loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Slik kan vi redusere byggefeil

Jan Erik Røine / 2017-02-01 06:30:12

Lærer ikke byggenæringen av sine feil? Det ser ikke slik ut.

Sintef Byggforsk har siden 60-tallet gjennomført tusenvis av tilstands- og skadeanalyser av norske bygg. I analysene finner man ofte at byggskadene går igjen i prosjekt etter prosjekt. Feil gjentas. Byggefeil koster samfunnet milliarder hvert år.

Men hva fører til byggefeil? Er det prosjekteringen, byggeprosessen, person- eller systemfeil?
– Man kan ikke si bestemt at det er noen eller noe som fører til byggefeil. Det er et sammensatt problem, men vi ser at ting går igjen. Det kan være mangel på kompetanse hos aktørene, feil eller mangler ved prosjekteringen, at man ikke bygger som prosjektert, eller at aktørene hver for seg gjør ting riktig men mangler helhetsforståelsen, forklarer forsker Halvard Høilund-Kaupang i Sintef Byggforsk til Norsk VVS.

Dårlig samhandling

Sammen med seniorforsker Anders-Johan Almås skal han holde innledningsforedraget under Solstrandkonferansen, 16.-17. februar. Tema for årets konferanse er byggefeil og hva bransjen kan gjøre for å bedre byggeprosessen og redusere byggefeil.

Hele Solstrand-programmet finner du her

–  Folk går litt for ofte i beina på hverandre. Samhandlingen kan bli bedre og så må man bli flinkere til å anerkjenne andre fag, ikke bare tenke på sitt eget. Man må kjenne sin plass i køen og vite hvem som kommer før og hvem som kommer etter. Da unngår man å spenne bein på hverandre.

Kompleksiteten i byggeprosjekter øker. Er bransjen i stand til å takle det?

– Ja, jeg tror bransjen er klar for det. Potensialet for å gjøre det bra er stort. Men bransjen er litt konservativ og må ta kompetanseheving mer seriøst som bransje.  At kompleksiteten i byggeprosjekter øker, gjør det ikke nødvendigvis vanskeligere å bygge, men lettere å gjøre feil. Satt litt på spissen så kan mange løsninger virke mindre robuste enn før, men det er fordi marginene ofte er mindre. Det gjør at man må være nøye for å unngå å gjøre feil. Når det er sagt finnes det mange løsninger som er både enkle, robuste og egnede for moderne byggeskikk.

Høilund-Kaupang presiserer at de ikke har noen fasit for hvordan man skal unngå byggefeil.

– Men generelt så kan vi si at koordinatorrollen bør styrkes og så må man bli flinkere til å snakke med andre fag. Prosjektet må i større grad settes foran hver enkelt aktørs bidrag.

Viktig tema

Solstrandkonferansen 2017 retter fokus på byggefeil. «Lærer ikke byggenæringen av sine feil – og hva kan vi bidra med?» er spørsmålet som stilles på årets konferanse som arrangeres på ærverdige Solstrand Hotel i Os, 16.-17. februar.

Trykk her for påmelding til Solstrandkonferansen

Til å besvare det spørsmålet har arrangøren fått med rådgivere, entreprenører og byggherrer til å snakke om hvor de mener skoen trykker og hva som skal til for å snu trenden.

– Det startet med at vi leste artikkelen til Sintef, og fant ut at dette er et interessant tema vi ønsket å rette fokus på. Ett viktig mål for oss har vært å belyse utfordringer, og samtidig bruke tid på å se på mulige løsninger. Derfor er også deltittelen på programmet «hva kan vi bidra med?». Gjennom foredrag og gruppearbeid er målet at deltakerne skal lære, bli oppmerksomme, dele og utvikle seg videre, forteller arrangementansvarlig Anita Topdal på vegne av Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk forening.

Ledige plasser

Obas Vest, AF gruppen, Hjellnes Consult, Muliticonsult, Chr. M. Vestrheim, Sintef, Lent, Statsbygg, Metier, Kvalitetskontroll og MultiBIM stiller med foredragsholdere på årets konferanse.

– Vi er veldig glad for at de har takket ja til å komme hit, understreker Topdal som til daglig jobber i Statsbygg.

– Vi er så langt godt fornøyd med responsen vi har fått på valg av tema. Dette er tydeligvis noe som interesserer mange, og folk er klar for endringer. Blant deltakerne har vi en fin blanding av aktører fra hele byggebransjen; rådgivere og entreprenører fra både byggfag, elektro, automasjon og VVS. I tillegg ser vi at mange byggherrer har valgt å sette av de to dagene.

Er det ledige plasser igjen?

– Ja. Så langt har vi godt oppmøte med om lag 100 deltakere, men det er fortsatt noen ledige plasser, opplyser Topdal.

Norsk VVS er medarrangør av Solstrandkonferansen 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee