loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Den nye NVE-rapporten "Energibruk i yrkesbygg" viser at et typisk kontorbygg bruker mer energi til elektrisk utstyr enn oppvarming. (Arkivfoto)

PC og de andre kontorutstyr bruker mest energi

/ 2016-02-24 07:00:50

Ny rapport fra NVE viser at norske kontorbygg bruker mer energi til utstyr enn til oppvarming.

NVE har undersøkt hva energien går til i en rekke bygningstyper, og når det gjelder norske kontorbygg fant de at de bruker mer energi til PCer, skrivere, kaffemaskiner, oppvaskmaskiner og annet elektrisk utstyr, enn til å varme opp hele bygget.

På bakgrunn av funnene har NVE skrevet rapporten «Energibruk i yrkesbygg» hvor de viser at et typisk kontorbygg i et normalår bruker mer energi til elektrisk utstyr, enn til oppvarming av bygget. Strøm til belysning og ventilasjon kommer i tillegg.

Lite informasjon

Bakgrunnen for kartleggingen var at det fantes mangelfull informasjon om energibruk i norske yrkesbygg. Energibruken i boliger er relativt godt kartlagt, og med den nye rapporten er det mulig å danne seg et mer komplett bilde av energibruken i norske bygninger.

– Den største forskjellen i energibruken i yrkesbygg og boliger, er at man i boliger bruker en større del av energien til oppvarming. Alt det elektriske utstyret i kontorbygg produserer en del varme som gjør at man bruker mindre energi til oppvarming. Men denne varmen gjør også at det kan bli for varmt inne i kontorbygget om sommeren, slik at man må bruke energi på kjøling av bygget. I løpet av et år bruker kontorbygget faktisk mer energi til å kjøle bygget, enn til å varme opp tappevann, skriver NVE på sine nettsider.

Sammenstiller resultater

Rapporten sammenstiller resultater fra FoU-arbeid NVE har gjennomført siden 2012. Rapportene «Energibruk i kontorbygg», «Analyse av energibruk i forretningsbygg» og «Analyse av energibruk i undervisningsbygg» er publisert tidligere.

– Den nye samlerapporten gir en oversikt over formålsdelt energibruk yrkesbygg, som er delt i elleve kategorier. Det vil si hvor mye energi som brukes pr m2 pr år i representative bygg innenfor hver kategori, og hvordan energibruken fordeles på formålene oppvarming av bygget, oppvarming av tappevann, ventilasjon, belysning, elektrisk utstyr og kjøling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse