loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Skriver masteroppgave om behovsstyrt ventilasjon

Jan Erik Røine / 2015-08-21 10:55:50

Masteroppgaven til Anders Reinertsen Liaøy (25) tar for seg utfordringer med å oppnå godt fungerende energieffektiv ventilasjon.

Oppgaven bygger på erfaringsinnhenting fra ulike aktører i byggenæringen. I arbeidet med oppgaven har Anders intervjuet 11 personer, hvorav flere er kjenninger i VVS-miljøet.

Mange kjente VVS-navn

Her er noen av dem han har intervjuet:

* Trondheim Eiendom, Seemi Lintorp, fagansvarlig VVS

* Drammen Eiendom KF, Geir Andersen, teknisk leder

* Sylvia Skar, energi- og miljørådgiver, Norconsult AS

* Frode Holthe, seksjonsleder VVS, Rambøll Norge AS

* Egil Sørensen, leder forbedring /prosessutvikling, GK Norge AS

* Jens Petter Burud, teknologi- og utviklingsdirektør,Caverion Norge AS

* Sturla Ingebrigtsen, markedssjef, Systemair AS

* Tore Stenbråten, produktutviklingssjef, Trox AuranorNorge AS

Kvalitativ undersøkelsesmetode

– Oppgaven min benytter en kvalitativ undersøkelsesmetode, noe som kanskje er litt utradisjonelt på studieretningen jeg går. Jeg setter stor pris på å få snakke med så mange kunnskapsrike personer i bransjen og jeg tror at funnene jeg gjør vil være interessant for mange, sier Anders.

I fordypningsoppgaven Anders jobbet med mens han var på utveksling i Lisboa høsten 2014 så han på komplette løsninger for behovsstyrt ventilasjon, som optimaliserer energibruken til viftedrift.

– Løsningene jeg så på var Lindinvent, Swegon Wise, Trox VIP X, Lindab Pascal og Fläktwoods Ipsum. Jeg så også på utfordringer ved å få denne typen løsninger til å fungere som tiltenkt, forklarer Anders til Magasinet Inneklima.

I sin masteroppgave fokuserer han i større grad på prosessen med å implementere energieffektive ventilasjonsløsninger i byggeprosjekter.

– Masteroppgaven omhandler utfordringer knyttet til ulike rollene i byggeprosjekter, de ulike fasene og andre tema som intervjuobjektene trekker fram. De tre klart største utfordringene som peker seg ut går på aspekter i forhold til tidligfasen og byggherren, igangkjøring- og overleveringsfasen, samt kompetansen i bransjen, da spesielt knyttet til behovsstyrt ventilasjon.

Mer om funnene Anders gjør i masteroppgaven, kommer i en av høstens utgaver av Norsk VVS.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse