loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Europeere om helse: Inneklimaet viktigere enn trening

Jan Erik Røine / 2015-08-21 11:14:19

Ifølge europeere er et sunt hjem viktigere for helsen enn å unngå tobakk eller å trene. Likevel lufter mange for sjelden og tørker tøy i oppholdsrom.

Vi tilbringer 90 prosent av tiden innendørs, hele tre ganger mer enn på 1950-tallet. Likevel lever mange i et usunt inneklima. 80 millioner europeere lever i hjem med fukt, som nesten dobler risikoen for å utvikle astma. Samtidig går dagens byggenormer på bekostning av inneklimafaktorer som dagslys og naturlig ventilasjon.

Det er noen av funnene i en stor undersøkelse, initiert av VELUX Gruppen.

Søvn, frisk luft og dagslys scorer høyt

Unngå tobakk! Tren! Spis rikelig med frukt og grønt! Årevis med offentlig debatt har gjort europeere bevisst på disse retningslinjene for en sunn livsstil. Selv om inneklima ikke har vært like mye og lenge på dagsorden, mener vi likevel dette er viktigere.

Undersøkelsen Healthy Homes Barometer omfatter 12 000 europeere i 12 land, inkludert Norge. Den er utført for VELUX Gruppen av det danske analyseinstituttet Wilke og er den mest omfattende hittil om europeeres synspunkter og adferd i forhold til sunne hjem.

Respondentene er blant annet spurt hvor viktige ni faktorer er for helsen. Og tre av de fire faktorene som rangeres høyest er direkte relatert til hjemmet.

Det vi bruker mest tid på i hjemmet, nemlig å sove, anses også som den viktigste helsefaktoren. Ventilasjon for frisk luft og rikelig med dagslys vektlegges som nummer to og fire. De øvrige faktorene er å spise rikelig med frukt og grønt (2), tilbringe tid utendørs (5), unngå tobakk (6), regelmessig trening (7), unngå kjemikalier (8) og innta kosttilskudd (9), skriver VELUX i en pressemelding.

Det er veldokumentert at inneklima har stor betydning for helse, trivsel, læring og jobbprestasjoner. Eksempelvis lærer barn 15 prosent bedre i omgivelser med godt inneklima.

– Vi tilbringer nesten all vår tid innendørs og tar over 20 000 åndedrag daglig. Likevel har betydningen av et sunt inneklima blitt noe overskygget av andre helsediskusjoner. Det er derfor gledelig at inneklima nå anses som viktig for helsen. Vi må evne å tilrettelegge for bygg og boliger som både er miljøvennlige, energibesparende og sunne, sier Torgeir Øverås, administrerende direktør i VELUX Norge.

Vi lufter for sjelden og tørker tøy inne

Selv om vi oppfatter inneklima som et viktig helseelement, har mange av oss rutiner som bidrar til det motsatte. Dårlig inneklima kan skyldes forhold som for lite frisk luft og dagslys, tørking av klær i oppholdsrom eller at soverommet ikke er helt mørkt om natten.

Healthy Homes Barometer viser at vi ikke lufter tilstrekkelig i vintermånedene. Nesten hver fjerde europeer (23,6 %) skifter ikke luften i boligen daglig, noe som er nødvendig for god luftkvalitet. I Norge er tallet hele 39,9 %.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee