loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KONKURRANSE: Arbeidet med å redusere energiforbruket er viktig for å ivareta konkurranseevnen i et marked som blir stadig mer opptatt av energi og miljø, sier Isak Oksvold.
KONKURRANSE: – Arbeidet med å redusere energiforbruket er viktig for å ivareta konkurranseevnen i et marked som blir stadig mer opptatt av energi og miljø, sier Isak Oksvold.

God drift gir gode energitall

Georg Mathisen / 2017-05-15 13:20:18

Byggene til Aspelin Ramm bruker 30 prosent mindre energi enn gjennomsnittlige yrkesbygg. Målrettet drift er oppskriften, ifølge miljødirektør Isak Oksvold.

Trodde du at det var de nyeste byggene som hadde de beste energitallene? Da tok du feil. I hvert fall så lenge vi snakker om Aspelin Ramm.

Eldst og best

– Et av de eldste kontorbyggene vi har, er faktisk det som bruker minst energi, sier Isak Oksvold.

Direktøren for miljø- og samfunnsansvar har presentert en miljørapport med tall som viser at energiforbruket kryper nedover hele tiden.

I fjor var gjennomsnittet 191 kilowattimer per kvadratmeter i byggporteføljen. Gjennomsnittet i norske yrkesbygg er 267.

– Nye bygg har krav til høye luftmengder som gjør at mange av dem bruker mer energi enn de eldre. Kanskje til og med mer enn de faktisk trenger, sier han.

Rosenholm Campus i Oppegård er toppeksempelet på hvordan et eldre bygg sparer energi.

– Vi har hatt rehabiliteringer der vi har fått ned forbruket fra 470 til 150 kilowattimer per kvadratmeter, forteller Oksvold.

Unngår å gjenta feil

Nøkkelen ligger hos drifterne. De arbeider hele året med alt som kan holde energibruken lav. Samtidig skal erfaringene deres inn i byggeprosjektene slik at de neste byggene blir bedre enn de forrige. Gamle tabber skal ikke gjentas.

Det har blant annet fått konsekvenser for måten Aspelin Ramm bestiller SD-anlegg og automatikk på.

– Helt konkret har vi vært veldig tydelige på at vi ikke ønsker aggregater med intern automatikk. De kommuniserer ofte dårlig med andre SD-systemer, sier Isak Oksvold.

På eget budsjett

Jan Solberg er en av driftsteknikerne som har de beste tallene å vise til. Han har ansvaret for Alna Senter, et kjøpesenter i lokaler som slett ikke ble bygd for å spare energi.

– På 70-, 80- og 90-tallet bygde de for at det skulle se pent ut, ikke for å spare energi, konstaterer han.

Hovedbygget på senteret i Oslo er fra 1970-tallet. Det ble bygd som lager. Den gangen var det taklukene som ble åpnet når det ble varmt.

– Vi tettet 100 av dem for å få ned energiforbruket, forteller Solberg.

Hvert eneste år får han til små eller halvstore tiltak for å redusere energiforbruket, over eget driftsbudsjett. I år er det satt av 360.000 kroner til å bygge om en av satellittene på senteret til LED-lys.

Ventilasjon og varmepumper

– Energiforbruket går ned hvert år. Det er egentlig rart at det går ned samtidig som vi tjener mer. I fjor hadde vi 2,027 milliarder kroner i omsetning på eiendommen. Når det ene går oppover og det andre nedover, må vi jo gjøre noe riktig, konstaterer Solberg.

Alternativer til stråleovner, bytting av ventilasjonsanlegg, varmepumper på både kjøling og varme og LED-lys er bare noen av tiltakene som Alna Senter er i gang med eller ser på. Nylig var Schneider innom på et prosjekt for å omprogrammere alle ventilasjonsanleggene for å få dem mer effektive.

– Vi må gå inn hele tiden og lete og finne den tingen som gjør det bedre. Hvis alt jeg snakker om, kan bli gjennomført, vil energiforbruket gå ned 30 prosent. Da er det snakk om ganske mye investeringer. Men vi kan ta det langsomt, vi må bare passe på at nesa peker den riktige veien, sier Jan Solberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee