loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MÅNENDENS BYGG: LHL-sykehuset er 28.500 m2 med til sammen 1.749 rom fordelt på 13 operasjonsstuer, 35 poliklinikkrom og 237 ordinære sengeplasser. (Foto: Finn Ståle Felberg)
MÅNENDENS BYGG: LHL-sykehuset er 28.500 m2 med til sammen 1.749 rom fordelt på 13 operasjonsstuer, 35 poliklinikkrom og 237 ordinære sengeplasser. (Foto: Finn Ståle Felberg)

LHL-sykehuset er månedens bygg

/ 2018-03-01 10:22:27

Grønn Byggallianse har kåret LHL-sykehuset ved Aspelin Ramm til månedens bygg i februar.

På Gardermoen Campus har man samlet nyskapende virksomheter innen helsesektoren for i felleskap å finne fremtidens helse- og velferdsløsninger.

Området utvikles av Gardermoen Campus Utvikling AS, et selskap eid av og Hemfosa Samfunnsbygg AS og Aspelin Ramm Eiendom AS.  Arkitektene bak prosjektet er Nordic — office of architecture.

Fremtidens helsevesen vil kreve mer brukerorienterte løsninger og ny velferdsteknologi, og innovasjonsmulighetene i norsk helsesektor er mange. Ved å samle ulike aktører i en felles helseklynge har man skapet en arena for samhandling og innovasjon.

Bygningene

De ferdigstilte bygningene setter en høy standard for arkitektonisk og miljømessig kvalitet.

Sykehuset er fordelt på flere bygningsvolumer, bundet sammen av et sentralt midtbygg, med en tydelig deling av funksjoner i hvert sitt bygg. Arbeidsintensive arealer ligger mot adkomstsoner og torg, mens sykesenger, rehabiliteringsarealer og hotellsenger er plassert mot grøntarealer. Det typiske sykehus- eller institusjonspreget er tonet ned, noe bruken av mye treverk og glass i fasadene understøtter.

Knyttet til sykehusets sentrale midtbygg ligger Helsehuset som et selvstendig bygningsvolum, understreket både gjennom formspråk og materialbruk. Samtidig er bygget teknisk og funksjonelt knyttet opp mot sykehuset slik at det sikres en robusthet i fremtidig arealbruk. Også i Helsehuset er det lagt vekt på å skape gode arbeidsplasser med pasientbehandlingen i fokus.

Sikter mot toppen

Ambisjonen for de første byggetrinnene har vært å bli blant Norges mest klima- og energivennlige helsebygg.

Med støtte fra Enova er det utviklet innovative energiløsninger som gjør at sykehuset vil spare energi tilsvarende 250 vanlige husstander, sammenlignet med hva forbruket hadde vært om sykehuset var blitt bygget etter dagens forskrifter.

Miljøfakta

  • Energiklasse A, herunder en rekke innovative energitiltak.
  • Varme og kjøling gjøres med en lokal energisentral, basert på fornybar energi fra grunnvann, varmepumper og spillvarme
  • I byggefasen ble byggoppvarmingen gjort med fornybare biopellets, i stedet for forurensende propanbrennere
  • Bussavganger hvert 15. minutt mellom Gardermoen Campus, Oslo Lufthavn og Jessheim
  • 84 ladestasjoner for elbiler
  • Investeringsstøtte på inntil 29,9 millioner kroner fra Enova for å gjennomføre innovative energitiltak.

2 svar til “LHL-sykehuset er månedens bygg”

  1. Thanks so much for the post.Really thank you! Keep writing.

  2. Cialis sier:

    Thanks for giving malls addresscialis

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee