter, er eid av det multinasjonale selskapet Kesko.

Kesko har de senere årene investert betydelige midler i sin satsning på solcellemarkedet. Bare i Finland har de økt omsetningen fra 60.000 euro i 2015 til det som trolig blir fem millioner euro i år.

Gjennom Onninen tar de nå grep i Norge og har alliert seg med det norske selskapet Solar Technologies Scandinavia (STS). De har det siste året hatt en omsetningsvekst på 400 prosent og allerede oppnådd en markedsandel på hele 20 prosent i Norge.

– Skal solcellemarkedet i Norge kunne vokse ytterligere og ikke minst bli en naturlig del av både næringsbygg, nye boliger og oppussingsmarkedet er det helt avgjørende at selskaper som Onninen går inn i dette markedet. De kan som leverandør til alle landets el-installatører nå bredere ut og sikre stabil og kvalitativ gjennomføringskraft, sier Johansen i STS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse