loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GIGANTPROSJEKT: Fornebubanen, her slik Skøyen stasjon er tegnet, er en gigantisk utbygging. (Illustrasjon: Ruter)
GIGANTPROSJEKT: Fornebubanen, her slik Skøyen stasjon er tegnet, er en gigantisk utbygging. (Illustrasjon: Ruter)

— Mest utfordrende i moderne tid

/ 2017-09-12 13:57:03

— Fornebubanen er et av de største og mest utfordrende samferdselsprosjektene i Norge i moderne tid, sier Cowi-sjef Egil Bøckmann.

Cowi og Multiconsult har inngått en Joint Venture-avtale for prosjekteringen av Fornebubanen.

Selskapene har fra før svært god samarbeidserfaring fra InterCity-prosjektet Østfoldbanen. Nå står den lenge diskuterte Fornebubanen for tur. Den kommende T-banestrekningen vil gå fra Majorstuen til sentrum av Fornebu. Denne forbindelsen knytter Fornebu i Bærum til togstasjonene på Lysaker og Skøyen og til det øvrige T-banenettet på Majorstuen.

Betydelig byutviklingsprosjekt

– Man har snakket om Fornebubanen i en årrekke, og nå er det vi som skal være med på å realisere den. Dette er et av de største og mest utfordrende samferdselsprosjektene i Norge i moderne tid. Når Fornebubanen står ferdig, vil den bidra sterkt til å styrke Osloregionens kollektivtilbud, samt være en katalysator for smart og bærekraftig byutvikling rundt knutepunktene, sier Egil Bøckmann.

Prosjektet vil bidra til realiseringen av Oslo og Bærum sine planer for byutvikling. I tillegg til prosjektering av hele banestrekningen med tilhørende infrastruktur, inkluderer kontrakten stasjonsområder og påkobling av eksisterende T-banenett ved Majorstuen stasjon.

Ledende metrorådgiver

Cowi g Multiconsult har inngående kjennskap til og har i utstrakt grad arbeidet med byutvikling, infrastruktur og samferdselsprosjekter. Dette omfatter store og krevende metro- og undergrunnsprosjekter både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, som Cowi sine metroprosjekter i København og Multiconsult sine undergrunnsprosjekter i Singapore.

Sammen representerer Cowi og Multiconsult i sum det største metro-, geofaglige- og konstruksjonstekniske ingeniørmiljø i Norge og Skandinavia.

– Vi har god erfaring fra tilsvarende store metroprosjekter, blant annet i København, og med dette prosjektet befester vi oss som Skandinavias ledende metrorådgiver, sier Egil Bøckmann, administrerende direktør i Cowi.

Cowi er verdens tredje største rådgiver innen tunnelprosjektering. I Norge er selskapet blant annet involvert i Follobanens tunnel, som også er blant Nordens lengste tunneler på omtrent 20 km.

Skal lære av København

Som en del av teamet Cowi/Multiconsult, blir Metroselskapet i København med som «advisory board» til Fornebubanen. Metroselskabets evne til å skape merverdi, involvere interessenter og utvikle helhetlige løsninger, er blitt anerkjent ved flere anledninger. Blant annet har Københavns Metro blitt kåret til verdens beste metrosystem to ganger.

Det er særlig erfaringene Metroselskabet har med involvering av interessenter gjennom etableringsfasene som har stor læringsverdi. Nordic Infra AS er også med på teamet for å kunne tilby etat Fornebubanen den aller beste erfaringskompetansen fra entreprenør- og anleggsbransjen.

Om Fornebubanen

  • Fornebubanen er den største T-baneutbyggingen i moderne tid i Oslo.
  • Banen blir totalt 8,2 km lang fra Fornebu senter til Majorstuen. Ca. 5,6 km av strekningen er i Oslo.
  • Det skal bygges seks nye stasjoner: I Oslo er det planlagt nye stasjoner på Vækerø og Skøyen. I Bærum er det planlagt nye stasjoner på Koksaområdet, mellom Snarøyveien og Rolfsbukta, en stasjon ved Telenors hovedkontor, med utganger på begge sider av Snarøyveien og en stasjon med tilknytning mot Telenor Arena og adkomster fra begge sider av Oksenøyveien. I tillegg er det en stasjon ved Lysaker jernbanestasjon.
  • Reisetiden blir ca. 12 minutter fra Fornebu til Majorstuen.
  • Banen vil ligge i tunnel under bakken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee