loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BADELAND: – Ved å montere energimålere på flere steder i Sørlandsbadet fikk man bedre kontroll på fjernvarmebruken. Dermed kunne energiforbruket til hvert enkelt basseng måles hver for seg, forteller daglig leder Atle Homme (t.v.) og teknisk leder Børge Sundnes. (Foto: LOS)

Sørlandsbadet kutter energibruken kraftig

/ 2016-11-16 12:00:13

I løpet av ett år har Sørlandsbadet redusert forbruket av fjernvarme med 40 prosent og strøm med 5 prosent. Badelandet sparer 300.000.

Anders Gaudestad er administrerende direktør hos strømleverandøren LOS. Han er imponert over hvordan Sørlandsbadet har klart å redusere sine energiutgifter:

– Det finnes et stort potensial til energieffektivisering i næringslivet. Det første og viktigste man trenger for å få det til er vilje og fokus. Det fører igjen til økt kompetanse og nye og bedre løsninger. Dette synes jeg Sørlandsbadet er et godt eksempel på gjennom de tiltak de har gjennomført, sier Anders Gaudestad.

LES MER: Enorme sparemuligheter i svømmehaller

– Mange tror at det å drive badeland er synonymt med å bruke mye energi. Det er feil. Enkle tiltak og gode rutiner er stikkord i oppskriften på suksess, sier Atle Homme.

Han er daglig leder ved Sørlandsbadet, og stolt over hva bedriften har fått til.

Bedre kontroll

Våren 2013 ble de første tiltak satt i verk. Ved å montere energimålere på flere steder i anlegget fikk man bedre kontroll på fjernvarmebruken. Dermed kunne energiforbruket til hvert enkelt basseng, ventilasjonsanlegg, gulvvarme, radiatorer og gatevarme måles hver for seg. Teknisk leder Børge Sundnes var sentral i arbeidet.

Tester solfangere

– Med de nye målerne fikk vi også ny data, og kunne raskt se hvor det var nødvendig å sette inn korrigerende tiltak. Blant annet fant vi fort ut at den automatiske styringen var for dårlig. Den klarte ikke å tilpasse seg bruken av anlegget. Dermed tok vi over kontrollen. Badet ble soneinndelt, og vi styrte energiforbruket manuelt. Til tross for besparelsene opprettholdt vi samme temperatur i basseng og luft, forteller Børge Sundnes fornøyd.

Tross gode resultater på redusert energiforbruk så langt, ser Sørlandsbadet fortsatt en mulighet til å spare ytterligere. Nå testes effekten av et solfangeranlegg på 20 kvadratmeter ut. Blir resultatene positive, kan det gå mot en større investering.

Vurderer utvidelse

Sørlandsbadet har også planer for framtida:

– Vi har snart hatt drift her i ti år, og gått med overskudd siden oppstart. En utvidelse av anlegget er ikke utenkelig. Da bygger vi ut i sjøen, sier Homme.

Kunnskapen om energieffektiv drift de sitter med i dag, vil være verdifull dersom anlegget utvides.

– Skal det bygges nytt, er det viktig at vi bygger riktig. Isolasjon, ventilasjon, varmepumpe og solfangere er sentrale elementer, sier Børge Sundnes. Både han og Atle Homme gleder seg til å følge utviklingen på Sørlandsbadet fremover.

Fakta om Sørlandsbadet

  • Etablert i 2007 i Lyngdal
  • Eies av flere private investorer sammen med Lyngdal kommune og Vest-Agder Fylkeskommune
  • Cirka 200.000 besøkende årlig
  • 20 årsverk fordelt på 50 ansatte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee