loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

– Skummelt å overta etter Stensaas

Jan Erik Røine / 2015-08-18 11:20:08

Sturla Ingebrigtsen har akkurat gitt ut sin første bok, i fotsporene etter selveste Leif I. Stensaas, en bauta i VVS-bransjen.

Den nye boken, Ventilasjonsteknikk Del 1, er basert på klassikeren til Stensaas, også den med tittelen Ventilasjonsteknikk 1. Den boken ble sist revidert i 1999.

– Er det skummelt å overta etter Stensaas?

– Ja, for han var jo en legende i bransjen. Så det er en voldsomt stor oppgave å fornye den boka der, altså! svarer Sturla.

Nå er oppfølgeren kommet på markedet:

http://norskvvs.no/article/20150810/NYHETER/150819996/1026&ExpNodes=1026


Et oppslagsverk for en hel bransje

Siv. ing. Leif I. Stensaas døde tidligere i år. Han sovnet stille inn etter lengre tids sykeleie, i en alder av 84 år.

– Han gikk dessverre bort før han fikk se oppfølgeren til boken han skrev, og som først ble gitt ut i 1973, sier Sturla.

I likhet med den gang blir også oppfølgeren gitt ut av Skarland Press.

– Boken til Stensaas har vært et oppslagsverk for en hel bransje. Ventilasjonsbransjen i Norge er jo ikke veldig gammel, mye av ventilasjonsbransjen er fra slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Så alle som jobber i bransjen i dag, har brukt boka til Stensaas som lærebok og oppslagsbok, sier Sturla.

– Mye av grunnlaget for det vi bruker i dag, er gjort på slutten av 60-tallet, og de fysiske lovene har ikke endret seg siden den gang. Men det er blitt mange endringer med tanke på krav til inneklima, luftmengder, energikrav og slike ting. Pluss behovsstyrt ventilasjon, som ikke var mye i bruk på begynnelsen av 70-tallet, da boka til Stensaas først kom ut. Og med tanke på at den siste revideringen ble gjort i 1999, for 16 år siden, var det på høy tid med en oppdatert lærebok, tilføyer han.

Minneord om en bauta i VVS-bransjen:

http://norskvvs.no/article/20150612/NYHETER/150619995/1011&ExpNodes=1004

– Jeg har lært utrolig mye

Den nye boken er på 504 sider, godt illustrert med alt fra formler og tabeller til figurer og diagrammer. Det skal gjøre det enklere å formidle fagstoffet til leseren.

– Er du stolt av innholdet i boken?

– Ja, absolutt. Det ligger veldig mange arbeidstimer bak, og jeg føler at det er blitt et godt produkt. Dessuten, å få muligheten til å skrive en bok som dette, ser jeg på som en stor anerkjennelse. Samtidig har jeg lært utrolig mye av å sette meg inn i alt veldig grundig.

Den nye boken er tilgjengelig her:

http://www.vvskunnskap.no/

Beregnet for ingeniørutdanningen

Den nye boken er den første av to bøker som skal gi det teoretiske grunnlaget for prosjektering av ventilasjonsanlegg for komfortventilasjon. Del 2 skal etter planen komme i 2016.

Dette skal være lærebøker innen ventilasjonsfaget, beregnet for ingeniørutdanningen i Norge.

– Målet er at en student som har gjennomgått bøkene, skal kunne fungere som ingeniør innen ventilasjonsfaget, enten som rådgiver, entreprenør, leverandør eller annet, sier Sturla.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse