loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MÅNEDENS BYGG: Basen på Marineholmen i Bergen er kåret til Månedens bygg i oktober av Grønn byggallianse. (Foto Odd Roar Aalborg)
MÅNEDENS BYGG: Basen på Marineholmen i Bergen er kåret til Månedens bygg i oktober av Grønn Byggallianse. (Foto Odd Roar Aalborg)

Dobbeltvirkende fasade til topps

/ 2017-10-31 14:23:02

Basen på Marineholmen i Bergen er kåret til Månedens bygg i oktober.

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket med målepunkter som på sikt vil gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen, er noen av miljøfaktorene til Månedens bygg for oktober – Basen på Marineholmen i Bergen, et kontorbygg på 8.500 kvadratmeter.

Det er Grønn Byggallianse som står bak den månedlige kåringen.

Værhud i glass

Den spesielle fasaden består av en dobbel glassfasade over to etasjer.

Ytterste sjikt består av en værhud i glass, boltet til vertikale stålprofiler. Det er 60 cm avstand fra ytterfasaden til den isolerte innerfasaden.

I mellomrommet monteres automatisk solavskjerming og ventiler i topp for utlufting og avstenging. På vinteren vil den doble glassfasaden virke isolerende. På sommeren vil en åpning av lukene bidra til å kunne lufte ut varm luft. Det ytre glasset har et organisk mønster, et «nettverk» av gjennomsiktig keramisk print.

Den doble glassfasaden gir bygget et arkitektonisk uttrykk, uten dominerende og synlig solavskjerming.

Bygget har et sentralt atrium med glasstak, som sikrer tilstrekkelig dagslys for alle arbeidsplassene mot midten i bygget.

Breeam Nor Excellent

Solceller på taket produserer totalt 80.000 kWh. Flere målepunkter er etablert og resultatet fra disse målingene skal gjøres tilgjengelig ovenfor fagmiljøer, rådgivere og andre byggherrer.

All kjøling er forsynt med sjøvann fra byfjorden via Energisentralen på Marineholmen. Sjøvannsinntaket ligger på rundt 100 meters dyp for å ha stabil temperatur på ca. 8 grader. Det samme sjøvannet skal leietaker DNV-GL bruke i deres labforsøk.

Bygget har oppnådd BREEAM NOR-sertifiseringen Excellent.

 Fakta

  • Byggherre: GC Rieber
  • Arkitekt: B + B Arkitekter
  • Entreprenør: Delt entreprise med hovedentreprenører Backe Bergen og Byggmesteren Vest
  • Energiklasse: Energimerke B, BREEAM NOR Excellent
  • Byggår: 2015-2017

 

Lær mer om bygget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee