loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LØNNSOMT SAMARBEID: Daglig leder Vidar Mittet (t.v.) og energirådgiver Per Øyvind Skotheimsvik fra Energiråd AS. (Foto: Jan Erik Røine)

Mittet halverer nesten energibruken

Jan Erik Røine / 2016-09-29 07:45:54

Redusert energibruk øker konkurransekraften for Mittet AS i et knalltøft filtermarked.

ÅLESUND:  Det er i år 70 år siden Vidar Mittets far etablerte Mittet på Eidsnes utenfor Ålesund. I 1946 produserte de klær og tekstiler. I dag er det filter og isolasjonsprodukter som kommer ut av fabrikkene i Ålesund og Litauen. Men markedet, både nasjonalt og internasjonalt, for en liten produsent er tøft.

Hard konkurranse

Det handler om å være konkurransedyktig. Ikke bare på pris, men også i produksjon. Filterproduksjon er energikrevende. Og energi koster. Derfor har Mittet satt fokus på energibruken. Som leverandører i VVS-bransjen, er de daglig engasjert i å levere produkter som bidrar til økt energieffektivitet, både gjennom gode filter og ikke minst isolasjonsløsninger for kanaler og rør.

– Da må man selvsagt også gå foran og ha en energieffektiv produksjon, sier daglig leder Vidar Mittet.  Bedriften har derfor satt i gang et omfattende energispareprogram, der de nå har satt som mål å redusere energibruken med nærmere 50 prosent.

– Hårete mål, men ikke urealistiske, kan energirådgiver Per Øyvind Skotheimsvik fra Energiråd AS bekrefte.

Mittet Ålesund 1 761MUNTERT: Energirådgiver Per Øyvind Skotheimsvik og Vidar Mittet.  (Foto: Jan Erik Røine)

– Vi tilbyr et enøk-program der vi hjelper byggherrer og industri til faktisk realisert besparelse. Det er altså ikke bare snakk om å avdekke muligheter, men å komme i mål med besparelsen.

Grundig gjennomgang

Skotheimsvik har gått grundig gjennom bygg, tekniske anlegg og produksjonsutstyr hos Mittet, og avdekket en rekke energisparetiltak. Bedriften er nå i gang med planleggingen, der de også søker om støtte til gjennomføringen hos Enova SF.  Som en del av programmet skal det etableres energiledelse i bedriften, en sentral aktivitet for å sikre varige resultater. Energispareprogrammet for Mittet AS blir gjort i samarbeid med energileverandøren Tafjord Marked AS.

– Energi er en stor kostnad og vi så at vi brukte mye. Målet med energispareprosjektet er helt klart å bruke mindre, men også øke miljøkvaliteten, sier daglig leder Vidar Mittet.

Stort sparepotensial

Blant tiltakene som foreslås er utskifting av armaturer, driftsoptimalisering, varmegjenvinning fra LPG-ovner og installering av varmepumpe til oppvarming av fabrikken.

– Ut fra de tiltak som nå er aktuelle å gjennomføre i bedriften, har vi kalkulert en besparelse som viser at det faktisk er mulig å spare nesten 50 prosent av energien de bruker i dag, sier Skotheimsvik.

Mittet AS omsatte for 51 millioner kroner i 2015 og hadde 35 ansatte ved årsskiftet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse