loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SOLSKINNSHISTORIE: Lone Jessen og mannen Per Lindberg fikk med seg borettslaget på Rodeløkka på å montere solceller på taket. (Foto: nyebilder.no)

Soldrevet borettslag

Synnøve Prytz Berset / 2016-06-29 08:45:14

Her er Norges første borettslag med eget solcellesystem.

I Langgata på Rodeløkka i Oslo ligger det en blokk fra 1960-tallet med 69 solcellepaneler på taket. Langgata Borettslag består av ett- og toromsleiligheter.

Startet med studier

– Det startet med at Per tok en doktorgrad i materialfysikk ved Universitetet i Oslo, med spesiell fokus på solceller, forteller styreleder Lona Jessen i Langgata Borettslag.

Som en del av studiet fikk Lindberg våren 2013 oppgaven å designe og simulere virkningsgraden til et solcellesystem. Og i den forbindelse fikk han ideen om å gjøre dette i borettslaget hvor han bodde.

Paret tok opp forslaget i styret i borettslaget hvor de fikk positiv respons, og deretter sendte de søknad om støtte til Oslo kommune. I tillegg fikk de et pristilbud fra Solel.

Ville bli først

En av fordelene var at borettslaget hadde et enkelt tak å montere solceller på. I utregningene så de på kostnadene for en såpass variabel strømkilde i et 30 års perspektiv, samt investeringskostnaden.

– Motivasjonen i søknaden var blant annet at vi ville bli «Norges første borettslag med solceller» og kunne slik være et signalbygg som kunne høste kunnskap og inspirere andre til å vurdere et lignende tiltak, påpeker Jessen.

Jobben med å overbevise resten av borettslaget om at dette var lønnsomt ble viktig. Generalforsamlingen – med rekordoppmøte – vedtok utbyggingen så godt som enstemmig.

Andre følger etter

Veien videre var å søke plan- og bygningsetaten, installere strømmålere slik at strømproduksjonen kunne måles og analyseres, og installere standard solcellesystem til 363.000 kroner.

– For framtidige installasjoner er jeg sikker på at denne prisen kommer til å rase fort, sier Lindberg, som sammen med samboeren har vært mye i media på grunn av dette prosjektet.

Sju andre borettslag har allerede tatt kontakt for å høre om det kan være aktuelt for dem å gjøre det samme.

Gode for installasjon

  • Det må være skyggefritt
  • Se på taket: Er det gammelt – skift ut først om nødvendig
  • Tåler taket lasten? Spesielt viktig å sjekke for gamle tak
  • Hva skal strømmen brukes til? Er det en krets som klarer å ta imot all strøm som solcelle­systemet klarer å produsere?
  • Be gjerne en ekstern tredjepart om hjelp til vurdering av tilbudene du henter inn

 

Ønsker du mer informasjon? Kontakt Per Lindberg, post@lindbergpv.no eller Lone Jessen lojessen@gmail.com for mer informasjon.

 

LES MER: Dette er et utdrag av en større reportasje som du kan lese i sin helhet i siste nummer av fagbladet Norsk VVS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse