loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Den nye BREEAM-NOR-manualen setter tilsvarende kvalitetskrav for sertifisering av bolig som for næringsbygg. Oslo S Utvikling og Rom Eiendom har allerede tjuvstartet BREEAM-NOR for bolig. (Foto: NGBC)

Første BREEAM-NOR for bolig

/ 2016-04-29 06:00:37

Oslo S Utvikling og ROM Eiendom er de første ute med å teste BREEAM-NOR for bolig.

Planen er at ny BREEAM-NOR manual skal lanseres før sommeren, og den kommer til å inkludere en ny byggkategori: BREEAM-NOR for bolig. Dermed får boligutbyggere muligheten til å dokumentere miljøkvalitet på lik linje med utbyggerne av næringsbygg.

Oslo S Utvikling (OSU) og ROM Eiendom har allerede tjuvstartet testingen av systemet på to prosjekter, skriver Norwegian Green Building Council i en pressemelding.

OSU på prosjektet Eufemias Hage i Bispevika, et prosjekt som vil bestå av 145 leiligheter med næringslokaler på gateplan og ROM Eiendom i Schweigaardsgate 40-46, som skal inneholde omkring 65 leiligheter.

Helhetlig system

ROM Eiendom har allerede jobbet med BREEAM-NOR i mange prosjekter, blant dem Schweigaardsgate 21 og 23, som var de første BREEAM-NOR-klassifiserte næringsbyggene i Norge.

Ifølge prosjektsjef Sven Kruse-Jensen er systematikk, metode og kvalitetssikring i byggeprosessen hovedgrunnene til at ROM tar i bruk BREEAM-NOR for bolig.

– Vi har god erfaring med BREEAM. Det er ikke bare en miljøklassifisering, men et helhetlig system for hvordan jobbe med et byggeprosjekt.

Han tror ikke boligkjøpere vil etterspørre BREEAM-klassifiserte boliger på samme måte som investorer og leietagere i næringsbygg.

– Det er nok de færreste kjøperne i boligmarkedet som vet hva en BREEAM-klassifisering innebærer av kvaliteter, men det kan jo være at noen vil etterspørre det i fremtiden, sier han.

Kvalitetsstempel

Også OSU mener at BREEAM vil øke kvaliteten både i byggeprosessen og sluttresultatet på deres prosjekt i Bispevika.

De har også nylig gjennomført en markedsundersøkelse i samarbeid med Prognosesenteret som viser at deres målgrupper er opptatt av miljø og prosjektet miljøprofil.

– Vi tror det har skjedd mye i folks bevissthet og forventninger til nye boligers miljødokumentasjon. Ved at Eufemias Hage markedsføres med en miljøklassifisering tror vi dette vil forsterke boligkjøperes ønske om å eie en bolig med dette kvalitetsstempelet, sier direktør for bolig i OSU, Jørgen Blix.

Trygghet for kjøperne

Den nye BREEAM-NOR-manualen setter tilsvarende kvalitetskrav for sertifisering av bolig som for næringsbygg. Det innebærer blant annet dokumentert god ytelse på dagslys og innendørs luftkvalitet, dokumentert giftfritt innemiljø, god tilgang på servicetilbud og kollektivtransport og tilrettelegging for gående og syklende.

– Dette er kvaliteter vi vet boligkjøpere er opptatt av, men som de ofte ikke har kompetanse nok til å følge opp underveis. En BREEAM-NOR-klassifisering gir kjøper trygghet for at disse kvalitetene er ivaretatt i det ferdige bygget, og ikke bare i prospektet, sier daglig leder i Norwegian Green Building Council, Kjersti Folvik.

I tillegg trekker hun frem kvaliteter som boligkjøpere kanskje ikke vet at de ønsker seg, som redusert forbruk av energi og vann, driftssikre tekniske anlegg, god tilrettelegging for effektiv kildesortering av avfall og ikke minst, en bolig for fremtiden med lavere miljøfotavtrykk enn de boligene som finnes på markedet i dag.

Høye miljøambisjoner

ROM Eiendom har satt miljøambisjonen til BREEAM-NOR Very Good på sitt prosjekt i Scweigaardsgate.

– Dette mener vi gir en god kvalitetsøkning uten vesentlige ekstrakostnader, sier Kruse-Jensen, som forteller at tilsvarende miljøambisjon også kan bli aktuelt i fremtidige prosjekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse
annonse
annonse
annonse