loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ENKLERE: – For å tilpasse og forenkle BUS-koblingene har vi utviklet ClimaConnect for å få koblet sammen komponentene på en enklere måte, forklarer daglig leder i BS Teknikk, Gunnar Børsand. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Fra regnestav til nettbutikk

Synnøve Prytz Berset / 2016-11-21 09:03:03

Helt siden de startet opp i 1986 har systemleverandør BS Teknikk satset på å ligge forut for utviklingen. – Vi må lage systemer som er effektive og lette å forstå, sier daglig leder Gunnar Børsand.

BS Teknikk ble startet opp av Gunnar Børsand og Steinar Stavseth i 1986 og leverer styringssystemer for varme, ventilasjon og kjøleanlegg, inklusiv romkontroller.

– Og ikke minst web-basert SD-anlegg for overvåkning av anlegg, som er den største utviklingen i bransjen, sier daglig leder i BS Teknikk Gunnar Børsand.

Da de startet opp BS Teknikk var det mange store, tunge automatikkaktører i markedet. Tanken med BS Teknikk var å jobbe med standardiserte og effektive rutiner for å kutte ned på kostbar arbeidskraft.

– Som et litt mindre selskap har vi kunnet være litt mer innovative og raske til å ta i bruk nye, anerkjente systemer. Vi satset på å levere anleggene i løpet av en kort uke, noe som vanligvis tok en måned for de store, tyngre organisasjonene, sier Børsand.

Nettbutikk

De startet med å lage en regnestav som gjorde at kunden kunne lage sitt eget tilbud og plukke ut det systemet han ønsket.

Regnestaven flyttet de så inn i en PSION, en slags forløper til iPad, hvor prisene kunne plukkes ut.

– Nå har vi kommet dit at vi i disse dager lanserer vår egen web-butikk hvor kunden kan designe og prise sitt eget anlegg fullt ut.

Tidligere har det vært vanlig at kunden skrev forespørsel til BS Teknikk og de tegnet tilbud.

– Dette tok mye tid. Nå har vi er verktøy slik at kunden kan gjøre det selv.

Kunden fyller ut på nettsiden som vil generere et tilbud i løpet av kort tid; med priser, stykkliste og systembilde. BS er online over anleggene og kan hjelpe kjapt om noe ikke fungerer.

Jobber i team

Utfordringen til systemleverandører er at de skal få bygget til å virke: lysstyring, varme, ventilasjon. Alt skal spille sammen. Noe som er avhengig av at rørleggeren, elektrikeren og ventilasjonsentreprenøren har gjort ting riktig. Og at de kan jobbe lett, raskt og riktig.

– De fleste av produktene i markedet er gode nok. Det er hvordan du bruker dem og legger ting til rette det avhenger av, understreker Børsand.

I begynnelsen var de først og fremst opptatt av at de arbeidet raskt og riktig selv.

– I dag er vi opptatt av at alle som jobber med et bygg jobber riktig. Vi prøver å bistå slik at rørleggerne og elektrikerne jobber raskere, riktigere og lettere. Dermed er suksessfaktoren større for alle, påpeker Børsand, og legger til at det er fort gjort at man sitter på sin egen tue.

– Jeg mener det er viktig å jobbe i team og komme til et felles mål på best mulig måte. Og ikke minst må det gå raskt fordi byggetiden er kortere nå. Vi har ikke tid til å feile, understreker han.

Suksessfaktoren

En viktig del av effektiviseringen ligger det nye ClimaConnect BUS-systemet de har utviklet som kommuniserer med intelligente komponenter.

– Vi sender for eksempel data til en vifte, pumpe eller spjeldmotor i et ventilasjonsanlegg og får øyeblikkelig beskjed om ting fungerer, sier han, og legger til:

– Det er der suksessfaktoren ligger. Å kunne styre anlegget med mindre materiell og installasjonstid, men til mye bedre kvalitet, sier han.

Med nye ClimaConnect er veldig enkelt å koble systemet; elektriker legger kun hovedstrøm og resten kobles sammen med standard Patche-kabler. Derav uttrykket Plug&Play.

– Før tok det mange flere timer å sette opp et anlegg. Nå har byggetiden gått ned betraktelig, vi må levere med en gang.

Energibruk

Effektivisering av energibruken og det å kunne presentere en energilogg som viser at anlegget fungerer bra eller oppdage feil tidlig, er veldig viktig i moderne automasjonsanlegg.

– Vi kan sette opp en basestasjon som måler tilstedeværelse i bygget og slik at vi for eksempel kan styre lys, temperatur og ventilasjon til der folk faktisk er, sier Børsand.

Tidligere var automatikktavlen utstyrt med utallige kontaktorer, releer og annet. Dette er nå erstattet med en liten PLS (Program Logiske Styringer), en liten regulator som de programmerer til å gjøre ting. Og i stedet for alle kablene og ledningene har man noen få, intelligente komponenter som styrer alt automatisk. Dette resulterer i at de sparer rør og elektrisk materiell som igjen sparer montasjetid og kostnader generelt.

– Nå har for eksempel ventilene innebygde energimålere. De integrerte komponentene har mye mer informasjon i seg. Noe som gjør at vi kan drifte og følge med på anlegget, forklarer Børsand.

I BUS-systemet samles energidata som presenteres i energioppfølgingssystem. Her kan man eksportere data til Excel regneark til bruk av kunden eller eksterne energioppfølgingssystemer som eksempelvis Enova.

– Vi lager en energilogg til kunden slik at han kan følge med bygget sitt og for eksempel se hvordan energibruken har utviklet seg over en viss periode.

Automatikk

Børsand syntes det er viktig at bransjen kan levere automatikksystemer i bygg som folk skjønner. Han trekker frem bilbransjen som eksempel på hvordan man kan utvikle enkle og oversiktlige automatikkløsninger.

– Vi må lage intuitive systemer som er lette å forstå. Jeg bruker iPad til det meste, her kan kunden og vi følge med på anlegget, sier han og legger til.

– De siste 2–4 årene har automatikk blitt ordentlig morsomt. Vi har løftet oss opp på et veldig spennende nivå. Vi får så veldig mye mer ut av det enn tidligere.

Rehabilitering

BUS-systemet kan brukes både på nye og ikke minst gamle anlegg. På eldre anlegg kan deler av anlegget ifølge Børsand med fordel byttes ut med intelligente komponenter.

Mange bare kaster ut de gamle anleggene og installerer nye. Men det kan fort bli veldig dyrt.

– Jeg tror markedet for dette er vel så interessant for rehabilitering. Med vårt system kan vi ruste opp de gamle anleggene på en enkel måte ved å for eksempel beholde vifter og maskinelt utstyr og ta i bruk omformere som gjør at vi kan styre og lese av utstyret inn mot systemet, forklarer han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse