loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VARSLER ALLE: Systemet varsler hele bygget hvis det bryter ut brann i en leilighet, viser Espen Schrøder i Sfty.
VARSLER ALLE: Systemet varsler hele bygget hvis det bryter ut brann i en leilighet, viser Espen Schrøder i Sfty.

Varsler brann i hele bygningen

Georg Mathisen / 2018-08-22 11:02:31

Norske Sfty har fått internasjonal pris for smart brannvarsling og har reddet flere liv allerede.

Røykvarslerne snakker med hverandre og varsler naboene og alarmsentralen.

– Hvor mange røykvarslere er det egentlig som fungerer?

Espen Schrøder lar spørsmålet henge i luften. Til slutt svarer han selv. Han er i det snille hjørnet.

– La oss si 60 prosent, sier han.

Utgått batteri, alder og tekniske feil stopper resten.

Den som bor i enebolig, setter bare seg og sine i fare hvis det begynner å brenne og alarmen ikke går.

Den som bor i et borettslag eller sameie, risikerer alle i bygningen.

Leiligheter

Schrøder er driftsansvarlig i Sfty. Firmaet hadde lansert en mobilapp for personlig sikkerhet. Brann ble neste skritt. Hovedmålgruppen er leiligheter, ikke eneboliger.

– Hva er behovet i et borettslag eller et sameie? Jo, alle sammen trenger en røykvarsler, og alle må vite at alle fungerer. I dag er det mange som sitter på gjerdet med de gamle, gulnede røykvarslerne sine fordi de ikke har råd til et kablet alarmsystem, sier han.

Svaret hans er en multidetektor med både røykvarsling og mulighet for bevegelsessensor og innbruddsalarm, pluss temperaturmåler og fuktighetsmåler. De siste er kjekke å ha, og samtidig får de flere til å sjekke telefonen sin oftere. Dermed er de sikrere på å få det med seg når batteriet begynner å bli dårlig, for eksempel.

Seriekobler

– Vi seriekobler røykvarslerne. Dermed har du en felles brannvarsling for hele bygget samtidig som hver enkelt beboer kan holde øye med hjemmet sitt via appen. Alle røykvarslerne snakker direkte med hverandre. Samtidig bruker de internett for å varsle alle beboerne og den døgnbemannede alarmsentralen, forklarer Schrøder.

Han omtaler Sfty som Norges raskest voksende alarmselskap. I fjor installerte selskapet 10.000 enheter i 6.500 leiligheter.

– Når den lukter røyk, øker den hyppigheten på målingene. Dermed ser den forskjell på om det er vann, stekeos som dro forbi, en rask åpning av peisen eller noe annet. Dessuten kan du trykke på en knapp og «desensitivisere» den i ti minutter mens du tar ut ribba, beskriver han.

Riktigst, ikke raskest

Hvis røyknivåene øker, så går alarmen. Brannvarsleren skal ikke være den raskeste, men den riktigste. Den som går av raskest, er den som brukeren tar ut batteriene av og glemmer å sette de inn igjen, ifølge Schrøder.

Røykvarsleren sier fra til alarmsentralen og drifteren eller den som er brannansvarlig for bygget.

Alarmsentralen kontakter beboeren. Hvis beboeren bekrefter at det er brann eller hvis alarmsentralen ikke får tak i beboeren, så varsles brannvesenet. Samtidig får de andre i bygget tekstmelding med lenke til branninstruks og rømningsplan.

– Brannvesenet får vite på forhånd, mens de sitter i bilen, hvor de skal og hva som har skjedd. De vet for eksempel at det er tørrkoking av en gryte og at styreleder kan åpne døren til leiligheten, forklarer Espen Schrøder.

– Reddet tre liv

– Vi reddet minst to liv i 2017 og ett så langt i 2018 med kontrollert evakuering og godt planlagt aksjon av brannvesenet, sier han.

Sfty omtaler løsningen som en begynnelse på det smarte hjemmet, med mulighet for å legge inn for eksempel vann, radon eller annet som skal sjekkes eller styres. Det har også vist seg at styrene i borettslag og sameier bruker appen til å holde kontakten med hverandre og med beboerne. Det er mye enklere enn epost og egne portaler.

På teknologimessen CES i Las Vegas fikk det lille firmaet innovasjonspris for løsningen, i klassen for smarte hjem. Dessuten: Alt er laget og programmert i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee