loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GLEDER SEG: Markedsdirektør Axel Stuen Hammer i GK gleder seg til VVS-dagene, der selskapet satser annerledes denne gangen.
GLEDER SEG: Markedsdirektør Axel Stuen Hammer i GK gleder seg til VVS-dagene, der selskapet satser annerledes denne gangen.

GK serverer skreddersydde fagtapas

Arne Kongsnes / 2018-10-11 12:05:18

GK skal bruke VVS-dagene til kunnskapsdeling. På standen kan besøkende sette sammen sin egen kunnskapsmeny.

Foredragsserien er i form av korte en-slides foredrag.

– Besøkende kan velge og vrake i våre små fagtapas servert av GKs fagdirektør for ventilasjon, professor Mads Mysen, og vår fagdirektør for byggautomasjon, Roar Johansen, forteller Axel Stuen Hammer, direktør for marked og kommunikasjon i GK Norge.

På standen kan du også oppleve GKs helhetlige digitale løsning integrert i et kontormiljø. GK vil i tillegg ha en egen stand for rekruttering.

– GK er alltid på utkikk etter dyktige medarbeidere, og vi vet jo at det er mange rørleggere på denne messen, forteller Hammer, og presiserer at GK også ser etter alt fra ingeniører til nye lærlinger.

Taper millioner på ventilasjon

Hammer er opptatt av behovsstyrt ventilasjon, men mener mange ikke skiller et moderne system fra et gammelt.

– Den feilen koster flesk.

Ventilasjon har i lang tid vært styrt etter behov.

Kongstanken i ventilasjonssystemer er at ventiler og spjeld sluser luften til de som trenger den, og sparer luften der ikke nyttiggjøres, altså behovsstyres. Alle forstår at det betyr god økonomi og bedre forvaltning av ressursene.

– Mange forstår også at all ventilasjon har vifter som gir luften fart, og spjeld som bremser luften. De fleste moderne anlegg regulerer viftehastighetene, og da også strømforbruket fra viftene, i forhold til om bygget trenger mye luft eller lite luft. Full fart på viften, for bare å treffe full stopp i spjeldene, er jo ressurssløsing, sier Hammer.

Reagerer på gamle løsninger

På 1990-tallet ble det vanlig å regulere ventilasjonsviften etter trykket i ventilasjonskanalen. Viftens jobb ble å holde et gitt konstant overtrykk i kanalen. I denne løsningen sparer viften mye energi ved å justere luftmengden, men systemet har fremdeles en situasjon med unødvendig høy fart på vifte og unødvendig mye brems i spjeldene.

– Likevel er dette er løsningen vi ser i mange tilbud i dag. Denne løsningen er langt unna optimal drift. I et kontorbygg på 15.000 kvm må du ut med over 100.000 kroner ekstra bare i unyttig viftestrøm, hvert eneste år. Videre slites VAV-spjeldene ekstra hardt. Resultatet blir kort levetid og utskiftingskostnader som skyter i været, forklarer Hammer.

Styr etter «største spjeldstilling»

GK anbefaler at du styrer anlegget etter «største spjeldstilling». Det er situasjonen hvor spjeldene bremser luften minst mulig, og som naturligvis også krever minst mulig fart på viften, og derav lavest mulig energiforbruk.

– Differansen mellom optimal løsning og 1990-tallsløsningen med konstant trykksettpunkt, er fort omkring 10 kWh/kvm i året.

Byggautomasjon er spisskompetanse

Axel Stuen Hammer og GK er opptatt av at byggautomasjon er spisskompetanse.

– Nylig inngikk Statsbygg sin første totaltekniske entreprise. Statsbygg ønsker at den økte oppmerksomheten om anleggene vil føre til at driften av bygget blir bedre. De store entreprenørene sitter nemlig sjelden på spisskompetanse i byggautomasjon. Statsbygg gikk derfor ut med et innkjøp av egen totalentreprise for byggautomasjon, og tror det vil kunne sikre anlegg av ønsket høy kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee